Analize și opinii Politică

Sculaţi-vă din somn!

lumi-paralele-2Culmea este că, la noi, majoritatea ziariştilor sunt preocupaţi de jocul politic, în timp ce 4 din 5 români sunt sătui să le citească şi să le asculte prostiile. Nu vor să audă de politică şi politicieni. Şi totuşi, ei se încăpăţânează să creadă că acesta este începutul şi sfârşitul lumii.

E evident că ţărişoara noastră e bântuită de obsesia ludică a puterii. Cine pe cine a mai bătut, dă-te tu deoparte să mă pun eu, hai să ne unim noi să le frângem gâtul celorlalţi, hai să mai punem de-o diversiune, îi facem din vorbe. Nu-şi dau seama că nu se mai uită nimeni la ei. Când personajul care se bucură de cea mai mare încredere are un sfert din voturile românilor, când pe omul cel mai puternic din stat îl cred 1 din 10, iar pe primul ministru 1 din 14, e evident că toţi ceilalţi le spun „Hai sictir, măi băieţi! Mai duceţi-vă şi acasă!” Vor altceva. Vor nişte oameni serioşi care ştiu pe ce lume se află, ce ar trebui făcut să ne fie tuturor mai bine. Politica presupune o privire largă asupra a tot ce se întâmplă nu numai în ograda noastră mică, ci şi de jur împrejurul nostru. Dacă stai cu ochii doar pe procentele ce măsoară imaginea şi, în consecinţă, spui doar ceea ce oamenii vor să audă, ai încurcat-o rău. Devii autist, trăieşti pe altă planetă.

Se întâmplă şi la case mai mari. Ieri, îmi spunea un politician american că Washing­tonul se află sub un clopot de sticlă. Şi totuşi, există o mare diferenţă. Într-o lume cu adevărat democratică, oamenii comunică. Afacerişti, bancheri, politicieni, profesori, se strâng la un loc, virtual sau real şi discută. Think-tank-uri, ONG-uri, lobby-işti reprezintă cele mai diverse interese, idei, direcţii de gândire. Din analize rezultate din unghiuri diferite de vedere, subiective şi divergente de cele mai multe ori, rezultă imagini sintetice şi soluţii inteligente. Politica este o cutie de rezonanţă.

Un economist îţi poate spune că PIB-ul american va creşte cu 3% pe an în 2011 şi 2012, iar cel mediu european cu cel mult 1,5 %. Care vor fi efectele acestui dezechilibru? Care va fi viteza cu care ele se vor manifesta? Mii de alte grupuri fac aceleaşi analize concomitent. Care va fi interacţiunea rezultată din concluziile lor? La câteva minute după anunţarea morţii lui Bin Laden, pe bursele din Asia, ce tocmai se deschideau, scădea preţul petrolului şi creştea dolarul. Mii de corporaţii reacţionau deja. În lumea arabă, sute de mii de oameni sunt pe străzi în fiecare zi. Mor zeci sau sute. Tinerilor demonstranţi tehnologia comunicării le-a schimbat modul de a gândi, vor altceva chiar dacă nu ştiu cum va arăta viitorul. Noi, în Vest, zicem că luptă pentru democraţie. Nu ştim însă dacă ei înţeleg prin aceasta acelaşi lucru ca şi noi. A face politică în această lume înseamnă cu totul altceva decât a-ţi da la gioale. Înseamnă a şti să interpretezi rapid şi eficient, în interesul comunităţii din care faci parte, semnalele primite din interior şi exterior. Înseamnă a avea un sistem legislativ flexibil şi sisteme administrative eficiente. Înseamnă a avea sistemele de consultare şi interpretare care să îţi permită să iei decizii în timp real. Înseamnă transparenţă şi comunicare.

sursa: adevarul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Fratilor, noi n avem nici politicieni la locu’ lor nici ziaristi! Io mi am scos din TV acu’ un an toate canalele romanesti de stiri! Toate! Sunt penibili.Ma uit la MBadea pe Net. Stiri ? Citesc de pe Net ce ma intereseaza. N avem un proiect national, coerent, cumulativ, motivant etc care sa ne duca undeva. OMU’ POTRIVIT NU ESTE LA LOCUL POTRIVIT in Romania!!!

  • PENTRU EDITOR : “majoritatea ziariştilor sunt preocupaţi de jocul politic” … Corect :”majoritatea ziariştilor este preocupata de jocul politic” …precizia in limbaj arata PRECIZIE IN GANDIRE!

  • nea @genche, reciteşte asta: “E evident că ţărişoara noastră e bântuită de obsesia ludică a puterii. Cine pe cine a mai bătut, dă-te tu deoparte să mă pun eu, hai să ne unim noi să le frângem gâtul celorlalţi, hai să mai punem de-o diversiune, îi facem din vorbe.”
    L-ai făcut şi mata din vorbe pe autor.(sic)Uite d’aia n’are ursul coadă!Exact ca în parlamentul României, vin un ales cu o propunere legislativă, şi în loc să se dezbată oportunitatea, efectele sau utilitatea ei, încep să vină la tribună de’al’de @genche care analizează gramatical din punct de vedere semantic, semiotic şi…semidiotic(sic),frazele din legea propusă.Şi trebuie să gândim cu capul nostru nu al altora.Şi dacă se poate logic, nu doar cu precizie(sic).

  • Daca ….stau sa analizez mai bine articolele voastre….la rece…sa fiu sincer as spune ca ati lucrat in servicii…ca prea legati teoriile intre ele!