Politică

Romania Curata: 1 din 5 parlamentari este traseist. Lista completa a celor 80 de senatori si deputati migratori

Acum patru ani s-au inregimentat cu atentie in partidul care le-a maximizat sansele sa acceada la un fotoliu de parlamentar. Pe parcurs, au uitat de doctrina, de electorat, de promisunile facute cetatenilor si au trecut la alt partid in functie de interese. Sunt parlamentarii traseisti, 80 la numar (52 de deputati si 28 de senatori), care au schimbat in ultimul mandat (2008-2012) partidul care i-a adus in Casa Poporului. In procente, 20% dintre parlamentari au schimbat cel putin un partid, fenomen unic in Europa, ce continua cu asiduitate chiar in aceste zile.

Doua perioade mari pot fi identificate in cadrul acestei miscari, respectiv primavara anului 2010, cand mai multi deputati si senatori au pleacat din PSD si au format UNPR, iar al doilea val se deruleaza incepand cu luna martie 2012, directia fiind de la PDL catre USL.

Statistic, la capitolul plecari din partid conduce PSD (32), urmat de PDL (28), PNL (21), UNPR (5), PC (2). Precizam ca am luat in calcul, unde a fost cazul, si migratia succesiva a unui parlamentar la mai multe partide.

La sosiri, pe primul loc se afla UNPR (35), urmat de PDL (18), PNL (11), PSD (8), PC (5).
Printre campionii traseismului politic se afla: Tudor Ciuhodaru, deputat de Iasi (PSD-independent-PC-UNPR), Marin Bobeş, deputat de Olt (PSD-UNPR-PDL-PSD), Florentin Gust Băloşin, deputat de Dolj (PSD-PC-independent-PDL), Liviu Câmpanu (PNL-UNPR-PNL-UNPR).
Nume cunoscute sau controversate ale politicii dambovitene au schimbat partidul in ultimii patru ani: Marian Sarbu, Gabriel Oprea, Cristian Diaconescu, Marian Saniuta, Dan Ilie Morega, Eugen Nicolicea, Serban Mihailescu, Dan Pasat, Oana Niculescu Mizil, Aura Vasile, Culita Tarata, Mihail Boldea, Daniel Oajdea, Anghel Iordănescu, Mircea Baniaş, Iulian Urban, Gabriel Berca (actualul ministru de interne).

Romania Curata va prezinta lista completa a traseistilor din Parlament.

