Analize și opinii Politică

România iese din criză, ca să intre în faliment

FMI, optimist de la început până la sfârșit!


De la început – adică de la începutul crizei. Asta e clar. Mai complicat e cu sfârșitul. Care sfârșit? Și mai ales – al cui? Se termină criza? Sau se termină cu România?

FMI ne tot zice ca ieșim din criza încă din 2009…adică chiar înainte sa intrăm bine in ea… (vă amintiți că ne-a prezis o creștere economică de +4% în 2009. Si una “mai modestă”, de +2.5% în 2010).

Amuzant e ca treaba aia cu 2 trimestre pe plus, tot ei au stabilit-o. De ce ar ieși o țară din criza, dacă doua trimestre, economia e pe plus cu 0.1% (după ce s-a prăbușit cu 7% si cu încă 2%)? Că nu-mi rezultă! Si de ce două trimestre si nu trei? sau unul? Nu e mai logic sa zici ca a atins fundul prăpastiei, în condițiile date? (adică în condiții de pace, că in condiții de război sau război civil, se poate cădea și mai jos. Întotdeauna se poate si mai rău!). Iar faptul ca ai atins fundul prăpastiei nu înseamnă absolut deloc ca o sa reușești sa te mai cațeri înapoi vreodată.

Nu vă mai bucurați la orice mișcare a graficelor!

Sunt ridicoli băieții ăștia de la partide, care se uita cu sufletul la gura la graficele economice, si cum vad o ușoara mișcare in sus, urlă de bucurie! Se îmbrățișează și se felicită: gata, am ieșit din criză!

Micuților, criza o sa dureze până când România o sa fie competitivă și o reușească să-și vândă mărfurile. Cauza crizei e simplă: poporul român a cheltuit mai mult decât a reușit sa vândă. Iar voi n-ați făcut nimic ca sa o rezolvați. Așa ca, de ce s-ar termina criza? De mila voastră?

Când cumpărătorii o sa zică: nu mai dau bani pe prostia asta chinezească, e prea scumpă; mai bine cumpăr de la români, ca e mai ieftin. Abia atunci puteți să vă bucurați. Când o sa fie asta? Peste cel puțin 50 de ani. Dacă o sa fie vreodată!

Și in toata perioada asta, graficele voastre o să salte in sus si in jos în permanență – dar asta n-are nici o legătură cu criza! Orice grafic se mișcă, dacă populația e încă vie. Graficele intră în linie-dreaptă, doar dacă ai murit.

Cum își va plăti România datoriile, dacă nu mai produce?

Mai ales ca și chestia asta, cu stabilitatea, e relativă. Stabilitatea economică a României din ultimele luni s-a bazat strict pe împrumuturi, nu pe producție (dimpotrivă, PIB-ul s-a prăbușit). Iar împrumuturile, cum știm cu toții, nu sunt o soluție …stabilă. Nimeni nu te împrumută la infinit si mai ales, trebuie să mai plătești si dobânda. In cazul asta, mai putem sa zicem că am atins fundul prăpastiei?

Datoria externa a României a ajuns la 90 de miliarde de euro – cea mai mare din istorie. Din asta, partea statului este de o treime. Pentru comparație, datoria externa pe timpul lui Ceaușescu a fost de doar 16 miliarde de dolari. Si vă mai amintiți prin ce chinuri au trecut românii in anii `80, ca sa o achite! Iar scadența începe abia acum, în 2011. Deci e evident ce soartă îi așteaptă pe români, în anii care vin. Iadul? E puțin spus.

Si măcar dacă banii ăștia s-ar fi dus pe ceva care sa producă alți bani. Măcar dacă statul ar fi terminat nenorocitele alea de reactoare de la Cernavodă și ar fi început sa vândă energie. Dar nu! s-au dus pe pensii și pe salariile bugetarilor. Care au cumpărat cu banii respectivi televizoare cu plasmă, excursii in străinătate, și mai ales – mâncare! In primii 2 ani de criză, hipermarketurile au dus-o excelent! Iar mâncarea, in mod firesc, a sfârșit…la W.C.

Acolo să căutați banii României, când o să muriți de foame în următorii 40 de ani!

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • CUM S-A PRABUSIT PIB-UL?STIM CU TOTII.NU SE MAI PRODUCE NIMIC IN ROMANIA;PENTRU CA,NU MAI ESTE CU CE.CA S-A DISTRUS TOTUL,S-A VANDUT TOTUL LA PRETURI DE NIMIC,PE PRETURI DE NIMIC.INCEPAND CU VAPOARE LA 1 DOLAR BUCATA OFICIAL(CA IN REALITATE CINEVA A AVUT INTERES PENTRU A-SI MARI CONTURILE BANCARE DIN BANCILE STRAINE).EXEMPLE CA ACESTEA SANT CU MIILE.S-A FURAT TOTUL,S-A VANDUT TOTUL.DATORIA EXTERNA A ROMANIEI ESTE IN PREZENT DE:200 MILIARDE DE EURO.NU DE 90 MILIARDE DE EURO CUM ESTE SPECIFICAT IN ARTICOLUL DE FATA.NU MAI DEZINFORMATI POPORUL CU TOT FELUL DE MINCIUNI.TRBUIE VENIT IN FATA NATIUNII SPECIFICATA REALITATEA CARE ESTE IN PREZENT SI CE TREBUIE FACUT SI CUM IN CE MOD PENTRU A SCAPA DE ACESTE DATORII IMENSE.CU CATEVA MII DE TONE GRAU CARE SAU EXPORTAT IN 2010:ASTA NU INSEAMNA CA VOM SCAPA ASA DE REPEDE DE CELE 200 MILIARDE DE EURO DATORIA EXTERNA.SINGURA SOLUTIE ESTE DE A NE RETRAGE DIN N.A.T.O.DIN COMUNITATEA EUROPEANA SI O NATIONALIZATE IMEDIATA CU CONFISCAREA AVERILOR DOBANDITE ILICIT.ZIC ACESTEA PENTRU CA MONSTRUOASA COALITIE NU S-A GANDIT LA ROMANIA :CI S-A GANDIT SA NE DISTRUGA ECONOMIA PENTRU INTERESE PROPRII.STIU CA NU VOI FI PE PLACUL NIMANUI CU ACEST COMENT:DAR,ASTA ESTE REALITATEA.CHINURILE STATULUI ROMAN DE PE TIMPUL LUI CEAUSESCU SAU VAZUT LA LOVITURA DE STAT DI ’89. A LASAT STATUL STATUL ROMAN CU DATORIE EXTERNA 0,O INDUSTRIE BINE DEZVOLTATA,O ECONOMIE BINE PUSA LA PUNCT,PIB-UL MARIT.DAR,INTERESELE AU FOST INTERESE SI VOR FI.CARE ESTE REALITATE???