Politică

Santajul sindical asupra Guvernului pentru menţinerea privilegiilor boşilor de la calea ferată

Cum-vrea-statul-sa-opreasca-furturile-din-reteaua-CFRConducerea organizatiilor sindicale reprezentative din domeniul feroviar – Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial, Federatia Mecanicilor de Locomotiva, Federatia “Drum de fier”, Federatia Nationala Elcatel, Federatia Sindicatelor Ramurii Vagoane, Federatia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari – ii acuza pe reprezentantii CN CFR, CFR Marfa si CFR Calatori ca tergiverseaza negocierile privind contractul colectiv si ameninta cu declansarea grevei generale.

In realitate este doar un santaj discret, dar cu tinta clara, la adresa conducerii Ministerului Transporturilor si a Guvernului pus la cale de liderii sindicali grupati in jurul controversatului Iulica Mantescu si mai nou a lui Mare Grigore, prin care liderii sindicalii de la calea ferata vor sa-si mentina privilegiile dobandite inca de pe vremea Ancai Boagiu, inclusiv de bonusul lunar de circa 4.000 de lei ca experţii în relaţii sociale, si, astfel, sa-si continue huzurul sindical decontat din bani publici.

Huzur sindical mascat, dar acceptat de conducerea Ministerului Transporturilor

Liderii sindicali de la calea ferata doresc o intalnire de urgenta cu ministrul Transporturilor- Iulian Matache la care vor solicita semnarea contractului colectiv de munca pana cel tarziu pe 30 septembrie, cresterea salariilor cu cel putin 10 la suta, acordarea de tichete de masa pentru toate zilele lucratoare, acordarea de vouchere de vacanta incepand cu 1 ianuarie 2016 si o politica de personal care sa asigure functionarea in bune conditii a acestui domeniu legat direct si explicit de siguranta nationala.

Totodata, ei avertizeaza ca in cazul in care cererile lor nu vor fi satisfacute, vor declansa greva generala incepand din 1 octombrie. Acest scenariu sindical se repeta in fiecare an, cu fiecare ministru al Transporturilor pentru ca practic, pe liderii sindicalii de la calea ferata nu-i intereseaza soarta ceferistilor de rand, ei vor doar sa-si mentina privilegiile dobandite inca de pe vremea Ancai Boagiu.

Din 2011 şi până în prezent, liderii de sindicat de la calea ferată mimează negocierile cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor dar şi managerii companiilor CFR. În realitate, negocierile dintre boşşi sindicali de la cele trei companii – CFR SA, CFR Marfă şi CFR Călători – şi conducerile acestora vizează doar menţinerea privilegiilor pentru liderii sindicali, în timp ce sindicaliştii de rând se aleg doar cu promisiuni şi buzunare goale

Stimulent pentru lider sindical: 4.000 de lei pentru expert relaţii sociale

Până in 2014, liderii sindicali au beneficiat de un bonus financiar substanţial, mascat în contractul colectiv de muncă sub formă unei remuneraţii lunare pentru „asistent relaţii sociale”. Însă, anul trecut, Curtea de Conturi a României a constatat că asistentul în relaţii sociale nu figurează ca job în nomenclatorul de meserii al Ministerului Muncii, şi ca atare acordarea acestui stimulent financiar este ilegală.

Insa, profitand de faptul ca fostul ministr al transporturilor- Ioan Rus era în concediu, mai exact, pe 11 august 2014, Direcţia de Resurse Umane, prin semnătura lui Petre Mărculeţ, jolly-jokerul angajărilor şi încadrărilor din acest minister de peste 20 de ani, transmite celor trei companii CFR o adresă prin care le anunţa că a găsit o şmecherie prin care liderii sindicali să beneficieze în continuare de încă un salariu în plus.

În acea adresă, Petre Mărculeţ precizează că s-a transmis către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice acordul Ministerului Transporturilor „de includere în nomenclatorul Clasificării Ocupatíilor din România a ocupaţiei de Expert relaţii sociale, Cod 441903″. Practic, a înlocuit funcţia de “specialist relaţii sociale” cu cea de “expert relaţii sociale”.

