Politică

Rocada nebunilor

28252ponta-si-dragnea-1Carevasazica, Ponta nu mai este bun de presedinte PSD si pleaca. Desi, omul este un simplu urmarit penal. Dar, pana una-alta, sta premier. Teapan. Vine Dragnea, care tocmai a demisionat din Guvern, din motive de condamnare penala si se duce glont presedinte interimar PSD. Dupa ce, in prealabil, se retrasese devenind un fel de eminenţa cenusie. Tot din motive penale. Penalul le ia mintile oamenilor politici. Cu penalul pe piele sau cu penalul in sange sau cu penalul pe creier, ei reactioneaza aberant. Ca sa nu spun, pervers.

Haideti sa ne imaginam ca Directia Nationala Anticoruptie a luat-o razna. Cu sau fara impuls SRI. Si ca judecatorii, incet-incet, acompaniaza DNA. Continuand acest rationament, sa mai admitem ceva. Si anume, ca Dragnea este nevinovat. Ca a fost condamnat la inchisoare cu suspendare, pe nedrept, de catre prima instanţa si ca, in instanţa de recurs, va fi, din nou, condamnat. Tot pe nedrept, de asta data la inchisoare cu executare. El stie ca se poate intampla aceasta nedreptate. Si ca atunci, adica foarte repede, poate pleca intr-un penitenciar de maxima siguranta. Din pozitia de presedinte al celui mai mare partid din Romania. Si in conditiile in care a votat impreuna cu ceilalti colegi un nou statut. Conform acestui statut, oricine are probleme cu justitia este eliminat din orice functie de conducere in PSD. Dupa ce a facut un pas energic inapoi, Dragnea a facut un pas la fel de energic inainte. Statutul acela, batut in cuie, Dragnea l-a umplut de scuipat.

Sa admitem ca si in ceea ce il priveste pe Victor Ponta, situatia este identica. In sensul DNA. Si in sensul statutului PSD. Si ca, desi este anchetat pe nedrept, el, Victor Ponta, conformandu-se statutului pe care l-a promovat impreuna cu Dragnea, a facut pasul inapoi. Parasind conducerea executiva a partidului. Predand stafeta unei persoane. Rovana Plumb. Care inca nu a fost luata de viitura DNA. Pana in acest punct, Victor Ponta, sa spunem, ca procedeaza logic. In acord cu importanta decizie pe care a initiat-o in partid. Dar din Guvern nu a plecat. Desi cocheteaza cu ideea. Si o mai si negociaza. Nu a plecat, desi, aceeasi logica care l-a facut sa abandoneze partidul pe care l-a condus ar fi trebuit sa functioneze si in ceea ce priveste guvernarea. Adica, statutul sau de premier. In ipoteza noastra, Victor Ponta, un om nevinovat, haituit de DNA, nu a scuipat pe statutul partidului cum a facut Dragnea. In schimb, a scuipat pe Palatul Victoria. Pe imaginea Guvernului Romaniei.

Partidul din care fac parte cei doi oameni, haituiti pe nedrept de DNA şi de justitia romana,  se cutremura. Placile tectonice se incing. Se pun in miscare. Genereaza o pierdere uriasa de energie. Şi cutremure, care pot duce la prapad. Daca se intampla asa, daca in cele din urma, PSD, ca partid, nu are capacitatea de a se autoconserva, de a se reinventa, de a-si reocupa pozitia pe care o merita in arhitectura politica a Romaniei, atunci vor trebui cautati vinovatii.

Si cine sunt vinovatii? Sa o luam de la inceput. In ipoteza in care DNA face abuzuri, in ipoteza in care justiţia face si ea abuzuri, vinovatii pentru tot ceea ce se intampla in PSD sau ce, Doamne fereşte, s-ar putea intampla, nu pot fi, in niciun caz, identificati in afara acestui partid. Vinovat nu poate fi nici DNA si nici justitia. Vinovati sunt liderii politici care au luat, in aceste zile, decizii aberante.

Sa rasturnam insa logica acestui rationament. Sa spunem invers. Şi anume ca DNA nu a gresit. Nici in legatura cu Dragnea, nici in legatura cu Ponta. Iar justitia nu a gresit atunci cand l-a condamnat, la inchisoare cu suspendare, pe Dragnea. Si nici nu ar gresi daca, Doamne fereşte, il  va condamna, cu executare, la recurs. Si sa vedem, luand in calcul aceasta ipoteza, cum au reactionat cei doi oameni politici si cum a judecat partidul. Ei bine, daca ne plasam in acest scenariu, concluzia este de o simplitate debordanta. Atat Victor Ponta, cat si Liviu Dragnea au comis erori fundamentale. Care ar trebui sa-i scoata, definitiv si iremediabil, din politica. Pe usa din dos. Pentru ca raul facut partidului este ireparabil.

Nu exista un al treilea scenariu. In oricare dintre cele doua scenarii pe care l-am prezentat mai sus, doi politicieni, care au avut performante remarcabile in cariera lor recenta, au lovit iremediabil in partidul care i-a adus la putere. Era de asteptat sa se intample asa in cazul lui Victor Ponta. Liviu Dragnea este insa o surpriza. Nu-l vor mai spala toate apele dupa ce PSD va fi pierdut mai mult decat se cuvine sa piarda.

Autor: Sorin Rosca Stanescu

Sursa: Sorin Rosca Stanescu blog