1. Mihai Cristian Apostolache, ales deputat in circumscriptia electorala nr.31 Prahova sub sigla PSD, de unde pleaca in martie 2010 la PDL.
2. Marian Avram, ales deputat in circumscriptia electorala nr.38 Tulcea, colegiul uninominal nr.1 din partea PDL, de unde demisioneaza in martie 2012, invocand divergente cu liderii filialei PDL Tulcea. Deocamdata, activeaza ca deputat independent.
3. Viorel Balcan, ales deputat in circumscriptia electorala nr.9 Braila ca membru al PSD. Pleaca in martie 2010 la PDL pe motiv ca nu se mai intelege cu presedintele PSD Braila, Gheorghe Bunea Stancu.
4. Mihai Banu, ales deputat in circumscriptia electorala nr.4 Bacau din partea PNL. In aprilie 2010, paraseste partidul si se inscrie in PDL.
5. Maria Eugenia Barna – aleasa deputat in circumscriptia electorala nr.37 Timis, colegiul uninominal nr.4 din partea PSD. Trece la UNPR in aprilie 2010, fiind “sedusa” de proiectul partidului lui Gabriel Oprea.
6. Marin Bobeş, ales deputat in circumscriptia electorala nr.30 Olt din partea PSD. Dupa ce nu a votat in favoarea motiunii de cenzura a Opozitiei din octombrie 2009, Bobes pleaca la UNPR, partid pe care il paraseste in februarie 2010 in favoarea PDL. In septembrie 2011, se reintoarce in PSD, declarand ca a fost mereu fidel principiilor de stanga.
7. Mihail Boldea, ales deputat in circumscriptia electorala nr.18 Galati din partea PDL, fiind un apropiat al liderului Mircea Toader. In octombrie 2011 demisioneaza din PDL si devine independent, dupa ce a incercat fara succes sa intre in UNPR. A fost arestat in martie 2012 pentru inselaciuni imobiliare.
8. Dan Bordeianu, ales deputat in circumscriptia electorala nr.39 Vaslui sub sigla PNL, pe care il paraseste in octombrie 2009 in favoarea UNPR, dar revine in PNL in aprilie 2011.
9. Emil Bostan, ales deputat in circumscriptia electorala nr.29 Neamt din partea PNL. Paraseste partidul in decembrie 2009, nefiind de acord cu demiterea guvernului Boc si trece la UNPR.
10. Octavian Bot, ales deputat in circumscriptia electorala nr.5 Bihor din partea PDL. In mai 2011 trece la PNL, nu inainte de a le spune un mesaj de adio vechilor colegi: “PDL este un partid de papagali, fara sa-i jignesc”. A fost sustinut de Crin Antonescu: “Este un om cu convingeri ferme”.
11. Cristian Ion Burlacu, ales deputat in circumscriptia electorala nr.31 Prahova din partea PNL. In octombrie 2009, devine deputat independent si trece in ianuarie 2010 la PDL.
12. Tudor Ciuhodaru, ales deputat in circumscriptia electorala nr.24 Iasi, din partea PSD, partid pe care il paraseste in ianuarie 2010. Devine parlamentar independent, insa in februarie 2011 se inscrie in Partidul Conservator avand promisiunea de a deveni viitor candidat al Opozitiei la primaria Iasi. Pleaca din PC dupa ce candidatura sa la Primaria Iasi nu se mai materializeaza si intra in UNPR, dupa ce premierul Boc i-a promis sustinere pentru infiintarea Spitalului de Urgenta Iasi.
13. Gheorghe Ciobanu, ales deputat in circumscriptia electorala nr.37 Timis din partea PDL, pe care il paraseste in aprilie 2012 si trece la PSD.
14. Gheorghe Coroamă, ales deputat in circumscriptia electorala nr.35 Suceava din partea PNL, de unde demisioneaza in septembrie 2009, parlamentar independent pana in februarie 2010, apoi se inscrie in PDL.
15. Ioan Damian, ales deputat in circumscriptia electorala nr.12 Calarasi din partea PSD, partid pe care il paraseste in februarie 2010, este parlamentar independent doar o luna, dupa care revine in PSD.
