Politică

”Anarhia” salvează România

anarchist_3508E bine totuși să avem câteva criterii ca să nu fim prostiți în față. Dan Tapalagă, jurnalistul care îl pastișează pe Liiceanu cu mâna Monicăi Macovei, susține, în ultimul său articol, publicat pe Hotnews, că actualele proteste pe tema Roșia Montană sunt organizate sau măcar conceptualizate de ”un mic grup de anarhiști”, care vor distrugerea democrației și a capitalismului, vor revoluție, vor sânge.

Tapalagă oferă, cu titlu de exemplu, citate din mai mulți autori, cum ar fi: sociologul Mircea Kivu (!!!), tinerii de la Casa Jurnalismului, Costi Rogozanu și Vasile Ernu (Critic Atac), Iulia Popovici (Observator cultural). Scopul său este acela de a demonstra că ideologii protestelor transmit idei periculoase, ”anarhiste” și că incită la violență și la răsturnarea ordinii democratice.

Tapalagă lucrează cu identificări ambigue. Cei care organizează protestele sunt puși, până la sfârșit, în aceeași oală cu cei care construiesc mesajul străzii și cu cei care participă la proteste. Pentru el, toți pot fi măcar suspectați de anarhism: și Mircea Kivu, și Critic Atac, și Observator cultural, anarhismul fiind, în viziunea sa, ceva eminamente rău. Tapalagă atrage, mai mult sau mai puțin voalat, atenția protestatarilor că sunt manipulați de câțiva băieți și fete, care le toarnă în ureche idei ”cam negre”. El urmărește astfel să-i decupleze pe protestatari de la sursele lor ideologice, readucându-i apoi pe calea cea dreaptă și pașnică a democrației.

Nu putem surprinde, la Dan Tapalagă, vreun cât de mic efort, depus pentru a înțelege semnificația reală a protestelor. El nu pare a avea nici dispoziția intelectuală, nici sensibilitatea necesare pentru așa ceva. În schimb, aflăm foarte clar ce nu este această mișcare protestară: ea nu este o mișcare băsescianistă. Spun asta, înainte de toate, pentru că adversarii protestelor de stradă din cealaltă tabără (Antena 3, în special) încearcă să mineze încrederea societății în actualele proteste, stabilindu-le originea la Cotroceni. Această interpretare este falsă. Dacă există vreo legătură între băsescianism, al cărui ideolog de frunte este chiar Dan Tapalagă, și ”anarhismul” protestatarilor, aceasta ține de forța pe care ”anarhismul” o poate contrapune ”autoritarismului” băsescian.

Timp de nouă ani, regimul Băsescu a lucrat peste capul politicienilor. O mână de băieți – alții, desigur, decât cei de mai sus – au considerat că știu ei mai bine decât politicienii și, bineînțeles, decât poporul cum stau lucrurile în România, sunt mai buni decât politicienii, mai buni decât poporul. În consecință, dispun de toată autoritatea epistemică și morală pentru a-și asuma palierul deontic, altfel spus pentru a acționa în vederea realizării cunoașterii adevărate și a binelui public. Băsescianismul este teoria instaurării democrației prin mijloace nedemocratice și, prin aceasta, este autoritarism. Visul său este instituționalizarea. Nu este de mirare, deci, că orice băsescian – iar Dan Tapalagă este unul dintre cei mai radicali, mai nedemocratici – va respinge o mișcare de ordin contrar autoritarismului, o va cataloga ca fiind ”anarhistă”.

În loc să-și dezvăluie disprețul față de protestatari, acuzându-i de naivitate și încercând să-i manipuleze, Dan Tapalagă ar fi putut totuși să belească el însuși mai bine ochii pentru a vedea cum stau lucrurile. Dacă ți se pare că un grup de protestatari susține idei ”anarhiste”, întreabă-te, înainte de a-i acuza, cum au ajuns la aceste viziuni, prin ce proces mental complex, și nu cine le-a băgat anarhismul în cap, așa, ex abrupto. În stradă, nu sunt de văzut cretini. Intenția lui Dan Tapalgă – care se pare că a rămas, cu muzica, la nivelul primului album al formației Metallica (titlul albumului, Kill’Em All, i-ar fi slujit mai bine interesele decât Seek and Distroy) – nu este însă aceea de-a înțelege, ci de-a acuza, de-a acuza din nou și din nou: este singurul lucru la care se pricepe de minune, este făcut pentru așa ceva. ”Oare ce-au pățit băieții ăștia, de nu se supun? De bună seamă le-a băgat cineva ceva necurat în cap!” Cam asta gândește Dan Dapalagă.

Dincolo de aceste acuzații, ținta ardeleanului țâfnos de la Hotnews este totuși alta. Omul vrea să se relegitimeze ca democrat. Foarte mult timp n-a fost deloc așa ceva. Foarte mult timp, Dan Tapalagă a cauționat loviturile date Parlamentului de către Traian Băsescu și cele mai odioase acțiuni ale DNA, realizate prin intermediul presei. Dan Tapalagă a susținut sistemul sau, mă rog, instaurarea lui, fără să se gândească nicio clipă la mijloacele utilizate în acest scop. El vrea să ne convingă că, gata, democrația a fost, în sfârșit, instaurată; – să stăm cuminți. USL, până acum, a fost – se pare – convinsă de acest lucru, de către Traian Băsescu. Nedumerirea lui Dan Tapalagă e însă că mai există unii care nu sunt de acord cu acest fel de democrație. Nu sunt de acord? Atunci, sunt anarhiști.

Autor: Arthur Suciu
Sursa: Arthursuciu.blogspot