Analize și opinii Politică

Remanierea …remanierii

Ura! S-a făcut remanierea…. Suntem salvați! Răul a fost tăiat din rădăcină, iar de acum ne putem aștepta la ivirea zorilor și în grădina Carpaților. Oare câtă naivitate ar trebui pentru ca cineva  să mai aștepte cu speranță vremuri mai bune după asemenea mutări șahiste?

Factorul malign în societatea românească este, de fapt, unRĂU DIFUZ, la perpetuarea căruia contribuie din plin toate categoriile sociale. Principalul simptom al acestei prezențe maligne este incoerența morală, ca urmare a uneipermisivități conștiente, incoerență care îi face pe toți să se plângă de prezența Răului, dar numai atunci când sunt afectați personal de el. Drept urmare, prin pasivism se perpetuează starea de haos moral, de apă tulbure, de care se încearcă a se profita, fiecare după capacitatea și interesul său. Diagnosticul pe care îl punea cu zeci de ani în urmă Camil Petrescu este relevant pentru o situație de fapt la care contribuim în mod conștient:

Apa tulbure convine tuturor românilor… De fapt, nimeni nu se vaită permanent, ci numai când suferă de neplăcerile unui regim tulbure… Nu trebuie să se dea importanță lamentațiilor…Ele nu sunt decât un presupus mijloc de apărare…Lipsind sinceritatea, fiecăruia îi este frică să se demaște dacă nu se vaită…

Răul moral nu constă în persistența unui regim acaparat de cei mai răi dintre cei răi, ci într-un tipar de comportament care se regăsește aproape pretutindeni. La orice scară socială. Un rău care se perpetuează indiferent de noul regim ce se instalează la putere. Indiferent ce modificări guvernamentale se inițiază. Un tipar de comportament care se adaptează la apa tulbure, deși se lamentează permanent de ea. O complacere într-o situație incertă de care se poate profita într-un mod glorios.

Remaniem, dar rămânem aceiași. Schimbăm, dar gândim la fel. Mutăm diferit, dar perpetuăm aceleași realități nefaste. Și ne complace într-un Rău vizibil, la care contribuim, de care ne lamentăm, dar împotriva căruia nu acționăm. Ezitând să reproducem în societatea românească o remaniere a…remanierii care ar ar fi mult mai utilă…Și poate chiar salvatoare!

prof. Lehaci Florentin

sursa: proatitudine.ro