16. Cristina Elena Dobre, aleasa deputat in circumscriptia electorala nr.24 Iasi sub sigla PNL. Demisioneaza in octombrie 2009, ramane deputat independent si se inscrie la PDL in ianuarie 2010.
17. Mircia Giurgiu, ales deputat in circumscriptia electorala nr.13 Cluj din partea PDL, dupa ce anterior activase in PRM. Este exclus din PDL in mai 2011, in urma declaratiilor sale ca voteaza motiunea de cenzura la adresa Guvernului Boc. Activeaza ca deputat independent.
18. Florentin Gust Băloşin, ales deputat in circumscriptia electorala nr.17 Dolj ca membru al PSD, fiind un apropiat al lui Mircea Geoana. Paraseste PSD in mai 2011 si se inscrie la PC, de unde pleaca in noiembrie 2011. Activeaza ca independent pana in martie 2012, cand devine membru al PDL.
19. Gheorghe Hogea, ales deputat in circumscriptia electorala nr.11 Caras-Severin sub sigla PDL, partid pe care il paraseste in aprilie 2012 si trece la PNL.
20. Luminita Iordache – aleasa deputat in circumscriptia electorala nr.24 Iasi din partea PSD, partid pe care il paraseste in aprilie 2010 si intra in UNPR.
21. Mircea Irimescu, ales deputat in circumscriptia electorala nr.35 Suceava, sub sigla PNL, dar fiind membru al PNTCD, ca urmare a unui protocol incheiat intre cele doua partide. Pleaca din grupul parlamentar al PNL in februarie 2009 si activeaza ca independent.
22. Nicolae Jolţa, ales deputat in circumscriptia electorala nr.5 Bihor din partea PNL, de unde trece la PDL in februarie 2012.
23. Dan Mihai Marian, ales deputat in circumscriptia electorala nr.39 Vaslui ca membru al PNL, partid din care demisioneaza in iunie 2009, activeaza ca deputat independent, iar in luna ianuarie 2010 se inscrie in PDL.
24. Constantin Mazilu – ales deputat in circumscriptia electorala nr.40 Valcea pe lista PSD, de unde pleaca in aprilie 2010 si se inscrie in UNPR.
25. Adrian Mocanu, ales deputat in circumscriptia electorala nr.10 Buzau din pe listele PSD, demisioneaza in martie 2010 si se alatura grupului independentilor condus de Gabriel Oprea, insa in iunie 2010 se reintoarce in PSD.
26. Carmen Ileana Moldovan, aleasa deputat in circumscriptia electorala nr.10 Buzau, are un traseu identic ca al colegului Adrian Mocanu, PSD pana in martie 2010, independent pana in iunie 2010, apoi revine in PSD.
27. Dan Ilie Morega. Controversatul parlamentar din Gorj este un traseist standard. Demisionat din PNL in iunie 2010, el a refuzat avansurile facute de PC, se inscrie in UNPR in septembrie 2011, dar pleaca si de aici, acum activeaza ca independent.
28. Ioan Munteanu, ales deputat in circumscriptia electorala nr.29 Neamt, fiind liderul PSD Neamt. Acum activeaza ca deputat independent.
29. Clement Negruţ, ales deputat in circumscriptia electorala nr.1 Alba sub sigla PDL, in martie 2011 devine deputat independent, iar in luna mai 2011 revine in PDL.
30. Eugen Nicolicea, ales deputat in circumscriptia electorala nr.27 Mehedinti, fiind un membru marcant al PSD. Paraseste acest partid in octombrie 2009 si se alatura lui Gabriel Oprea la UNPR.
31. Oana Niculescu-Mizil, aleasa deputat in circumscriptia electorala nr.42 Bucuresti, din partea PSD. Demisioneaza in martie 2012, nemultumita ca a fost inlocuita de la sefia PSD Calarasi si devine deputat independent.
32. Daniel Vasile Oajdea, a fost exclus din PDL in noiembrie 2011 dupa ce a dat declaratii dure impotriva Guvernului Boc. De curand, s-a inscris in partidului lui Dan Diaconescu.
