Politică

Președintele Uniunii Judecătorilor, Dana Gîrbovan, despre pactul naţional propus de Klaus Iohannis: ”Este demagogie. Justiţia, folosită în scop electoral!”

Independenta justitiei este o valoare constitutionala, nu subiect al protocoalelor, acordurilor sau parteneriatelor politice! Propunerea Presedintelui Klaus Iohannis de a include problema justitiei intr-un “acord/pact national”, pe care sa il semneze toate partidele, este pur si simplu demagogie si folosirea – pentru a cata oara? – a subiectului justitiei in scop electoral si populist.Independenta justitiei se respecta de catre toate institutiile, de catre toate partidele politice si de catre fiecare cetatean, nu se negociaza la masa verde intre partidele politice! Romania a mai trecut prin experimente similare, in ani electorali, si efectul a fost mereu nociv pentru justitie.

Garantarea independentei justitiei revine numai si numai Consiliului Superior al Magistraturii.

Apararea independentei justitiei ca si valoare constitutionala revine Curtii Constitutionale.

Aceasta este arhitectura statului de drept din Romania si competentele fiecaruia trebuie respectate.

In rest, despre apararea justitiei prin discursuri politice si prin pacte pe justitie si de coabitare, istoria recenta a Romaniei ne-a aratat deja pericolele grave pe temen lung ale acestora pentru institutiile din justitie si credibilitatea lor.

Sa ne reamintim aceasta istorie recenta.

Ideea unui pact pe justitie a fost folosita in campania electorala din 2009, dezbatuta in Parlament si apoi abandonata imediat dupa alegeri.
https://www.mediafax.ro/…/parlamentul-a-respins-raportul-co…

Ulterior, in 12.12.2012, Presedintele Basescu si Premierul Ponta semnau celebrul “pact de coabitare”, prin care, printre altele, se refereau la independenta justitiei si suprematia legii.

Semnatarii pactului isi asumau consolidarea independentei justitiei in raport cu influenta politica, respectarea prevederilor Constitutiei la emiterea ordonanatelor de urgenta si punerea in aplicare a deciziilor Curtii Constitutionale, asigurarea functionalitatii institutiilor afectate si identificarea de garantii pentru pastrarea atributiilor institutiilor statului de drept, numirea in functia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucura de sprijinul diferitelor grupuri parlamentare si introducerea unui proces transparent de numire la varful parchetului.

http://gov.ro/…/stir…/acord-de-colaborare-institutionala.pdf

Ce a urmat pactului a fost exact opusul celor enuntate in acel pact:

– numirea procurorilor de rang inalt s-a facut prin troc politic;

– s-au constituit echipele mixte procurori-ofiteri SRI si creat planuri comune de actiune;

– Guvernul a continuat adoptarea OUG-urilor, inclusiv in domeniul justitiei;

– au fost deschise mii de dosare penale vizand judecatori si procurori, inclusiv deschise din oficiu sau pentru solutiile pronuntate;

– CSM, Inspectia Judiciara si Inalta Curte de Casatie si Justitie au semnat la randul lor protocoale cu SRI.

Pactul respectiv a fost pur si simplu folosit politic, prezentat ca trofeu si la aceea vreme ambasadelor si reprezentantilor Uniunii Europene care, cu totii, au aplaudat “progresele” facute cu pretul prejudicierii independentei justitiei, prin intruziunea SRI-ui in actul de justitie, si a incalcarii drepturilor omului si normelor democratice intr-un stat pretins de drept.

Pactul nu a avut o viata lunga, el fiind denuntat de premierul Ponta, pe motiv ca presedintele Basescu ar fi afirmat ca l-a “pacalit” cand l-a convins sa semneze pactul.

Ca atare, problemele recurente ale justitiei nu doar ca nu s-au rezolvat prin acel pact dintre Basescu si Ponta, ci, mai grav, justitia a fost tarata in certuri si lupte dintre adversari politici, intr-o zona care ar trebui sa ii fie complet straina. Mai mult, vechilor probleme cu care se confrunta justitia li s-au adaugat altele noi, de o gravitate fara precedent.

