Politică

Cerem CSM si Agenției Naționale de Integritate: Publicați de îndată declarațiile de avere și de interese ale Laurei Kovesi!

Cati bani a luat sefa DNA de la UE? Declaratia de avere a Laurei Kovesi nu e afisata pe site-ul CSM, desi cea a Procurorului General exista. Mobilul lipsei poate fi legat de episodul plecarii lui Kovesi in 2015 ca expert in Republica Moldova, unde a primit o mare suma de bani pe langa lege, dar cu accept de la CSM. Recent, CSM a propus completarea legii, in sensul ca magistratii sa poata presta ca experti, fapt ce dovedeste ca avizul a fost ilegal.

kovesi

Incredibil, dar adevarat! Desi legea obliga CSM sa fi publicat deja declaratia de avere a sefei DNA Laura Kovesi, pe pagina de web a institutiei – declaratie care potrivit legii se depune pana la 15 iunie 2016 – aceasta declaratie nu a fost postata! Culmea, declaratiile de avere si de interese ale Procurorului General al Romaniei, Augustin Lazar, au fost postate si pot fi consultate de oricine, insa cea a lui Kovesi nu exista nici pe siteul CSM si nici pe cel al Agentiei Nationale de Integritate. Nu putem crede ca Laura Kovesi a fost atat de inconstienta incat sa nu isi fi depus declaratia, conform legii, adica pana la 15 iunie 2016. Dimpotriva credem ca vina apartine CSM, asa cum credem ca atat Laura Kovesi, cat si CSM au ceva de ascuns.

Luni, Lumeajustitiei.ro a solicitat oficial CSM sa ne comunice de indata declaratiile de avere si de interese ale sefei DNA, dar raspunsul CSM a fost unul atipic, in conditiile in care presei i se raspunde de indata atunci cand informatia solicitata este una ce nu necesita niciun efort de culegere de date, sinteza si redactare. In loc sa ne trimita pe mail, de indata, declaratiile de avere si interese asa cum obinuieste in majoritatea cazurilor, CSM ne-a raspuns: “Va informam ca solicitarea dumneavoastra a fost inregistrata la Biroul de Informare Publica si Relatii cu Mass Media din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii sub numarul 1/18363/22.08.2016. Urmeaza ca raspunsul sa va fie comunicat in termenul prevazut de lege.”

Posibilul mobil al nepublicarii declaratiei de avere a lui Kovesi – banii luati de la U.E. pe langa lege

In perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2015, sefa DNA Laura Kovesi a lasat parchetul balta si s-a dus in Republica Moldova pentru a participa ca expert la Misiunea de evaluare TAIEX privind Centrul National Anticoruptie si Comisia Nationala de Integritate din Republica Moldova. Kovesi a fost sefa Misiunii si a incasat bani grei din aceasta deplasare, desi in toata perioada cat a lipsit din tara a pastrat calitatea de salariat la DNA. Prin aceasta participare remunerata sefa DNA a detinut practic o functie temporara!

Lumeajustitiei.ro a solicitat anul trecut date oficiale CSM si DNA despre aceasta deplasare, iar CSM ne-a raspuns la 2 decembrie 2015: “In perioada 30 noiembrie-4 decembrie 2015, doamna Laura Kodruta Kovesi, procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie, va participa, in calitate de expert, la misiunea de evaluare TAIEX privind Centrul National Anticoruptie si Comisia Nationala de Integritate din Republica Moldova.

Misiunea de evaluare TAIEX are loc in perioada mentionata la Chisinau, in Republica Moldova, deplasarea doamnei Laura Kodruta Kovesi fiind avizata favorabil de Consiliul Superior al Magistraturii.

La randul sau DNA ne-a raspuns la 11 decembrie 2015:

1. Doamna Laura Codruta Kovesi a fost desemnata in calitate de expert de catre Comisia Europeana pentru o misiune de evaluare anticoruptie in Republica Moldova, desfasurata in perioada mentionata de dvs. in solicitare.

Desemnarea sa in calitate de expert, anume pentru misiunea respectiva, s-a intemeiat pe calitatea domniei sale de procuror anticoruptie.

Aceasta activitate este remunerata conform prevederilor standard ale Comisiei Europene. In momentul de fata nu cunoastem cuantumul remuneratiei, dar acesta se va regasi in declaratia de avere pe anul 2015 a doamnei Laura Codruta Kovesi.

2. Pe durata deplasarii, doamna Laura Codruta Kovesi nu a beneficiat de vreo remuneratie din partea statului roman, ci numai de salariul stabilit conform reglementarilor in vigoare, avand in vedere ca, pe durata respectiva, si-a mentinut calitatea de salariat.

3,4. In conformitate cu Hotararea nr 261/13.03.2008, a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, „este posibila participarea in calitate de experți in cadrul programelor cu finanțare externa pentru justiție a judecatorilor, procurorilor, grefierilor și a personalului de specialitate juridica asimilat magistraților”.

Legea interzice ca magistratii sa detina alte functii decat cea de cadru didactic universitar – CSM vrea sa acopere ilegalitatea

Ce sa vezi insa, minune mare, in lege nu exista nicaieri permisiunea ca magistratii sa detina alte functii decat cea de cadru didactic intr-o unitate de invatamant superior.

Art. 125 din Constitutia Romaniei stipuleaza: “(3) Functia de judecator este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior.”

Art. 5 din Legea 303/2004 prevede: “(1) Functiile de judecator, procuror, magistrat-asistent si asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior, precum si a celor de instruire din cadrul Institutului National al Magistraturii si al Scolii Nationale de Grefieri, in conditiile legii.

Prin urmare nici vorba ca CSM (care nu poate legifera si nu poate sa incalce legea) sa aiba vreun text de lege care sa ii permita sa avizeze cu de la sine putere ca vreun magistrat sa poata activa ca expert pe programe cu finantare externa.

Si iata marea smecherie a CSM devoalata: La 27 aprilie 2016, in cazul unei initiative prin care CSM a formulat o serie de propuneri de modificare si completare a Legii 303/2004 privind statutul magistratilor acesta a propus – (vezi faximil): “La art. 5, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat cu urmatorul cuprins: (1 indice 1) Indeplinirea unor misiuni temporare in strainatate in cadrul unor organizatii internationale sau al institutiilor Uniunii Europene, exercitarea unor activitati pe termen scurt ca EXPERT, manager de proiect, consilier rezident ori echivalent in cadrul unor programe cu finantare internationala in interesul justitiei, precum si calitatea de expert in domeniul formarii profesionale juridice, in conditiile legii, NU SUNT INCOMPATIBILE CU FUNCTIILE DE JUDECATOR, PROCUROR, magistrat asistent si asistent judiciar”.

Fara comentarii!

propunere_modificare_lege_CSM_fax_1

Lumeajustitiei.ro solicita CSM si Agentiei Nationale de Integritate sa publice de indata declaratiile de avere si de interese ale Laurei Kovesi, ca sa putem afla cati bani a luat sefa DNA de la straini, pe langa lege.

* Cititi aici raspunsul CSM catre Lumeajustitiei.ro in care se recunoaste ca CSM a avizat plecarea ei in Moldova

* Cititi aici raspunsul DNA catre Lumeajustitiei.ro in care se recunoste ca Kovesi a luat bani de la UE

* Cititi aici propunerile CSM din aprilie 2016, de modificare a Legii 303/2004 astfel incat functia de expert sa nu mai fie incompatibila cu calitatea de magistrat (vezi pag. 2)

Autor:Razvan Savaliuc
Sursa: Lumea Justitiei