33. Gabriel Oprea, ales deputat in circumscriptia electorala nr.25 Ilfov pe lista PSD, pe care il paraseste in ianuarie 2009 si infiinteaza UNPR, primind postul de ministru al Apararii in Guvernul Boc.
34. Dan Pasat, ales deputat in circumscriptia electorala nr.19 Giurgiu din partea PNL. In octombrie 2009 prezinta demisia, devine deputat independent, iar in februarie 2010 se inscrie in PDL. Este trimis in judecata pentru inselaciune si santaj.
35. Cosmin Mihai Popescu, ales deputat in circumscriptia electorala nr.20 Gorj pe lista PDL. A fost condamnat definitiv la doi ani inchisoare cu suspendare in dosarul stramutatilor de lux. In februarie 2011, se autosuspenda din PDL si activeaza ca independent.
36. Calin Potor, ales deputat in circumscriptia electorala nr.1 Alba din partea PDL, demisioneaza in septembrie 2010, devine deputat independent pana in decembrie 2010 si trece apoi la PNL.
37. Neculai Rebenciuc, ales deputat in circumscriptia electorala nr.7 Botosani (PNL), independent din octombrie 2009, PDL (din martie 2010).
38. Valentin Rusu – ales deputat in circumscriptia electorala nr.11 Caras-Severin (PDL), trece in aprilie 2012 la PNL.
39. Marian Săniuţă, ales deputat in circumscriptia electorala nr.31 Prahova, demisioneaza din PSD in februarie 2011 si activeaza ca deputat independent.
40. Marian Sârbu, ales deputat in circumscriptia electorala nr.39 Vaslui, este unul din initiatorii parasirii PSD si infintarii UNPR, alaturi de Gabriel Oprea si Cristian Diaconescu.
41. Nicolae Stan, ales deputat in circumscriptia electorala nr.30 Olt pe lista PDL, cunoscut in Parlament drept “Bula”. In mai 2010 isi da demisia din PDL, devine independent, apoi trece la UNPR si revine in septembrie 2011 la PSD, partid unde activase si in perioada 1997-2008.
42. Valeriu Steriu, ales deputat in circumscriptia electorala nr.30 Olt (PSD). In februarie 2010 trece la UNPR.
43. Ion Tabugan, ales deputat in circumscriptia electorala nr.11 Caras – Severin din partea PNL, a trecut in octombrie 2009 la UNPR.
44. Culita Tărâţă, ales deputat in circumscriptia electorala nr.29 Neamt, controversatul om de afaceri este un vechi membru al PSD, partid pe care l-a parasit in februarie 2010 pentru a se alatura lui Gabriel Oprea la UNPR.
45. Gabriel Tiţa Nicolescu, ales deputat in circumscriptia electorala nr.8 Brasov ca membru al PSD. Pleaca din PSD in decembrie 2009, se inscrie in UNPR, iar in aprilie 2012 se alatura PDL.
46. Claudiu Ţaga, ales deputat in circumscriptia electorala nr.37 Timis (PNL), pleaca in decembrie 2010 la UNPR.
47. Răzvan Ţurea, ales deputat in circumscriptia electorala nr.31 Prahova (PSD), intra in decembrie 2010 in UNPR.
48. Eugen Constantin Uricec, ales deputat in circumscriptia electorala nr.35 Suceava (PDL), de unde pleaca in aprilie 2012 la PSD.
50. Aurelia Vasile, aleasa deputat in circumscriptia electorala nr.42 Bucuresti, fiind un vechi membru al PSD. In decembrie 2011, ea si-a dat demisia din PSD si a anuntat ca merge la UNPR. In aceeasi zi, Aura Vasile s-a razgandit, dar pentru ca s-a inscris in partidul lui Gabriel Oprea, statutul PSD nu-i mai permite sa se intoarca in partid timp de un an.
51. Gheorghe Zoicaş, ales deputat in circumscriptia electorala nr.26 Maramureş, pleaca din PSD in noiembrie 2009, dupa care devine independent.
52. Marius Cristinel Dugulescu, ales deputat in circumscriptia electorala nr.37 Timis pe lista PDL. In aprilie 2012, demisioneaza si anunta ca va trece la PNL.