Lectia e simpla: justitia trebuie scoasa din absolut toate jocurile si trocurile politice, nu mai trebuie folosita ca arma electorala si fiecare institutie trebuie DOAR sa isi respecte atributiile si obligatiile ce ii revin dupa Constitutie si lege.

Daca Presedintele Klaus Iohannis doreste intr-adevar o justitie independenta, asa cum pretinde, atunci trebuie sa:

1. Publice hotararea CSAT 17/2005, care a creat fundamentul pentru ingerinta serviciilor de informatii in justitie;

2. Declasifice si publice orice alte hotarari CSAT care au vizat sau afectat justitia.

Aceste doua lucruri pot fi facute de Presedintele Iohannis fara sa fie necesar un pact.

Guvernul trebuie pur si simplu sa nu mai adopte ordonante de urgenta decat cu respectarea stricta a Constitutiei.

Ministerul Justitiei este dator sa publice rapoartele privind arhiva SIPA, un episod intunecat din istoria recenta a justitiei.

CSAT trebuie sa faca verificari efective privind legaturile judecatorilor si procurorilor cu serviciile de informatii si sa faca publice rezultatele acestora.

O justitie independenta poate exista doar in conditiile in care politicienii abandoneaza dorinta de a prelua tutela asupra justitiei si doar daca fiecare institutiei isi respecta pur si simplu atributiile si competentele legale si constitutionale.

Autor: Dana Girbovan

Sursa: Dana Girbovan Facebook

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

 • Clar ca lumina zilei, limpede ca apa cristalina de izvor. Semne de bun augur!
  Cu mentiunea expresa ca de Justitia divina nu scapa nimeni!

 • Prieteni dragi, dupa parerea mea, tine de CSAT pe Pamant, de Justitia divina in viziunea limbajului multidimensional.

 • Buna dimi! Haideti sa observam impreuna:

  “Nu are importanta daca ai dreptate sau nu, ci cat de multi bani castigi cand ai dreptate si cat pierzi cand ai gresit” – George Soros care a adoptat in cartea sa “Despre globalizare” o definitie oarecum restransa a globalizarii conform careia globalizarea ar reprezenta o miscare libera a capitalului insotita de dominatia crescanda a pietelor financiare globale si a corporatiilor multinationale asupra economiilor nationale, sustinand ca globalizarea a fost INEGALA, premise in baza carora a formulat un set de propuneri cu caracter practic care, in opinia domniei sale ar putea face capitalismul global mai stabil si mai echitabil, or practica arata clar faptul ca nu se poate vorbi despre stabilitate, echitate in ce priveste capitalismul global, avand in vedere consecintele devastatoare asupra economiilor nationale: subminarea economiilor nationale, a capitalului national, insolventa, lichidarea, falimentul firmelor nationale mari, mici, mijlocii, executarea silita, hartuirea, indosarierea, incarcerarea cetatenilor indiferent de rang, pozitie sociala, in general vorbind si fara a recurge la genelizari; implicarea politicului prin mecanisme specifice, speciale, secrete, in justitie, generand realitati multiple, oportunitati, amenintari multiple. Desi tranzactioneaza de cele mai multe ori in acelasi sens cu evolutia pietei, George Soros dupa cum insusi afirma, cauta oprtunitati prin care sa faca lucrurile diferit si astfel sa obtina profituri mai mari, ignorand consecintele devastatoare asupra economiilor nationale, circumstanta care ne conduce la concluzia cf careia teoria ref la stabilitatea si echitatea capitalismul global ramane fara temei, fundament, morala, corectitudine, la limita dintre lege si faradelege, cu precadere faradelege.
  Oportunitati multiple, mecanisme multiple, ideologii, scheme, sisteme, strategii multiple… realitati multiple confirmate stiintific. Recreand un experiment de gandire intr-un laborator, fizicienii au demonstrat ca realitatea obiectiva de fapt nu exista. Dar adevarul obiectiv, ratiunea in baza careia este chemat judecatorul, consfintita in principiul universal de drept care reglementeaza rolul activ al judecatorului in aflarea adevarului… in contextul probat stiintific al existentei realitatilor multiple? Realitatile multiple pot coexista chiar daca ele produc rezultate ireconciliabile, insemnand ca pot exista realitati multiple simultan, ca nu exista o realitate obiectiva asupra careia sa cadem cu totii de acord. Nimic nu este intamplator in infinitul Univers organizat absolut inteligent de un Creator minunat care a aranjat parametrii si caracteristicile responsabile de nasterea acestui Cosmos facand posibila aparitia, mentinerea si evolutia vietii. Din orice unghi am privi, postura, rang, functie, perspectiva, tot la Justitia divina – atribut esential al Creatorului divin, ajungem! Sa cugetam profund!

