Cultură și Familie Politică

Oitsuke, oikoze – principiul reconstructiei Japoniei

“Prinde din urma si intrece”, cam asa s-ar traduce “Oitsuke, oikoze”, una dintre cele mai cunoscute sintagme care a cutreierat Japonia in secolul al 19-lea, secol care a insemnat inceputul occidentalizarii, pentru aceasta natiune opaca lumii moderne de atunci.

Acelasi principiu este valabil si acum, mai ales ca Japonia pare ca este cu un pas in urma lumii, fiind lovita de cutremur si tsunami. Si totusi, pusa la pamant de nenorocire, aceasta natiune a avut puterea sa dea dovada de umanitate mai mult decat orice alt popor de pe pamant.

Anumite segmente sau servicii din arhipelarg au aratat ca pot fi solidare cu nenorocirea abatuta peste tara. In Japonia nu s-a intamplat ca in Moscova cand, dupa atacurile de la metrou, taximetristii rusi au crescut extrem de mult preturile, sau ca in New Orleans, unde rata jafurilor a crescut ingrijorator dupa uraganul Katrina, scrieThe Telegraph.

Japonezii au dat o inumana dovada de a fi umani

Proprietarii de hipermarketuri nu au incercat sa profite de pe urma nenorocirii, ba din contra, in unele cazuri au redus preturile, iar unele produse au fost distribuite gratuit. La fel s-a intamplat si cu cei care aveau automate cu bauturi.

Potrivit CNN, intr-una din prefecturile afectate de tsunami, un proprietar de restaurant primeste in fiecare zi supravietuitorii dezastrului si-i serveste cu taitei calzi si va continua sa faca acest lucru pana i se vor termina proviziile.

In centrul orasului Tokyo, in fata unui hipermarket, sute de japonezi asteapta linistiti ca magazinul sa se deschida. Asezati intr-un rand de cate doua persoane, stau cu speranta ca vor apuca sa cumpere orez, taitei, conserve sau alte alimente care se strica mai greu.

Alimentele se termina in 30 de minute. Multi dintre acestia nu apuca sa cumpere mancare. “Nu le putem oferi tuturor. E greu sa vezi ca nu-i poti ajuta pe toti”, a declarat pentru CNN, managerul magazinului.

Nu cauta solutii de reparare, ci de prevenire

Tot in regiunea capitalei, curentul este intrerupt in diferite cartiere pentru a mentine un consum al electricitatii cat mai mic, in acest fel se previne o cadere a centralelor electrice din zona.

Totodata, se discuta ca in tot orasul sa se interupa curentul in gospodarii de la orele dupa-amiezii pana la lasatul serii. O alta masura de prevenire este inchiderea magazinelor la ora 17:30 si nu la 19:00.

La nivel decizional se vrea inchiderea bursei si a pietei valutare nipone, pentru o saptamana, din cauza confuziei create de puternicul cutremur si tsunami-ul care a afectat tara acum cateva zile. Aceasta idee a fost inaintata de unul din purtatorii de cuvant ai Parlamentului japonez, potrivitReuters.

Un mic impas in dezvoltarea calma a industriei

Deja in unele orase japoneze se prefigureaza o criza a benzinei. Multe din benzinarii au ramas fara combustibil si nu se stie daca vor mai primi prea curand si, cu toate acestea, preturile au ramas stabile. Acest lucru este datorat si unor companii (S-Oil este una dintre ele) din tari precum Coreea de Sud si China, care au anuntat ca vor aproviziona in continuare Japonia cu combustibil, daca va fi nevoie, dupa cum anunta NHK, televiziunea nationala japoneza.

Desi componentele electronice provenite din Japonia s-au scumpit, multe companii incearca sa se redreseze. Spre exemplu, Canon Inc. si companiile din grup iau in considerare o suspendare a productiei timp de o luna sau mai mult. Pe de alta parte, compania vrea sa utilizeze locatiile alternative, care nu au fost afectate de cutremur, pentru a continua productia.

Toyota Motors, al treilea mare producator de masini la nivel mondial, si-a suspendat activitatea din cele 12 fabrici pe care le are in Japonia. Si Honda, care este cel de-al treilea mare constructor din Japonia, a facut acelasi lucru, pentru a nu pune in pericol viata angajatilor, in caz de alte calamitati, anunta RJR News.

De altfel, Toyota, Honda si Nissan Motor Company au raportat distrugeri la o serie de fabrici pe care le au in regiunea Tohoku, la aproximativ 320 km de Tokio.

Sursa: Ziare.com
Autor: Paul Barbu

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu