Politică

Pe 27 Mai 1821 a fost ucis mișelește Tudor Vladimirescu în urma unui complot al eteriștilor

Tudor Vladimirescu a fost o figura emblematica a istoriei Tarii Romanesti de la inceputul secolului al XIX-lea, remarcandu-se drept conducator al Revolutiei de la 1821 si al miscarii pandurilor.



Prinderea si uciderea lui Vladimirescu a fost ordonata de catre Alexandru Ipsilanti, fiind posibila prin tradarea lui Tudor de catre capitanii Dimitrie Macedonschi si Hagi Prodan, ambii aflati in slujba eteristilor.

Iata ce scria marele istoric roman, Nicolae Iorga, despre evenimentele care au precedat moartea lui Tudor Vladimirescu:

“A fost omorat noaptea, la marginea orasului Targoviste, sub geana dealului de sub care privegheaza manastirea cu ramasitele pamantesti ale lui Mihai.

Calaii au fost 3 ostasi care nu statusera niciodata in fata dusmanului. Il ciocartira cu iataganele la ceasuride noapte, cand fac ispravi talharii, in ziua de 27 mai 1821.

Taranul acesta, Tudor, facuse un mare pacat. Voise ca in tara lui sa aiba parte de fericire si putere saracii neamului romanesc.”

Eteristii au pus la cale un complot in urma caruia Tudor Vladimirescu a fost ridicat de la Golești (Ștefănești), Argeș si ucis apoi in noaptea de 27 spre 28 mai la Târgoviște, calaii sai avand ca pretext o falsa acuzatie de colaborare a lui Tudor cu otomanii impotriva eteriei.

Sursa: Glasul.info