Politică

Banci puternice, State slabe, popoare resemnate

Alex Tsipras appears to be about to do a deal with Greece's creditors.„Cum sa inventezi Europa si calul  troian si sa te conduca o redegista?”, intreba scriitorul Nicolae Iliescu, pe Facebook. Frumos, foarte frumos, pertinent, foarte pertinent, mai ales ca datoria Germaniei e mai mare de trei ori decat a Greciei. Sigur, si Germania e de vreo zece ori cat Grecia.

Dar vrajba marilor culturi ale Europei ii poate ajuta doar pe bancheri. Vom ajunge nasol. Banci puternice, State slabe, popoare resemnate. Cele mai temute Armate vor fi bancile.

Ce-mi place e ca romanasii de la televiziile falimentare dau lectii de economie. Grecii au, de la granita cu Bulgaria pana la Atena, autostrada ca in Germania, dar au ramas datori. Noi n-am facut vreo autostrada care sa rivalizeze cu drumurile din Albania, insa am tocat banii pe studii de fezabilitate.

In comparatie cu grecii, suntem subtiri la orice, ceea ce nu ne impiedica sa fim mai obraznici ca ei si sa ii acuzam ca sunt puturosi. Grecul e proprietar de taverna la a patra sau a cincea generatie si munceste de la sase dimineata pana la unu noaptea. Acolo,  pe stanca lui, in curtea lui, batut de soarele lui.

Scoate pestele din mare (pe al nostru ii iau braconierii turci, bravo lor!), aduce vinul si branza de la un var, legumele si uleiul de masline de la un cumnat, are grija sa arate bine terasa, sa petreaca turistul si sa plateasca putin. Unde greseste? Raul il fac cei care vor sa controleze orice eurocent, fara sa accepte ca aceasta Uniune Europeana va functiona doar daca va respecta identitatile nationale.

Autor: Razvan Ioan Bonchis

Sursa: Enational.ro

Abonează-te la newsletter