Politică

Răzbunarea lui Băsescu şi cenuşa USL: Ponta-acuzat, Dragnea-condamnat, Antonescu-retras, Voiculescu-închis

6867443-mediafax-foto-octav-ganeaPrin facerea praf a guvernării Ponta, Traian Băsescu se poate considera răzbunat pe USL. Măcinarea guvernării Ponta înseamnă căderea ultimei redute a fostului USL – maşinăria politică al cărui unic scop a fost distrugerea regimului Băsescu.

Rând pe rând, toţi adversarii fostului președinte, cei care au înființat şi susţinut USL, au fost compromiși total sau eliminați din scenă. Iar urmărind evoluţia acestor evenimente aproape că apare tentația să ne gândim la un puzzle ce a fost așezat premeditat, bucată cu bucată, urmărind o miza mai mare decât lupta politică de la noi.

Dan Voiculescu, adversarul principal al lui Traian Băsescu și cel care a stat în spatele orhestrării USL, este condamnat și închis. Liviu Dragnea, strategul mobilizării electorale a USL este condamnat cu suspendare. Crin Antonescu, cu obsesia anti-modelului Băsescu, este retras total din politică. Iar acum, ultimul pe listă ,Victor Ponta – liderul care a cumulat politic forța USL prin guvernare, este făcut praf de acuzații şi de ideea că se ascunde de Justiţie în spatele Parlamentului.

În primul rând, căderea USL, dincolo de circumstanțele  particulare și de culpa individuală a actorilor – este o lecție a luptei pentru putere fără legătură cu așteptarea oamenilor. În al doilea rând, din cauza acuzațiilor din Justiţie şi a contestări – directe sau indirecte – din partea partenerilor UE şi SUA.

Combinate, cele două –  interesul pentru resurse, cu lipsa de interes pentru ce au nevoie oamenii şi  încălcarea consemnelor politice şi angajamentelor externe, au distrus rând pe rând, și USL şi iată, acum şi guvernarea Ponta.  Guvernul lui Victor Ponta şi-a ostilizat o mare parte a electoratului, de câte ori a creat percepţia că se poziţionează deasupra regulilor sau împotriva partenerilor UE-SUA, aşa cum este mai nou, cazul prezenţei premierului Azerbaijan.

Până la urmă însă, toate acestea au grăbit schimbarea României, intrarea într-o zonă în care funcționalitate vine mai mult din reguli (contează mai puțin dacă stabilite doar de noi, ci și de alții) decât din înțelegeri subterane.  Peste toate acestea, ce roade în continuare partidele – din păcate Opoziția păcătuind la fel ca și Puterea – este lipsa de pricepere în politici publice care să ajute real oamenii, în viața de zi cu zi. Un exemplu: creșterea politicianistă a alocațiilor pentru copii fără grijă nici față de constrângerile bugetare (abia am trecut de criza economică), nici față de nevoia practică a familiilor în funcție de venit (povestea cu discriminarea constituțională a alocațiilor diferențiate merită discutată).

A spune că Traian Băsescu „s-a răzbunat” pe USL acum când practic, şi Victor Ponta, ultimul dintre liderii USL este definitiv compromis, este mai mult o figură de stil.  Traian Băsescu s-a luptat și a uzat de toate armele împotriva adversarilor săi din USL şi apoi, din guvernarea Ponta – unele dintre aceste arme chiar la marginea corectitudinii politice, după cum este regula jocului la noi. Ce a pus capac duşmanilor fostului preşedinte, rând pe rând, au fost propriile greșeli. Asta se poate vedea cel mai bine zilele astea, când arde mocnit guvernarea Ponta, ultima redută a USL.

Autor: Angelin Ioan

Sursa: Evz.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Oare nu mai sunt barbati adevarati in tara asta?Nu se gasesc patrioti care sa-l atirne in streang pe marinar?