Politică

REDEVENŢELE, ce faceţi cu redevenţele? Corporaţia nu face legislaţia, da?

US Dollar GlobeUn amic mi-a atras pe bună dreptate atenţia că se discută/negociază în lunile astea care urmează redevenţele în zone cheie, expiră înţelegerile (dezastruoase) din 2004. Redevenţele stabilite în 2004 merg de la 3,5% la 13,5%, cele mai mici din UE. Cu cine lucrăm? Petrom, EXXON, Chevron, o mulţime de corporaţii care de obicei fac legislaţii.

Agenţia Naţională de Resurse Minerale a comandat un studiu la Ernst&Young pentru o comparatistică cu alte state deţinătoare de resurse şi redevenţele lor – studiul ar trebui să fie gata pînă la sfîrşitul lunii. Ca de obicei, funcţionarii statului sînt foarte-foarte îngrijoraţi pentru investitorii privaţi: să nu cerem redevenţe prea mari, asta pare singura lor grijă. Gheorghe Duţu, preşedintele ANRM:

Dacă noul sistem de redevenţe va stabili tarife foarte mari, riscăm să nu mai atragem investitori şi să nu mai avem parteneri cu care să explorăm şi să exploatăm resursele. Eu cred că trebuie să stabilim un sistem prin care să găsim echilibrul corect între interesul statului de a avea venituri mai mari la buget şi interesul investitorilor, care cer condiţii cât mai atractive pentru astfel de operaţiuni. (sursa)

Discuţiile publice despre acest eveniment major sînt minimale. Şi riscăm să avem iar o hotărîre înainte să fi apucat să ne dezmeticim. Ponta nu a mai zis nimic despre asta, liderii politici evită subiectul.

Exploatarea gazelor de şist nici nu se mai discută, pare de la sine înţeleasă. Se concep deja redevenţe speciale pentru ei.

Surse din domeniul petrolier sustin ca autoritatile se gandesc sa stabileasca redevente mai mici in cazul zacamintelor noi, precum cele off-shore si a gazelor de sist, fata de cele pentru zacamintelor vechi si aproape epuizate. Insa producatorii de petrol si gaze “trag tare” sa obtina redevente mici si in cazul zacamintelor mai vechi. (sursa)

Închei cu un citat din Victor Ponta care şi el are singura poezie cu “speriat investitorii”. Adică:“nu vreau ca Romania sa puna nivele atat de ridicate incat sa nu mai avem investitii, ca dupa aia, ne lacomim  si nu mai luam nimic.”

Să nu ne lăcomim, da?

Notă. O chestie cu siteurile institutiilor, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale are o bătaie de joc de site. Ultimul comunicat dat de departamentul lor de relaţii cu presa este din 2012, nici o vorbă despre activitatea recentă, trebuie să întorci siteul pe dos să găseşti chestii actuale)

Întrebarea pentru BOR

Tot văd feţe bisericeşti ieşind în apărarea Roşia Montană. Foarte bine, au argumentele lor. Dar întrebarea mare nu li se pune: de ce aţi făcut ce aţi făcut cu preoţii protestatari din Vaslui? Argumentele de la Roşia merg foarte bine şi în cazul exploatării gazelor de şist. Deci? Care-i poziţia? De ce a fost anchetat de episcopie preotul Iulian Ghimuş?

Autor: Costi Rogozanu

Sursa: Vox Publica

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu