Politică

Începe revoluția mentalităților în Europa: Finlanda se pregătește să experimenteze venitul de bază garantat universal!

finland-flag-420x215Noul guvern de centru-dreapta finlandez vorbește despre alocarea unei sume de bază în mod necondiționat tuturor cetățenilor finlandezi. Dacă această suma ar ajunge la 1000 de euro pe lună, a merge la serviciu sau nu ar trebui, pe cale de consecință, să se transforme în a alege între un mod de viață și altul. Deși Finlanda are poate toate premisele de a reuși, unii ezită în fața acestei revoluții culturale.

Nu sunt cunoscute încă toate detaliile acestui proiect de lege anunțat în Parlament de către noul prim-ministru Juha Sipilä, însă se știe cu siguranță că toți cetățenii finlandezi, indiferent de vârsta sau condiția lor socială ar avea dreptul să beneficieze de un venit de bază garantat în mod necondiționat, venit care ar fi de ajuns pentru a trăi modest.

Cetățenii care doresc să aibă un nivel de viață mai ridicat, vor putea bineînțeles să-și completeze acest venit devenind salariat, artizan sau întreprinzător. Venitul de bază garantat va înlocui toate ajutoarele sociale existente. Finlanda are un PIB/persoană angajată superior celui din Germania sau Franța, însă acest venit de bază poate fi implementat prin reducerea sensibilă a numărului de funcționari care în acest moment se ocupă de programele sociale.

Acest proiect este susținut de o mare parte a eșichierului politic finlandez: dacă unii propun un venit universal garantat diminuat la 500 de euro, liberalii, reprezentați de deputatul Bjorn Wahlroos, își doresc un venit cuprins între 850 și 1000 de euro pe lună, pentru a înlătura sărăcia.

În primă fază, venitul de bază garantat va fi introdus în regiunile care se confruntă cu un șomaj foarte ridicat, a precizat primul-ministru Juha Sipilä. Într-adevăr, în ciuda bunăstării generale în țară, șomajul depășește 9% din populație.

O Utopie cu efecte perverse?

Opozanții acuză acest proiect ca fiind utopic și sortit eșecului. Ei estimează că acest venit garantat va incita populația să refuze să mai muncească, cu precădere se referă la acele slujbe așa-zis rușinoase, care vor trebui, drept consecință, remunerate mai bine.

Dacă efectele perverse ale acestei măsuri ar putea într-adevăr provoca o anumită angoasă socială, sondajele arată că 79% din populația finlandeză susține această idee, cu excepția funcționarilor, care o văd ca pe o amenințare la adresa slujbelor lor.

Și alte țări din Europa, cele care nu mai cred într-o populație ocupată la maximum potențial pe piața de muncă, vor urmări îndeaproape experimentul finlandez, pe care îl văd ca pe o metodă extraordinară de a pune capăt șomajului în masă, care afectează negativ consumul.

Ideea unui venit de bază garantat este mai presus de orice o revoluție culturală, a mentalităților. Un arbitraj între timp liber și consumism. Este o raportare diferită la muncă. Fiecare va putea să fie util într-un alt mod, altul decât acela de a fi salariat: se va ocupa de copii, de cei apropiați, de cartierul în care locuiește, de mediul înconjurător, de cei în vârstă, se va implica mai mult în activități sociale. Fiecare va face o alegere (dificilă) între a avea bani sau a avea timp liber, între o viață simplă, dar fără constrângeri profesionale, sau o viață plinp de beneficii, dar laborioasă. O „utopie” asupra căreia se merită să reflectăm.

Autor: Michel Lachkar

Sursa: Inform-action

Traducerea: Gandeste.org

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu