Politică

Protestul fermierilor la Bruxelles: Organizatorii se așteaptă la 6.000 de participanți cu 2.000 de tractoare

COSWpoLWsAAKB2OPe măsură ce orele trec și se apropie cel mai mare protest al fermierilor, organizatorii de la Copa-Cogeca și presa de la Bruxelles speculează pe marginea numărului în creștere al participanților.

Inițial, manifestarea pornise la drum cu 2.000 de reprezentanți ai sectoarelor agricole din statele UE, dar astăzi se vorbește despre 6.000 de fermieri care au ajuns în capitala Belgiei și de 2.000 de tractoare ce vor ”mărșălui” pe străzi în aceeași zi în care comisarul european Phil Hogan ar trebui să se întâlnească cu miniștrii agriculturii din statele membre, inclusiv cu ministrul Daniel Constantin. Acesta din urmă este însoțit la Bruxelles de secretarul de stat George Turtoi.

UPDATE 5: Fermierii au dat piept cu gardurile de protecție instalate de forțele de ordine. Agricultorii și crescătorii de animale se simt jigniți de faptul că s-a folosit inclusiv sârmă ghimpată pentru a-i ține la distanță.

UPDATE 4: Purtătorul de cuvânt responsabil cu Comerțul și Agricultura, Daniel Rosario, a anunțat pe Twitter că oficialul european Phil Hogan ar fi în spital, internat pentru o infecție la stomac. În aceste condiții, propunerile Comisiei Europene și reprezentarea instituției la întâlnirea cu miniștrii de resort ar urma să fie asigurate de către vicepreședintele Jyrki Katainen, considerat „mâna dreaptă” a președintelui CE. Informația fusese postată de sâmbătă noapte și a fost confirmată abia când Hogan a sharuit la rândul său postarea pe contul personal de Twitter.

UPDATE 3: Tractoarele așteaptă aliniate să înceapă protestul fermierilor de la Bruxelles.

COSWgVgWIAAz5g_

UPDATE 2: La Bruxelles au fost ”aranjate” văcuțele care însoțesc de câțiva ani protestele fermierilor din sectorul laptelui. Din imagini se vede că fiecare vacă din material plastic/ghips este marcată cu steagul unei țări care ia parte la manifestări, precum și cu un scurt mesaj. În imagine nu se poate zări nici un ”exponat” care să poarte steagul României.

UPDATE 1: Potrivit președintelui ICOS (Irish Co-operative Organisation Society – organizația cooperativelor islandeze, n.r.), Conor Mulvihill, comisarul european Phil Hogan este pregătit să acorde miniștrilor agriculturii din statele membre posibilitatea de a plăti în avans până la 70% din plățile directe către fermieri. 

Belgium Europe Milk Demonstration

Capitala Belgiei va fi blocată astăzi de manifestarea fermierilor. Locuitorii au fost avertizați că mijloacele de transport în comun nu vor fi toate funcționale.

Pe surse, se pare că protestul sectorului agricol l-a determinat pe comisarul european Phil Hogan să ia măsuri urgente. Se vehiculează un sprijin suplimentar de 300 de milioane de euro pentru fermele de lapte. Banii ar urma să asigure cash-flow-ul din aceste exploatații și susținerea afacerilor până când restul măsurilor de ajutor – plățile cuplate, subvențiile la nivel național, vor ajunge la crescători. Se știe deja că 10% din această sumă vor fi direcționați către Țările Baltice care au făcut un lobby puternic în numele fermierilor lor. 

Nemulțumirile sunt multe și pleacă de la prăbușirea prețului la lapte, la carnea de porc și de vită și merg până la problemele sectorului legume-fructe, și el afectat puternic de embargoul rusesc. În cele mai multe state din UE, prețul de achiziție, la poarta fermei, este sub nivelul costurilor de producție, astfel că fermierii sunt în pragul falimentului și cer sprijin din partea miniștrilor din resort și Comisiei Europene.

Iată care este calendarul anunțat pentru protestul de azi al fermierilor:

8.30 (ora Belgiei) – Reprezentanți ai Copa-Cogeca vor împărți fluturați membrilor DG Agri pentru a-i anunța de protest și pentru a le prezenta, pe scurt, motivele pentru care fermierii ies în stradă
10.00 – Conferință de presă susținută de președintele Copa Albert Jan Maat și de către președintele Cogeca Christian Pees. Locație: sediul Copa-Cogeca din Rue de Treves 61
10.30 – Reprezentanții fermierilor din statele europene se reunesc în fața gării principale din Bruxelles – punct de plecare pentru protestul de mâine
11.15 – Fermierii pleacă spre clădirea unde se va desfășura reuniunea conisliului de miniștri ai Agriculturii la care participă nu doar reprezentanții guvernelor din UE, ci și comisarul european Phil Hogan
12.15 – În cadrul protestului, președintele Copa Albert Jan Maat și de către președintele Cogeca Christian Pees vor lua cuvântul pentru a expune cererile fermierilor din UE
14.00 – Președintele Copa Albert Jan Maat și de către președintele Cogeca Christian Pees vor avea o întâlnire cu comisarul european pentru agricultură Phil Hogan și la sediul Consiliului European – clădirea „Justus Lipsius”.
15.00 – Finalul protestului fermierilor la Bruxelles

Sursa: Agrointel.ro

Abonează-te la newsletter