Politică

Noul Război Rece, „opera unui mic grup de neoconservatori”

Politologul american Paul Craig Roberts, fost asistent al secretarului de stat responsabil cu Trezoreria în administrația Reagan, oferă, într-un editorial publicat pe blogul său, o analiză referitoare la vechiul și noul Război Rece.

Cold-War

Războiul rece s-a încheiat în timpul celui de-al doilea mandat al lui Reagan, atunci când Reagan și Gorbaciov au ajuns la concluzia că conflictul era periculos, costisitor și inutil, scrie Paul Craig Roberts în editorialul postat pe blogul personal.

Însă perioada de calm nu a durat mult. În 1990, președintele Clinton a relansat Războiul Rece încălcând promisiunea SUA de a nu extinde NATO în Europa de Est.

„George W. Bush a determinat redeclanșarea Războiului Rece, scoțând SUA din Tratatul ABM (Tratatul pentru limitarea folosirii sistemelor antibalistice, n. r.), iar Obama a intensificat războiul lansând acuzații nechibzuite, instalând rachete SUA la granița Rusiei și provocând răsturnarea guvernului din Ucraina”, notează Roberts.

Potrivit politologului, Războiul Rece ar fi fost creația Washingtonului, mai exact, a fraților Dulles — Allen Dulles, atunci șeful CIA, și John Foster, secretar de stat, care ar fi avut interese ca Războiul Rece să existe.

„Aceștia s-au folosit de Războiul Rece pentru a proteja interesele clienților lor și pentru a crește puterea și bugetele asociate cu pozițiile lor înalte deținute în guvern”, este de părere analistul american.

Acesta mai scrie că, atunci când în America Latină apărea un guvern democratic reformator, frații Dulles îl considerau ca o amenințare, fiindcă putea pune în pericol afacerile deținute de clienții lor în țara respectivă. Prin aceste afaceri, încheiate „prin mituirea guvernelor nedemocratice, resursele și bogățiile țării ajungeau în mâinile americanilor, situație pe care frații Dulles aveau interesul să o mențină”, mai notează Paul Craig Roberts.

În acest scop, guvernul reformist era declarat „marxist sau comunist”, iar CIA și Departamentul de Stat urmăreau să îl răstoarnă și să readucă la putere un dictator care să fie mână în mână cu Washingtonul. Prin urmare, susține Roberts, Războiul Rece „a fost inutil, existența lui răspunzând doar intereselor fraților Dulles și ale Complexului militar/securitar”, consideră politologul.

Cât despre noul Război Rece, Roberts comentează că acesta este creația unui mic grup de neoconservatori.

„Noul Război Rece este opera unui grup minuscul de neoconservatori fanatici care cred că istoria a ales SUA pentru a-și exercita puterea hegemonică asupra întregii lumi. Unii neoconi sunt fiii foștilor troțkiști și împărtășesc aceeași viziune romantică referitoare la declanșarea unei revoluții mondiale, numai că, de data aceasta, [revoluția mondială] este «democratic-capitalistă», și nu comunistă”, scrie Paul Craig Roberts.

Sursa: Sputnik Moldova-Romania

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Razboiul Rece! Ce sintagma! Razboiul relansat de Clinton in 1990 cu incalcarea promisiunii SUA de a nu extinde NATO in Europa de Est (dupa ce in prealabil Reagen si Gorbaciov ajunsesera la concluzia ca, conflictul era PERICULOS!), intensificat in continuare de Obama, subzistant actualmente prin sustinerea…vezi reprez. candidati prezid. Sua si identitatea de nume! Ca-i creatia serviciilor-CIA, in scopul protejarii intereselor de grup, clientelare, ca daca si cu parca…opera unui grup/lupi in piei de oaie, care a tinut, ce-i drept ani de zile, distrugand, dezbinand poporul american, Orientul Mijlociu, UE, Ucraina, acu’ statele baltice/pas al nostru sacru spatiu!, disperat ca-si pierde puterea hegemonica asupra intregii lumi. Cam asa stau lucrurile, insa nu pt. totdeauna, din fericire pentru umanitate!

  • Sputnik – haznaua prin care Rusia realizeaza actul defecatiei asupra civilizatiei europene inalte!