Analize și opinii Politică

Realitatea este cinica, banii nu pica din cer

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, miercuri, ca societatea romaneasca trebuie sa inteleaga ca “realitatea este cinica”, ca banii nu pica din cer si ca este nevoie de munca si de un efort major “al intregii colectivitati umane” pentru a se ajunge la bogatie.

“Adevarul financiar poate fi cinic, nemilos, dar apare si tendinta cealalta, de a se vorbi ca imperativa despre nevoile sociale si sa nu se vorbeasca despre aspectul financiar. E foarte periculos acest aspect. Banii nu pica din cer. Banii adevarati nu pica din cer, nici nu apar din tiparnita asa cum cred unii”, a spus Isarescu, in cadrul unui seminar pe teme economice.

Isarescu a mai spus ca finantarea deficitelor structurale ale Romaniei intampina dificultati din ce in ce mai evidente, tendintele acestor dezechilibre ridica ingrijorari si se contureaza conflicte sociale.

El a aratat ca in prezent bugetele sunt “in suferinta”, nu numai in Romania, si se contureaza conflicte sociale, scrie Cotidianul.

“In Romania vedem aceeasi situatie. Nu facem deloc exceptie, chiar daca unele dintre cifre, cum sunt cele legate de datoria suverana, nu sunt deloc dramatice prin marimea lor (…) si aceste cifre, inclusiv datoria suverana, ridica ingrijorari in ceea ce priveste tendinta”, a spus guvernatorul bancii centrale.

Pe de alta parte, guvernatorul a precizat ca in momentul in care anumite persoane, inclusiv membrii ai Bancii Nationale, “indraznesc” sa aiba reflectii despre resursele financiare, sunt considerati cinici.

Isarescu a atras atentia asupra importantei partii financiare, precizand ca nu doar o lege poate conduce la corectiile care trebuie realizate in economie, fiind nevoie de munca si un efort al intregii colectivitati.

“Bogatia nu se face prin decrete. De 200 de ani citam din cartea lui Adam Smith despre bogatia natiunilor si, probabil, nici acum nu o intelegem. Bogatia se face prin munca, printr-un efort major al colectivitatii umane”, a spus Isarescu.

sursa: ziare.com

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu