Politică

“Patriotismul” pe paine al domnului Moise Guran. Sponsorizat de Petrom, analistul TVR uita de “Fratia OMV-GAZPROM”

biziday-moise-guran-petrom-omv-gazprom-lukoil-putin-kgbCu ceva timp in urma, pe fondul accentuarii crizei din Ucraina, Moise Guran, analistul economic “agnostic” transferat de la Antenele lui Voiculescu la TVR, pe vremea distructivului Andi Lazescu de la GDS, perora despre cum trebuie “sa tinem” cu Ucraina. Moise Guran, care a devenit, brusc, cam la fel de polivalent ca Silviu Brucan, uita sa mentioneze insa, pentru echilibru si in spiritul mult trambitatei corectitudini profesionale, faptul ca, de cand a aparut pe harta ca “independenta”, Ucraina batjocoreste cu sarg minoritatea romaneasca aflata in teritoriile ce ne apartin de drept: Maramuresul istoric, nordul Bucovinei, Tinutul Herta, sudul Basarabiei, Insula Serpilor. Un observator acid al vietii para-politice de la noi, luand la puricat un alt ordin de zi transformat in manifest “patriotic” pe blogul lui Moise Guran, noteaza, in articolul “Propaganda ieftina“:

Patriotismul

Zice domnul Guran: “Baza, fundaţia acestui set, nu poate fi decât Patriotismul – acest cuvânt depăşit, obosit, uncool şi golit de conţinut de prea mulţii urlători de pe la tv. Aşa că fiţi măcar conştienţi atunci când cineva ne atacă baza.” Si, in timp ce zice asta, in stanga paginii e o reclama la Petrom. Stiti, Petrom acela care apartine OMV. Petrom acela care a fost vandut de politicienii romani cu totul – inclusiv cu resursele din subsol, ce dracu’! Petrom ala detinut de OMV, OMV caruia statul roman ii tot sterge datorii, in timp ce OMV anunta profituri record an de an si in timp ce statul roman ne mai baga cate-o taxa (pe stalp, pe erectie, pe ce s-o nimeri), ca… nu are bani, haha.

Da, eu zic sa fim perfect constienti de faptul ca ne ataca baza cineva. Si sa fim foarte atenti la propagandisti ca domnul Guran.”

“Patriotismul” pe paine al dlui Guran il face sa uite si ceea ce orice analist cu bun-simt stie: ca Petrom-OMV a ajuns de fapt o filiala a GAZPROM-Lukoil, a Gazorusiei lui Vladimir Putin. Si o spun chiar ei: Gazprom si Lukoil. In 1968, cand Romania, Statele Unite si toata Europa civilizata se revoltau impotriva invaziei sovietice din Cehoslovacia, OMV devenea prima firma occidentala din lume care semna un contract pe termen lung cu cea mai mare companie KGB-ista a URSS: GAZPROM. De atunci si pana azi, interesele ingemanate ale celor doua companii s-au cuplat perfect impotriva Romaniei dar si a Uniunii Europene, afisate direct prin acordul recent de construire a gazoductului South Stream, act sintetizat de “Romania libera” intr-o analiza, chiar prin titlul ei: “Fratia OMV-GAZPROM“. Infiltrarea conductei rusesti pana in inima Europei – in ciuda sanctiunilor impuse de UE dupa interventia militara a Rusiei in Crimeea – este echivalenta cu eliminarea totala a Ucrainei si subminarea directa a Romaniei in cadrul razboiului geoeconomic dus de demna urmasa a URSS. E vorba de aceleasi tari, Ucraina si Romania, pentru care Moise Guran se dadea gata sa mearga pe frontul de est, cu plinul facut de la o pompa austriaca, devalizatoare a resurselor romanesti si bine incarcata cu… benzina ruseasca. Il va face “patriotismul” sau sa renunte, in semn de protest, pentru “fratii ucraineni” si poate si pentru cei romani, la reclama OMV-PETROM (OMV-GAZPROM)? Sau “patriotismul” dlui Moise Guran ia o pauza cand e vorba “sa manance si gura lui o paine”?

Victor Roncea

PS: Acest articol de opinie continea in final si o informatie venita din partea sindicalistilor Petrom, care s-a dovedit eronata, respectiv faptul ca Moise Guran nu a comentat deloc greva japoneza a salariatilor Petrom. Intr-un comentariu la acest articol, dl. Moise Guran a precizat ca a prezentat actiunea grevista in emisiunea sa de a doua zi de dupa ce a primit informarea, respectiv cea din 29 mai a.c.. Le recomandam controlorilor dlui Guran si informarea urmatoare: Primul roman interzis in Ucraina euromaidaneza dupa “marile schimbari democratice”: Constantin Moroșanu, președintele ”Asociației Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herta”

Primim la redactie:

