Politică

Nu mai e vorba doar de ecologie; e pur si simplu vorba de proprietate

ponta-jandarmii-au-aplicat-legea-la-pungesti-si-ii-felicit-pentru-asta-109188-1Ceea ce Guvernul se face ca nu intelege este ca lupta care se poarta atat la Rosia Montana cat si la Pungesti nu se mai refera de mult doar la problema ecologica.

Pur si simplu, problema ecologica este depasita ca importanta de o problema mult mai grava: cea a dreptului la proprietate, teoretic garantat de Constitutie dar, practic, aflat la indemana Guvernului, care este gata sa ofere companiilor private dreptul a de expropria si stramuta populatia.

Niciodata, in ultimii 20 de ani, dreptul la proprietate nu a fost amenintat ca in aceasta perioada, niciodata dupa Revolutie, proprietarul unui teren nu a fost amenintat ca va fi scos cu jandarmii de pe pamantul sau.

Astazi, in vreme ce premierul isi exprima ideile originale referitoare la lege si legalitate, o mica armata platita din bani publici a instaurat legea martiala pe o portiune din teritoriul national, interzicand libera circulatie, adunarile si cenzurand mass-media.

Sa zicem ca cei 1000 de jandarmi trimisi de Guvern la Pungesti o sa linisteasca taranii. Cu niste bastoane peste spinare, cu gaze lacrimogene, cu amenzi de milioane de lei.

Dar ce o sa faca Guvernul cand companiile vor dori sa ridice sonde in celelalte localitati? Va trimite in permanenta batalioanele de jandarmi in fiecare localitate? Va trimite, atunci cand jandarmii se vor termina, Armata peste tarani? Dupa blindatele jandarmeriei, pe ulitele satelor vor patrula tancurile?

Va retrage trupele din Afganistan ca sa pacifice satele rasculate din tara?

Autor: Razvan Bibire

Sursa: Contra Sens

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Spun, hai sa invatam din istorie dar ma intreb oare exemplul cui sa il luam?
    Daca gandesti ca un mic antreprenor de ce sa nu iti faci propria casa o afacere daca toti ei vor sa iti dea bani?
    Sau de ce sa nu fi tu cel care face 50% cu antreprenorul?
    Dar mai bine de ce sa nu ii dam la o parte si sa nu primeasca nimic?

  • Este exact la fel si cu gaselnita ” explorare”.
    Noi facem explorare, nu exploatare… Sa mori tu?
    Ponte sa face na nu intelege ca noi nu vrem nici explorare, nici prospectiuni, vrem sa fim lasati in pace pe pamanturile noastre stramosesti.

  • Titlul textului este “straniu”, cel putin. Dar e romanesc 100%. Adica nu e “numai” problema mediului , ci e pusa in pericol proprietatea. Omul care semneaza textul nu intelege diferenta de lumina intra “a fi” si “a avea”. Pentru el e mai important a avea ( proprietatea) decat a fi ( viata). Mai citeste, tinere semnatar si vei intelege. Cu rabdare si cu bunavointa. Lumina asadar !