Astfel, de la 1 decembrie 2014, peste 70 de liderii sindicali, dintre care 30 de la CFR SA şi 28 de la CFR Călători, au devenit specialişti în relaţii sociale, postura din care au beneficia şi de o remuneraţie lunară la nivelul unui operator de exploatare comercială (gradul II) – între 2.500 şi 2.560 de lei -, sau la nivelul unui instructor sau mecanic-instructor (gradul I) – între 3.305 şi 3.365 de lei. În plus, toţi experţii în relaţii sociale au benenficiat gratuit din partea companiei CFR de un autoturism cu 150 până la 250 de litri de carburat lunar şi de telefon cu un abonament de 20 de euro.

Negocieri simulate, menţinerea privilegiilor şi praf în ochii ceferiştilor

Practic, prin acordarea acestor privilegii acordate liderilor sindicali, conducerea celor trei companii feroviare de stat si cea a Ministerului Transporturilor si-au asigurat linistea, iar liderii sindicali si-a continuta huzurul decontat din bani publici. Dar, pentru a masca huzurul sindical acordat de companii şi minister, experţii în relaţii sociale s-au lăudat anul trecut în faţa cotizanţilor că au repurtat o mare victorie la negocierile privind contractul colectiv pentru 2014-2015, unde în locul celor 10 procente de majorare salarială promisă politic (din care au obţinut numai 5%) s-au zbătut şi au obţinut o clasă de salarizare „pentru toţi salariaţi” ca o compensare a nerealizării promisiunii de 10%.

Numai că, în realitatea „acordarea unei clase pentru toţi salariaţii” s-a acordat în „ funcţie de rezultatele muncii salariaţilor”. Practic, cei care n-au mişcat în front au mai obţinut o clasă de salarizare, iar cine n-a răspuns comenzilor politice şi sindicale, adio clasa de salarizare. Ca atare, amentitarile liderilor sindicali din sectorul feroviar cu intrarea in greva japoneza, iar din octombrie cu declanasarea grevei generala, este doar praf in ochii sindicalistilor pentru ca pe liderii lor ii doar in cot de problemele ceferistilor, ei vor doar sa-si conserve privilegiile.