Lista senatorilor traseisti
53. Petru Filip, senator PDL de Bihor si vicepresedinte al Senatului anunta, pe 23 aprilie 2012, ca va vota motiunea introdusa de USL si va trece la PSD.
54. Marian Rasaliu, ales in colegiul uninominal 1 din Circumscripţia electorală nr.8 Braşov, senator PDL, a anuntat ca demisioneaza si merge la PNL.
55. Senatorul PDL de Hunedoara Dorin Păran a anuntat ca va demisiona din partid si va trece la PNL.
56. Mihaela Popa, aleasa senator PDL in circumscriptia electorala nr.24 Iasi, a anuntat in aprilie 2012 ca trece la PNL.
57. Şerban Mihăilescu, ales in colegiul uninominal 1 din circumscriptia electorala nr.36 Teleorman. Pana in februarie 2010 a fost membru PSD, dupa care trece la UNPR. Serban Mihailescu a fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului in cabinetul Adrian Nastase. In decembrie 2011, a fost condamnat la un an inchisoare pentru coruptie si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.
58. Sorin-Serioja Chivu, ales in colegiul uninominal 4 din circumscriptia electorala nr.31 Prahova. Membru PSD pana in decembrie 2009, trece apoi la UNPR.
59. Constantin-Sever Cibu, ales in colegiul uninominal 2 din circumscriptia electorala nr.9 Braila din partea PNL, in septembrie 2010 se inscrie in UNPR.
60. Liviu Câmpanu, ales in colegiul uninominal 2 din circumscriptia electorala nr.7 Botosani. Presedinte PNL Botosani pana in septembrie 2009 cand trece la UNPR. In februarie 2011, revine in PNL de unde pleaca din nou la UNPR in martie 2011.
61. Laurentiu Chirvăsuţă, ales in colegiul uninominal 1 din Circumscriptia electorala nr.18 Galati. Membru PSD pana in decembrie 2009, de unde trece la UNPR.
62. Avram Crăciun, ales senator PSD in colegiul uninominal 2 din circumscriptia electorala nr.2 Arad. In octombrie 2011, migreaza la UNPR.
63. Cristian Diaconescu, ales in colegiul uninominal 3 din circumscriptia electorala nr.42 Bucuresti. Pana in februarie 2010 a fost un membru marcant al PSD. Demisioneaza in februarie 2010 si infiinteaza UNPR.
64. Corneliu Grosu, ales in colegiul uninominal 4 din circumscriptia electorala nr.28 Mures. Membru PSD pana in februarie 2010, trece apoi la UNPR.
65. Vasile Ion, ales in colegiul uninominal 3 din circumscriptia electorala nr.10 Buzau, membru PSD pana in februarie 2011, demisioneaza si se inscrie in Partidul Conservator, pleaca si de aici si trece la UNPR.
66. Anghel Iordănescu, ales in colegiul uninominal 1 din circumscriptia electorala nr.25 Ilfov din partea PSD. Bun prieten cu Gabriel Oprea, il urmeaza pe acesta la UNPR.
67. Ovidius Mărcuţianu, ales in colegiul uninominal 3 din circumscriptia electorala nr.29 Neamt din partea PNL, de unde trece la UNPR.
68. Vasile Nedelcu, ales in colegiul uninominal 1 din circumscriptia electorala nr.12 Calarasi, Partidul National Liberal – pana in februarie 2010, trece apoi la UNPR.
69. Ion Toma, senator PSD ales in colegiul uninominal 2 din circumscriptia electorala nr.30 Olt, in mai 2011, trece la UNPR.
70. Cezar-Mircea Măgureanu, ales in colegiul uninominal 1 din circumscriptia electorala nr.19 Giurgiu (PNL), trece la UNPR, de unde demisioneaza pe 10 aprilie 2012 si activeaza ca senator neafiliat.
71. Mircea Baniaş, ales in colegiul uninominal 4 din Circumscriptia electorala nr.14 Constanta pe lista PDL, de unde migreaza la PC in februarie 2012.
72. Vasile Nistor, ales in colegiul uninominal 2 din circumscriptia electorala nr.4 Bacau, din partea PDL, in martie 2011 trece la PC.
73. Serban Rădulescu, ales in colegiul uninominal 2 din circumscriptia electorala nr.13 Cluj, membru PDL pana in iunie 2011 cand trece la Partidul Conservator .
74. Iosif Secăşan, ales in colegiul uninominal 2 din circumscriptia electorala nr.11 Caras-Severin. In aprilie 2012, demisioneaza din PDL si trece la PNL.
75. Gabriel Berca, ales in colegiul uninominal 1 din Circumscriptia electorala nr.4 Bacau. Membru PNL pana in aprilie 2010, cand demisioneaza si se inscrie in PDL. Este ministru de Interne in Guvernul Ungureanu.
76. Tiberiu-Aurelian Prodan, ales senator PNL in colegiul uninominal 4 din circumscriptia electorala nr.35 Suceava. In octombrie 2009 se inscrie in PDL.
77. Iulian Urban, ales in colegiul uninominal 2 din circumscriptia electorala nr.25 Ilfov. In februarie 2012 demisioneaza din PDL si activeaza senator independent.
78. Iulian Bădescu, ales senator PDL de Prahova, demisioneaza din partid in iunie 2010 si se inscrie in PSD.
79. Gabriel Mutu, ales senator in circumscriptia electorala nr.42 Bucuresti din partea PDL, pleaca in octombrie 2010 la PSD.
80. Georgică Severin, ales senator in circumscriptia electorala nr.31 Prahova pe lista PDL. In septembrie 2010 trece la PSD.

sursa: romaniacurata.ro