In data de 23.05.2014 un grup alcatuit din aproximativ 100 de angajati ai OMV-PETROM reprezentanti ai Sindicatul Liber şi Independent Petrom Suplac – Marghita-Petromar, Sindicatul Petroliştilor Drăgăşani,Sindicatul Liber Independent Petrosind Craiova,Sindicatul Liber Petrom Găieşti  s-au deplasat la sediul OMV-AUSTRIA  si au  protestat impotriva noului contract de munca incheiat intre sindicatul lui Liviu Luca si administratia de la Bucuresti a companiei OMV. In data de 26.05.2014 angajatii platformelor marine din Marea Neagra a OMV-PETROM au intrat in greva japoneza pe timp nelimitat, nemultumirile fiind legate de acelasi contract de munca si de unele prevederi ale Codului Muncii pe care compania refuza sa le aplice (vedeti Comunicatul oficial mai jos). De asemenea s-au facut demersuri la Primul Ministru printr-o scrisoare si catre mass-media pentru a face cunoscute aceste proteste ale salariatilor fata de abuzurile pe care compania OMV  le face de ani buni. Intrebarea este: de ce presa si televiziunile din Romania (desi au fost informate prin comunicate de sindicatele respective) refuza cu obstinatie sa scrie sau sa difuzeze pe posturile TV despre aceste proteste? Din cauza publicitatii cumparate de OMV-PETROM? Din cauza influentei liderului penal Liviu Luca? PS: Pe 28.05.2014 am avut promisiunea d-lui Moise Guran, cu o ora inainte de inceperea emisiunii (dupa ce ne-a cerut si i-am pus la dispozitie documente oficiale, poze, etc) ca va face cunoscut in emisiunea “ Biziday “ protestul nostru. Dar se pare ca cenzura a functionat si la TVR 1… Nu a scos un singur cuvant, desi era documentat “beton”.

Comunicat


Greva Japoneza la PETROMAR Constanta Salariatii OMV PETROM, membri ai SLI PETROM Suplac-Marghita de la cele 7 platforme marine si baza PETROMAR, vor purta banderole albe pe brat incepand cu data de 26 mai 2014, in semn de protest fata de refuzul administratiei de a dialoga direct cu salariatii si de a gasi solutii amiabile la probleme care genereaza starea conflictuala ce dureaza de aproape o jumatate de an. Protestatarii cer administratiei OMV PETROM sa accepte un DIALOG DIRECT, CINSTIT si CONSTRUCTIV astfel incat sa fie gasite solutii la revendicarile ce vizeaza anumite reglementari din Codul Muncii pe care compania refuza sa le aplice si sunt revoltati si de noul contract colectiv de munca care le reduce masiv drepturile. Salariatii incearca de mai bine de 6 luni sa se faca auziti insa administratia refuza dialogul direct si le raspunde prin intermediul firmelor de avocatura. Rabdarea petrolistilor de la platforme se apropie de sfarsit si daca vor fi ignorati in continuare, acestia au in vedere si alte mijloace de protest. Reamintim ca saptamana trecuta, vineri 23.05.2014, Sindicatele Libere din OMV PETROM, din care fac parte si salariatii de la PETROMAR, membre ale confederatiei ENERGETICA si BNS, au protestat in fata sediului OMV din Viena. Blocul National Sindical – Departament Presa BNS

Sursa: Ziaristi online

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Ce viziune sa mai astepti de la Ponta si actuala clasa poltica?au vandut resursele subsolului si resursa umana pe nimic,nu supravegheaza si nu impun aplicarea aplicarea Codului Muncii de catre acesti austrieci a caror metoda de a ne exploata zacamitele poarta denumirea de jaf national si dupa toate acestea nici…redeventa nu poate creste prea mult!Atat timp cat familiile si copii lor sunt asigurate pe vecie de pe urma acestor “privatizari” si atat timp cat nimeni nu-i aduna de pe unde sunt sa infunde puscariile cu ei, nimic nu se va schimba in Romania!Petrolistii romani de pe Marea Neagra, sunt greva japoneza pe termen nelimitat datorita abuzurilor comise de ani de zile asupra lor de catre OMV!NICI PRESA SI NICI TELEVIZIUNILE NU SE GRABESC SA INFORMEZE ASUPRA MOTIVELOR REALE DE PROTEST!Infractorul Liviu Luca (dosar 12095/299/2009 jud. S1 Buc.) se plimba liber si negociaza CCM-ul petrolistilor romani,aduncandu-i la statut de sclav in proria lor tara.De ce oare este posibil?..cine va avea curiozitatea sa vada macar numarul contestatarilor din acest dosar, va intelege fara indoiala directia pe care au mers banii praduiti de la petrolisti ,cui i s-au sponsorizat campaniile ,de ce Ponta vrea redeventa mica,de ce Luca nu-i in puscarie si chiar si de ce unele instante(curti de apel din judete diferite) dau solutii contrare pe aceeasi speta in dosare prin care angajatii OMV din Romania(Tara lui Andrei by OMV) isi cer drepturile conform legislatiei romane a muncii in vigoare!Aceasta companie in viziunea politicului,a sindicatului galben infiintat de cardasia OMV- Luca,a institutiilor statului(ITM Bucuresti,Ministerul Muncii, ANRM)a unei parti a justitiei (pentru care OMV este libera sa nu respecte legea romana a muncii) si dupa cum se vede…a Primului Ministru al tarii, este libera sa faca ce vrea in tara asta!Vede cineva?Aude cineva?”
    In ceea ce priveste noutatea strigatoare la cer a lui Ponta, cu redeventa pentru petrol care dupa 10 ani in care n-a putut fi negociata acum cand momentul negocierii ei a sosit,desi OMV plateste cele mai mici redevente din lume pentru petrolul romanesc…nu poate fi marita prea mult spunea cineva foarte simpatic dealtfel:
    “bă dar cît de bou să fii să nu-ţi poţi vinde propriul petrol?
    cît de bou să fii să aştepţi de la alţii redevenţe? În fond cît de bou să fii să ajungi ministru şi să dai petrolul altora ?
    ha?
    6 procente bou?
    12 procente bou?
    99 procente bou?
    sau bou de bou?”
    Raspunsul meu ar fi:
    100% hot si tradator de tara Domnule!…
    ”Unde esti TU Tepes Doamne,ca punand mana pe ei,sa-i imparti in 2 cete: In smintiti si in misei!Si in 2 temniti large cu de-a sila sa-i aduni, sa dai foc la puscarie,si la…casa de nebuni!”