Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Prietenie pe şpagă, suveranitate pe sponci

Nu cred, Doamne fereşte, în vreo conspiraţie globalistă împotriva României. Nu mai cred, însă, nici în utopia Occidentului benevolent, răspânditor dezinteresat de democraţie şi prosperitate. Uitaţi-va numai câtă democraţie au adus americanii în Afganistan sau Irak. Nouă ne-au adus un record mai paşnic: cea mai scumpă autostradă virtuală din lume. Pentru 50 de kilometri de şosea am plătit, deja, 1,3 miliarde de dolari. Şi mai avem de plătit nişte sute de milioane, numai ca să reziliem contractul înrobitor cu Bechtel. Compania de suflet a lui Dick Cheney ne-a dat o ţeapă cam cât o tranşă de la FMI.

Cică n-aveam încotro, aşa am cumpărat, de fapt, bunăvoinţa Washingtonului. La fel ni s-a spus când a izbucnit scandalul fregatelor luate de la fier vechi la preţ de capodopere ale tehnicii militare. Vezi, Doamne, altfel nu eram destul de simpatici la Londra. Trebuia să-şi ia şi englezii “tainul”… Un mizilic, de altfel, în comparaţie cu privatizările din energie… Vânzarea Petrom ar fi fost o condiţie a aderării României la Uniunea Europeană. A mărturisit-o chiar preşedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfen.

Cu asemenea prieteni, chiar nu mai are rost să ne temem de duşmani. Ce să ne facă mai mult? Prost nu e însă cine cere, prost e cine dă. Prost sau ticălos. Fiindcă în spatele tuturor contractelor dezastuoase pentru România s-au ascuns comisioane uriaşe. Să revenim o clipă la cazul Bechtel.

Pentru a negocia cele mai păguboase clauze din jurisprudenţa noastră comercială, Ministerul Transporturilor a apelat la o firmă privată (şi obscură) de avocatură. Care a încasat rapid o “primă de success” în valoare de multe milioane de dolari. S-a întors, oare, statul român împotriva imbecililor care au girat (pe bani grei) un jaf cu acte în regulă? Da de unde! Nu-i nevoie, nu ne cere FMI-ul aşa ceva… Or, la Bucureşti, doar ce vrea FMI-ul pare să conteze. Acum ne obligă, iată, la alte privatizări controversate: CFR Marfă, Poşta Română, Oltchim… Guvernanţii noştri dau neputincioşi din umeri. De parcă e de la sine înţeles că sintagma “stat suveran” din Constituţie a devenit, de mult, o gogoriţă.

Un banc din “epoca de aur” descria astfel comerţul nostru cu URSS-ul: “ruşii ne iau grâul şi noi le dăm în schimb uraniul”. Se pare că între timp am reuşit o afacere şi mai bună: ne-am vândut suveranitatea, ca să avem bani de şpagi pentru Occidemt. Şi, desigur, pentru câţiva şmecheri autohtoni.

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Nu este vorba despre nicio conspiratie globala impotriva Romaniei. Nici nu ar fi nevoie de asa ceva, se pricep mai bine la asta alesii nostri.
    Iar clauzele contractelor nu-s deloc paguboase, cel putin pentru unii.

  • prea esti sigut… pe ce te bazezi? daca ai date care demonstreaza ca nu exista o conspiratie impotriva Romaniei, da-le mai la vale… Adica te sculasi tu asa, de dimineata, dupa un somn cu vise multe si unul dintre ele tot repeta : nu exista nicio conspiratie, nu exista nicio conspiratie… caraitori pe forumuri, care creaza confuzie, asta sunteti! adica puterea e stabilita de afara, directivele se dau de afara, FMI ne ordona ce sa facem si ce sa dregem, iar tu, persoana eminenke, vii aici si proclami voios: NU EXISTA CONSPIRATIE, AM VAZUT EU! ah, de de nu v-as face felul 1, felul 2 si desert! Corpuri straine in trupul tarii ce sunteti…..

  • In mod normal a ignor asemenea elucubratii, dar azi fac o exceptie.
    1. Exista profitori, baieti destepti care castiga peste noapte sume echivalente cu PIB-ul unei tarisoare din Africa pe seama celor care le permit, in speta pe seama noastra, a tuturor.
    2. FMI face prapad peste tot pe unde trece, vezi cum i-a jefuit si saracit FMI-ul pe argentinieni (sau si acolo au fost conspiratii globale?)
    3. Pana nu-i luam pe guvernanti de gulerele lor albe si nu dam cu ei de pamant n-o sa se schimbe nimic in tara asta.

  • Iulian, de ce te opresti la FMI si ce face FMIul? Sigur, ai dreptate, FMIul face nenorociri etc, iar guvernantii corupti din Romania le canta in strune. Insa de ce crezi ca FMI e capatul de sus si ultim al problemei?

    Daca o sa analizezi mai mult o sa ajungi la concluzia celui pe care l-ai enervat aici si ti-a raspuns mai sus, si anume ca ESTE INTR-ADEVAR o conspiratie mondiala, care afecteaza chiar si tari mici precum Romania, dar mai ales tari bogate in resurse naturale si resursa umana…precum Romania.

    FMI este doar un INSTRUMENT in mana celor care conduc pe bune lumea… Si din pacate, noi romanii, ca sa schimbam ceva in bine in viata noastra, nu putem sa schimbam adevarata cauza – guvernul mondial din umbra, ci trebuie sa rezolvam problema pe plan local – adica ce ziceai tu – sa ne luam de proprii nostri guvernanti.

    Insa am face o maaaare greseala daca am uita ca acesti guvernanti sunt de fapt, in mare majoritate, doar niste marionete – instrumente in mana puterilor straine sau niste simpli gainari carora li se permite sa fure. Trebuie tinut cont si de acest lucru – de interesele si influentele straine in Romania, indiferent ce facem pe plan national. “Ganditi global – Actionati local!” Emilian, Ce-i cu noi?