 • Astronomii, oamenii lui Dumnezeu adevarat lumina, au descoperit ca PARAMETRII care au dat nastere acestui Cosmos facand posibila aparitia vietii, si caracteristicile Universului si Sistemului nostru solar au fost atat de fin acordate incat doar un Creator inteligent le-ar fi putut organiza. PARAMETRI: masa solara, forta nucleara tare, slaba, forta electromagnetica, raportul dintre nr de protoni si de electroni, masa electronului si masa protonului, rata expansiunii Universului, nivelul de entropie, densitate, varsta a Universului, uniformitatea initiala a radiatiilor, distanta medie fata de stele, luminozitatea solara, constanta structurii fine, rata de dezintegrare a protonului, raportul dintre niv de carbon 12 si oxogen 16, rata de dezintegrare a elementului beriliu 8, diferenta de masa dintre neutron si proton. DE EX. DACA FORTA NUCLEARA TARE AR FI FOST CU 2% MAI PUTERNICA SAU CU 2% MAI SLABA, UNIVERSUL N-AR FOST CAPABIL SA SUSTINA VIATA. SAU IN CAZUL ELEM C12 SI O16, DACA ACESTEA AR FI FOST MAI MARI SAU MAI MICI CU 4%, LA FEL, APARITIA VIETII AR FI FOST IMPOSIBILA. Rata de expansiune a Universului este necesar sa fie acordata si mai fin, sunt de parere specialistii in domeniu: este nevoie de o acuratete de 10 la puterea 55! Cu certitudine exista un Creator inteligent pe care fiecare il denumeste cum apreciaza, simte, crede de cuviinta! In inconstienta noastra ne jucam “de-a Dumnezeu” cu jucarii periculoase: geostrategice, geoclimatice, “geo”. Spre ex. HAARP, prezentat publicului ca un scut spatial impotriva armelor din spatiul extraterestru sau chiar ca instrument pentru refacerea stratului de ozon, poate contribui la schimbarea climei prin bombardarea intensiva a atmosferei cu raze de frecventa ridicata; unde de frecventa joasa reflectate pot afecta creierul omului, influenta miscarile tectonice, modifica campul electromagnetic al Pamantului, or… Dumnezeu adevarat lumina este doar iubire, Creatorul armoniei si frumusetii universale.
  Unde-i Maria Sa Adevaru’!? Si, daca tot nu suntem singuri in Univers, de ce nu procedam impreuna, mana de la mana, gand la gand cu bucurie, inima langa inima, creieras langa creieras, la elaborarea unui COD DE BUNE PRACTICI PLANETARE IN REZONANTA CU ENERGIILE UNIVERSAL-VALABILE (un pic mai aveam si tastam “POLITICA UNIVERSULUI”… ) !? !? !?

 • Acum, revenim cu picioarele pe Pamant la HOTARAREA CSAT NR. 17/2005, procedam la ANALIZA SWOT cu puncte forte, slabe, oportunitati, amenintari.

  O BOMBARDAM cu: intelepciune, ratiune, iertare, armonie, frumusete – iubire universala de cea mai buna si pura frecventa. Bummm!

 • si o sa observam ca in jurul acestei hotarari graviteaza multiple realitati, multiple adevaruri…

  (multiple institutii, sisteme, scheme, proiecte, inginerii, ideologii, conflicte, confuzii, inadvertente, destine, proiectii, principii de viata, moarte, transformare, transcendere, schimbare; ganduri, vorbe, fapte, atitutidini, comportamente, solutii benefice)

Abonează-te la newsletter