Analize și opinii Politică

Primitivismul, adevarata fata a Romaniei

La ce primitivism ne caracterizeaza din punct de vedere al infrastructurii, civilizatiei si dezvoltarii economice si sociale, Romania se mai poate mandri in lume si cu un popor care “se caracterizeaza printr-unul dintre cele mai mari deficite de cunoastere stiintifica din Europa”.

Concluzia apartine unui studiu realizat de Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii din Bucuresti.

Potrivit cercetarii, patru din 10 romani cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului. Studiul “Publicul romanesc si stiinta” mai arata ca 35% dintre romani se tem ca daca beau apa dupa o persoana infectata cu HIV se pot imbolnavi de SIDA, 66% stiu ca antibioticele trateaza atat virusii, cat si bacteriile, iar peste 40% cred ca unele numere sunt mai norocoase sau ca zodia unui om ii influenteaza personalitatea, comportamentul si viata.

Pe scurt, mai putin eufemistic, romanii sunt un popor medieval, cu credinte prestiintifice, care isi ghideaza viata si valorile dupa nivelul ridicat, cel mai mare din Europa, de credinta si practica religioasa declarata. Toate statisticile sunt impotriva noastra. Daca ne aducem aminte si de cele mai vechi – suntem poporul care foloseste cel mai putin sapunul si apa minerala, care se spala cel mai rar, care consuma cea mai putina pasta de dinti, care cumpara cele mai putine carti, cu cei mai multi analfabeti insa si cu gradul de incultura cel mai ridicat.

Am putea sa ne oprim aici, orice alta incursiune mai adanca in detaliu asupra caracteristicilor si trasaturilor fundamentale ale acestui popor neavand decat “darul” de a ne intrista iremediabil. Habotnici, dar pacatosi, ne credem poeti, dar suntem semianalfabeti, consideram ca suntem inventatorii lumii, insa ne reglam ceasurile dupa Soare.

Pana la urma, nu exista brand mai puternic pentru aceasta tara decat realitatea necosmetizata si frusta pe care o expune poporul – spatiul primitiv, cu oameni semi-medievali, unde civilizatia nu a ajuns sau a fost prost inteleasa si asimilita, o tara virgina cu oameni aproape salbatici, pe deasupra si nervosi si isterizati de o criza care ii afecteaza tot mai serios. Nu are sens nicio generalizare, insa procentele acestor REALITATI vorbesc de la sine.

Am putea atasa acestui brand al “spatiului primitiv” cateva explicatii si note pe margine, pentru o mai buna intelegere. Cum sa ne mai miram ca intr-o tara cu astfel de procente exista o astfel de clasa politica? De ce sa mai fim surprinsi ca cei care ne reprezinta au o astfel de calitate, daca procentul celor care se prezinta la vot este alcatuit, in mare, din aceasta categorie a celor usor manipulabili si usor de pacalit? Cum sa mai fim socati ca in mijlocul acestui popor politicienii isi permit sa iasa si sa recunoasca ca au mintit, au inselat si ascuns realitatea, iar lor sa nu li se intample nimic?

Nimic din tot ceea ce se petrece cu noi nu este intamplator si exista o explicatie pentru fiecare asa-zisa “pedeapsa” pe care acest popor trebuie sa o suporte. Platim cu totii lipsa de educatie si civilizatie, maturitatea sociala de care ducem lipsa naste monstri de genul celor care ne conduc, iar procesul de vindecare se arata a fi inca asteptat. Pana atunci sa incepem macar prin a ne recunoaste pacatele, prostia si greselile.

Iulian Leca
sursa: ziare.com

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Romanul nu stie sa spuna NU STIU cand constata ca nu cunoaste raspunsul la o intrebare. Pentru ca sa nu dea impresia ca este depasit in domeniu, el presupune un raspuns si culmea….se supara daca i se atrage atentia ca nu cunoaste subiectul. Dupa ce i se spune raspunsul, replica romanului este invariabil:”ASA AM VRUT SA SPUN SI EU”
    Nu cunosc cum au fost alesi subiectii acestui studiu dar concluziile ar fi putut fi trase studiind din ziare faptul divers, rubrica care este plina de fapte ale unor oameni intarziati in istorie. Dar oameni intarziati in istorie gasesti peste tot in lume .Uitati-va la filmele americane si va veti da seama ca o mare parte a americanilor sunt de meserie infractori de toate genurile si ganditi-va ca si acestia voteaza. Probabil ca ponderea lor e alta. Iar de oameni care se inchina la zei sau care cred in vampiri nu duce lipsa nici o tara de pe acest pamant. Cred totusi ca studiul a fost comandat de cineva care urmareste scopuri de denigrare. In concluzie: NU E CHIAR ASA !

  • Sunt de acord cu d-l Popescu. E important sa vedem si faptul ca suntem, din ce in ce mai des, supusi unor campanii defaimatoare. Totusi, sa nu uitam sa luam in calcul ca “pestele de la cap se impute”. Atat timp cat vom accepta sa ducem in spate prostia si incompetenta celor de sus, meritam tot ceea ce ni se intampla. E timpul sa ne trezim…sa vedem partile intregului asamblate corect, dar, pentru asta e nevoie de un minim de cultura…si de acceptarea adevarului.

  • Corect ar fi fost să se ţină seama de următoarele aspecte. Unii oameni sunt sunt interesaţi de cultură generală şi alţii cărora puţin le pasă de ea. Numai că cei cărora puţin le pasă, din păcate răspund la întrebări pe care nici nu le înţeleg. De aici a apărut această lipsă de educaţie generală a românilor. Pentru că românii au următorul banc de pe timpul împuşcatului, care este de o mie de ori mai actual în 2010. Cică la intrarea în Constanţa se afla un miliţian de circulaţie împreună cu un elev miliţian, cum era atunci. opreşte o maşină cu numere străine şi şoferul întreabă:
    -Parlez vous francais ?!
    La care miliţianul :
    -Hă…ă…!
    -Parlare italiano !?
    -Hă…!
    -Do you speak english?!
    -Hă…!
    -Sprechen deutsch ?!
    -Hă…!
    -Gavarit paruski?!
    -Hă…!
    Nervos şoferul spune ceva în limba lui şi pleacă în trombă. La care elevul miliţian, îi spune miliţianului:
    – Tov. plutonier, dar ce de limbi străine cunoştea turistul ăsta!!!
    -Şi la ce ia folosât?!
    Concluzia este una singură. Campania guvernamentală care se duce în România, este campania făcută de miliţieni în privinţa învăţământului. Adică au implementat în subconştientul tinerei generaţii, mentalitatea că numai ce aduce bani e bun. Adică fotbalist, manelist, futimodel(sic), cântăreţ de cartier, vedetă tv, şi nu în ultimul rând, cu voia dumneavoastră POLITICIAN !