Politică

Premierul Serbiei, răbufnire de ORGOLIU împotriva Marilor Puteri: Unii vor să ne pună eticheta de popor căruia ar trebui să-i fie rușine de trecut. Mulțumim englezilor și vouă tuturor, pentru ‘marea prietenie’ pe care ne-o arătați!

aleksandar_VuciciConsiderat unul dintre cei mai pro-occidentali politicieni sârbi, premierul Aleksandar Vucici a răbufnit la adresa țărilor din Vest.

Motivul l-a constituit o propunere de rezoluție a ONU, înaintată de Marea Britanie, prin care evenimentele de la Srebrenica, din timpul războiului din Bosnia, ar fi definite ca genocid. Sârbii se opun acestei rezoluții, considerând că se aruncă vina exclusiv asupra lor. Rezoluția este susținută de marile puteri, mai puțin Rusia.

“Serbia nu va permite nimănui să o calce în picioare, indiferent cum te cheamă și cât de puternic ești”, a spus Vucici, în timp ce se afla la inaugurarea unui pod în localitatea Sumadija.

Apoi, încet-încet, premierul Vucici a ajuns la subiectul fierbinte al zilei în țara vecină.

“În ultima vreme, au fost unii care au decis să folosească anumite rezoluții pentru a ne pune eticheta de popor cărui ar trebui să-i fie rușine de trecut. Noi, sârbii, ne-am arătat măreția prin plecarea capului în memoria tuturor victimelor, nu doar în memoria victimelor noastre. Dar nu ne umiliți doar pentru că suntem sârbi și am luptat cu curaj pentru libertatea noastră”, a continuat el.

Aflat în mijlocul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, Vucici i-a acuzat pe occidentali că ei au fost cauza multor întâmplări nefericite din zonă.

“Și cei care cred că e suficient să ne amenințe și să spună că sârbii sunt singurii vinovați pentru ce s-a întâmplat în fosta Iugoslavie și că ar trebui să uităm de Jasenovac și Jadovno și toate celelalte locuri ale suferinței sârbești, ei nu fac decât să arate cine a cauzat multe din lucrurile care s-au întâmplat în regiune”, a continuat Vucici, citat de televiziunea de stat de la Belgrad.

Dacă până atunci s-a ferit să dea nume, Vucici nu a mai rezistat și s-a dezlănțuit.

“Și voi, englezilor și restul, vă mulțumesc pentru ‘marea prietenie’ pe care ne-o arătați. Ne vom apăra singuri și imaginea noastră pentru că doar noi ne-o putem întina”, a afirmat el.

Deși președintele Serbiei, Tomislav Nikolici, a cerut Rusiei să-și folosească dreptul de veto pentru a opri rezoluția, premierul Vucici a spus că țara sa nu trebuie să aștepte nimic de la marile puteri.

“Serbia este o țară mică și nu are dreptul să aștepte ceva de la Marile Puteri, ci doar de la ea însăși, de la guvernul și poporul său. Serbia va ține capul sus și va merge cu mândrie oriunde în lume, pentru că nu am comis nicio crimă. În mod cert, 99% dintre sârbi sigur nu au făcut-o, dar unii încearcă să ne atașeze eticheta vinei colective”, a conchis el.

Sursa: Active News

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Ca dealtfel intotdeauna,vesnicul,perfidul Albion.Winston Churchill si servetelul…City of London,capitala financiara a lumii,unde regina n-are voie sa mearga decat cand i se permite,adica e chemata.Pentru protocol si doar atat.In spatele lui Lord Mayor desigur…ca doar”bancherii internationali”conduc in fapt lumea.Adica fac razboaie,revolutii,”primaveri”,declanseaza crize financiare-economice si altele.Bune pt.”progresul”omenirii,adica milioane de cadavre,tari parjolite…tot tacamul.Pentru libertate,democratie,umanism,respectarea”drepturilor omului”…

  • Au facut si ei crime in acel razboi, dar, sincer, EI au fost cei atacati, cu sprijinul Ungariei (in prima faza), a Bisericii Catolice(pentru Croatia), mai apoi a celor care le-au “dat apa la moara” musulmanilor din Bosnia sau Kosovo (evident Albania…. a fost sprijinita de SUA in cacealmaua asta). Ce zile cumplite traim! “Imbarligaturile diplomatice” sunt mult mai complicate ca la dezlantiurea celui de-al doilea razboi mondial!

Abonează-te la newsletter