Autor: Ion Teleanu

Sursa: Ziua News

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

 • Dupa ce s-a imbolnavit fix cand un corp de control scotocea prin dulapurile CFR Calatori Cluj, Vasile Secara a fost “uns” in functia de director CFR Calatori la nivel national.
  Nu au contat neregulile gasite la Cluj, ci au fost mai puternice “parghiile trandafirii” de care Secara s-a ajutat sa ajunga in top.
  La Cluj, Secara se poate mandri cu un contract de inchiriere incheiat intre CFR Calatori Cluj si SC Energobit care a fost prelungit cu de la sine putere de catre directorul Secara, care NU A MAI ORGANIZAT LICITATIE, iar cei de la Energobit au ocupat mai mult decat terenul respectiv si l-au si INTABULAT.
  Pe vremea comunistilor, Vasile Secara a fost secretar de partid al complexului CFR Cluj. Dupa anii 90, a devenit pesedist si inginer sef in gara clujeana, apoi sef adjunct de statie si sef de gara. In momentul de fata, la Vasile Secara au ramas neschimbate cel putin doua caracteristici: PSD si sefia.
  Inainte de Paste, in 2014, clujeanul a fost numit sef la CFR Calatori in noua structura de conducere a companiei.
  Cu toate acestea, el a plecat de la conducerea CFR Calatori Cluj in urma unor controale facute de CFR si Ministerul Transporturilor.
  In timpul unuia dintre aceste controale, Vasile Secara s-a imbolnavit brusc si a intrat in concediu medical.
  Mai amuzant este si ca verificarile respective s-au “imbolnavit”, iar rezultatele lor nu au mai fost date publicitatii.
  Fostul ministru RUS, stia probabil ca PSD-ul este o interminabila pepiniera penala. Si ce ?
  In urma cu ceva timp, compania CFR Calatori a incredintat, fara licitatie , catre societatea Informatica Feroviara(UNDE ESTE SEFA , SOTIA FOSTULUI MANAGER PRIVAT”SMART” DE LA CFR CALATORI, DOROBANTU VALENTIN), suma de 7.200.000 de lei pentru servicii informatice.
  De ce nu s-a facut licitatie?
  Numai bosii de la CFR Calatori,Dorobantu Valentin, Vasile Secara si ulterior Szentes Iosif, pot spune, dupa ce se vor consulta cu stapana achizitiilor de la aceasta companie- Carmen Maria Popescu.
  Poate Corpul de control al ministrului Ghiocel Iulian Matache va verifica si achizitiile “in totalitate legale” de la CFR Calatori pastorite de Carmen Maria Popescu, dar si aranjamentele acesteia cu Dorobantu Valentin, Vasile Secara , Szentes Iosif si Elena Miu.
  Ori poate se verifica cum un teren extrem de valoros de la Cluj al companiei CFR Calatori, a ajuns la un om de afaceri din Cluj cu girul lui Secara Vasile?
  Ministrul Transporturilor,Ghiocel Iulian Matache , nu aude nu vede dar stie?
  DNA , sa controleze toate dosarele de achizitii “in totalitate legale” din perioada 2013-2014-2015 de la CFR Calatori?
  Oare s-a auzit de Secara Vasile(inculpat), Dorobantu Valentin(dirijorul trenurilor pe la REGIOTRANS Bv.), Carmen Maria Popescu(“regina achizitiilor” de la CFR Calatori), Miu Ileana(director economic),Liliana Constantinescu(sef oficiu juridic),Claudiu Dumitrescu(fost membru CA,inculpat), Alexandrina Gatej(fosta presedinte CA),Dana Galben Rachila(membru CA pe viata?),Gavris Teodor(inculpat), Nita Robert, Timis Bogdan, Protopopu Gabriel Telu(inculpat),Berindean Nicolae(inculpat),Szentes Iosif(manager privat la CFR Calatori,lasat de Dorobantu si Secara sa pastoreasca ce a mai ramas din societate) Litra Marcel,Mantoiu Cornel ,Zaharia Adrian, etc?
  Dar pe unde “zace” raportul Ministrului Transporturilor, Ramona Manescu inaintat la organele competente ,referitor la activitatea “ireprosabila” a unora de mai sus in decursul anului 2013 din care rezultau clar probe pentru comiterea unor posibile fapte de coruptie?
  Ulterior, fostul ministru, Ioan Rus l-a impus ca manager general pe udemeristul Iosif Szentes.
  Acesta s-a remarcat in anii trecuti prin faptul ca impreuna cu fostul director general al CFR Calatori, Valentin Dorobantu zis “SMART”, in prezent dirijorul trenurilor private de la Regiotrans Brasov si ulterior cu Vasile Secara,in prezent inculpat , au tesut mersul trenurilor in interesul companiilor private de transport feroviar de calatori, punand astfel umarul la ruinarea companiei de stat?
  Cei care au condus CFR Călători în ultimii ani ,cum ar fi si Dorobanţu Valentin, Secara Vasile,Szentes Iosif , au fost preocupaţi să falimenteze compania de stat?
  Singura lor grijă a fost să umfle conturile „băieţilor deştepţi” de la calea ferată prin subvenţii foarte mari, în timp ce compensaţiile pentru CFR Călători erau tot mai modeste în raport cu numărul călătorilor transportati.
  În acelaşi timp, în 2012 şi 2013, fostul director general Valentin Dorobanţu a depus eforturi susţinute ca mersul trenurilor să fie intocmit în funcţie de interesele băieţilor deştepţi de la calea ferată, cedând smechereste o serie de trasee rentabile ale CFR Călători în favoarea operatorilor privaţi de transport feroviar de calatori?

Abonează-te la newsletter