Analize și opinii Politică

Romania loveste din nou

Oricat am astepta ca dupa aceste cuvinte sa urmeze si o stire buna, oricat ne-am fi saturat sa auzim numai vesti proaste, nici de aceasta data nu am avut noroc. Nu am dat lovitura in nimic bun, ci am reusit sa mai punctam inca o data la capitolul dezamagiri.

Nimeni nu se astepta ca Romania sa devina motorul Europei, imediat dupa aderarea in UE, insa nici sa inspaimante blajinii blazati ai Batranului Continent.

Romania a mai dat o lovitura in randul statelor membre ale Uniunii Europene. Dupa ce am reusit sa convingem cele mai importante tari ca nu suntem nici pe departe pregatiti sa intram in Spatiul Schengen, dupa ce Franta si Germania au criticat dur Justitia din Romania, mai bine spus lipsa ei, inca un stat UE ne trimite la marginea civilizatiei. Daca nu cumva la granita dintre Evul Mediu si zorii lumii moderne.

De data aceasta e vorba de Olanda, care, prin intermediul ambasadorului sau, constata ca Romania nu este un “stat de drept”.

Eh, pentru romani, un fleac. Nu am niciun dubiu ca majoritatea nici macar nu va afla de aceasta constatare. Iar cei care vor auzi nu vor crede. Romanii sunt magnifici prin caracteristica lor principala de a eluda realitatea. Iluzionarea si autoamagirea, combinate cu excesul de mandrie fara continut, sunt de altfel caracteristici esentiale ale romanilor in tentativa de a supravietui.

Spune-i romanului ca e nespalat, incult, barbar, frate cu codru si cu animalele, superficial sau …. oricum mai vreti… si te vei trezi imediat cu un ocean de flegme intre ochi.

Aveti convingerea ca valul de imprecatii va fi cu atat mai puternic, cu cat incultura, barbarismul si manelismul celor revoltati este mai grosolan si mai bine fundamentat in natura lor. Nici urma de rusine, daramite sa vezi pe undeva o “mea culpa” sincera. Cat despre incercarea de a repara si de a se corecta, sa o uitam. Nu o sa apucam in timpul vietii noastre astfel de atitudini.

E drept, ca sa fim cinstiti, stirea a aparut pe surse, a fost difuzata de RFI si a fost preluata apoi de aproape toata presa. Insa este pentru prima oara cand un stat important din Europa ne spune adevarul in fata, fie ca il vom nega, ca de obicei, fie ca poate macar acum vom considera ca ar fi timpul sa iesim din paduri si sa incercam sa ne civilizam.

Desigur, critica cea mai dura a oficialilor olandezi se indreapta, in primul rand, catre institutiile statului. Cel mai grav lucru pe care il remarca sunt problemele mari care “exista in continuare” legate de reforma justitiei in Romania.

Evident, de aici si pana la premisa ca in Romania nu exista un “stat de drept” nu e chiar un pas, ci mai degraba o prapastie. Insa pentru cine are puterea sa priveasca sincer si cu luciditate realitatea care il inconjoara, cine isi aduce aminte de abuzurile din Justitie, de debandada partidelor politice si a guvernelor care s-au perindat succesiv de 21 de ani, pentru cine are curajul sa isi asume locul in care a ales sa traiasca, Romania ii va aparea exact asa cum este ea vazuta de oriunde din lume.

Un stat de la marginea civilizatiei, la granita dintre primitivism si barbarism, unde nimic nu se construieste, dar totul se fura, unde politicienii sunt programati genetic sa isi urmareasca doar propriile interese si unde majoritatea poporului se multumeste sa supravietuiasca.

In locul valului de injuraturi pe care va pregatiti sa il lansati catre olandezi, inainte sa va incordati muschii si sa va umflati pieptul cu mandrie goala, pana sa suflecati manecile, sa recunoastem pentru o secunda unde ne aflam. Iar dupa ce ne vom fi trezit sa incercam sa scoatem capul in istorie si sa renuntam sa aruncam intotdeauna vina pe altii. Suntem acolo unde ne este locul. Departe, departe … de lumea civilizata.

sursa: ziare.com
autor: Iulian Leca

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu