Politică

România, Bulgaria, Polonia şi ţările baltice şi-au dat acordul pentru găzduirea armamentului greu american

guvSecretarul american al Apărării, Ashtorn Carter, a anunţat marţi că România, Bulgaria, Polonia şi ţările baltice au acceptat să găzduiască tancuri, artilerie şi alte echipamente militare americane, scrie Reuters.

Este vorba, printre altele, despre 250 de tancuri, vehicule blindate, găzduite pe teritorul acestor state pentru a da astfel asigurări aliaţilor NATO care se confruntă cu ameninţări din partea Rusiei.

Anunţul lui Carter, făcut alături de miniştrii apărării din Estonia, Letonia şi Lituania, vine la o zi după ce secretarul apărării american a anunţat că SUA ar contribui cu arme, avioane, inclusiv forţe comando, după cum este necesar pentru noi forţe de reacţie rapidă a NATO.

După ce Rusia a anexat Crimeea anul trecut, liderii NATO au fost de acord să intensifice exerciţiile şi rotaţia trupelor în ţările membre NATO din estul Europei, precum şi stocarea de armament greu pentru a fi folosit în caz de urgenţă.
Anatoli Antonov, adjunct al ministrului rus al Apărării, este de părere că ţările membre NATO încearcă să atragă Rusia într-o nouă cursă a înarmării, scrie Sputnik.

Secretarul Forţelor Aeriene americane, Deborah Lee James, a declarat, anterior, că Statele Unite ar putea suplimenta capacităţile militare aeriene în Europa.

“Există sentimentul că partenerii noştri din ţările NATO ne împing spre o nouă cursă a înarmării”, a adăugat oficialul rus.

Rusia deja a anunţat că va suplimenta trupele la graniţă, în contextul în care americanii vor să amplaseze armament greu în Europa de Est şi ţările baltice.

Acesta este, potrivit ruşilor, cel mai agresiv lucru făcut de SUA de la sfârşitul Războiului Rece.

“Sunt declaraţii permanente, e o stare de presiune din partea Rusiei, ca să arate poziţia şi tăria lor. Orice declaraţie a ruşilor trebuie luată în serios”, spune Costin Georgescu, fostul şef al SRI.

Autor: Diana Mateescu

Sursa: Curierul National