Politică

SĂRĂCIA ÎI AMENINŢĂ PE NEMŢI! Sistemul de pensii din Germania, în prag de colaps

Peste 20 de ani, pensionarii germani ar putea fi nevoiţi să trăiască de pe o zi pe alta. Pe întreg teritoriul ţării există aproximativ 20,5 milioane de pensionari. În 2011, 2.6% dintre pensionarii cu vârste peste 65 de ani depindeau de ajutorul social. În prezent, 760.000 de seniori muncesc cu normă redusă pentru a-şi completa veniturile. Din nefericire, situaţia pare să se înrăutăţească, scrie Deutsche Welle.

În urmă cu un an, ministrul federal al muncii, Ursula von der Leyen, afirma că “sistemul german de pensii este aproape de colaps”. Estimările arată că, în aproximativ 20 de ani, persoanele cu un salariu brut de 2500 de euro şi o vechime în muncă de 35 de ani vor primi o pensie de numai 680 de euro. Dată fiind situaţia, mulţi vor solicita ajutor social.

Gunoiul unuia, comoara altuia
Astfel de scene, în care bătrânii scormonesc prin gunoaie, ar putea fi observate mult mai des pe viitor. Chiar şi în cazul în care pensiile ar fi diminuate, o treime dintre seniori tot ar trăi în sărăcie, este de părere politologul german Christoph Butterwegge, care a abordat subiectul în cea mai recentă carte a sa, “Sărăcie la vârste înaintate”.

Hrană caldă

Cantinele sociale au fost înfiinţate iniţial pentru persoanele sarace, fără adăpost. Însă, în ultimii ani, numarul bătrânilor ce stau la rând pentru a primi o farfurie cu mâncare caldă a crescut considerabil. Costurile ridicate ale chiriei, încălzirii, medicamentelor şi alimentelor depăşesc sumele pe care şi le pot permite.

Pensii mici

Pensionarul Hugo Kleine, în vârstă de 76 de ani, lucrează ca recepţioner pentru o agenţie din Kiel. Potrivit Biroului German de Statistică, aproximativ 760.000 de pensionari aveau joburi part time în 2011, 120.000 dintre aceştia având vârste de peste 75 de ani.

Cele mai afectate sunt femeile. Multe dintre ele lucrează part time, iar sumele pe care le virează în contul sistemului de pensii sunt mici. Potrivit ministrului federal al muncii, persoanele care au câştigat doar 400 de euro pe lună vreme de 45 de ani ar putea primi o pensie lunară de 140 de euro.

Mult mai afectate de sărăcie sunt imigrantele. Studiile au arătat că, în anul 2010, rata sărăciei în rândul femeilor de peste 65 de ani cu rădăcini străine a fost de şapte procente, faţă de 2,4 procente în cazul femeilor germane.

Autorităţile încearcă să găsească noi soluţii pentru combaterea problemei sărăciei în rândul seniorilor. Ministrul muncii von der Leyen a propus introducerea unei pensii suplimentare, ce ar urma să fie finanţată din bugetul asigurărilor de pensii.

Autor: Deutsche Welle
sursa: capital.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Voi cred ca glumiti…pai cum o duc rau cu o pensie de peste 3.000 lei? In contextul in care pretul petrolului si al produselor este identic cu cel din Romania, poate chiar mai mic? E de preferat sa facem plinul la Viena decat in tara…in plus, marea majoritate a pensionarilor nostrii au pensii de maxim 150 euro! Nu ii mai vaitati pe ei…