Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Noul proprietar al Moldomin voia să vândă activele companiei la bucată

Proaspătul proprietar al Moldomin Moldova Nouă, compania elveţiană Mineco AG care deţine mine şi în Serbia şi Bosnia, intenţiona să vândă activele societăţii la bucată, mituindu-l în acest scop pe vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara.

Potrivit unor surse judiciare, reprezentantul Mineco AG din România, Dan Adrian Rus, ar fi intermediat luarea de mită dintre judecătorul Nicolae Cătălin Şerban şi alţi reprezentanţi ai companiei din Serbia, tocmai pentru se continua procedurile de valorificare a bunurilor societăţii din Moldova Nouă.

În schimbul celor 50.000 euro, dintre cei 60.000 pretinşi, judecătorul Nicolae Cătălin Şerban s-ar fi angajat să respingă cererile formulate de ANAF, de schimbare a lichidatorului judiciar, de sistare a oricăror modalităţi de vânzare a bunurilor companiei şi de suspendare a procedurilor de valorificare a acestora.

Concret, în cursul lunii februarie – martie 2012, vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara a pretins de la doi cetăţeni sârbi, reprezentanţi ai Mineco AG din Serbia, suma de 60.000 euro, prin intermediul consilierului judeţean Iacob Chişărău, totodată director general al Moldomin, şi al lui Adrian Dan Rus, reprezentant al Mineco AG din România.

La data de 14 martie, judecătorul a primit, cu ajutorul soţiei sale, notarul public Mihaela Ramona Şerban, a prof. univ. din cadrul Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa Mihăilă Ioan Marian, a notarului public Şerban Mihaela Ramona (soţia judecătorului) şi a directorului general al Moldomin, Iacob Chişăru, suma de 50.000 euro.

“Banii au fost pretinşi şi primiţi de judecătorul Şerban Nicolae Cătălin care a lăsat să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor ce aveau spre soluţionare două dosare aflate în faza recursului pe rolul Curţii de Apel Timişoara, pentru a-i determina să respingă căile de atac formulate. Unul dintre dosare avea ca obiect o cerere de înlocuire a unui lichidator judiciar cu un altul, în cadrul procedurii de insolvenţă declanşate faţă de S.C. Moldomin S.A. Moldova Nouă, iar al doilea avea ca obiect o cerere de sistare a oricăror modalităţi de vânzare a bunurilor S.C. Moldomin S.A. Moldova  Nouă şi suspendarea procedurilor de valorificare a acestora”, se arată în comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Suma de 50.000 de euro, a fost găsită de procurorii anticorupţie, la data de 15 martie 2012, în urma efectuării percheziţiei domiciliare la cabinetul notarial al soţiei judecătorului Şerban.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Curţii de Apel Alba Iulia, cu judecătorul Nicolae Şerban în stare de arest preventiv.

Se continuă cercetările şi faţă de alte persoane

În acest caz, procurorii anticorupţie continuă cecetările şi faţă de alte persoane, suspectate că, împreună cu judecătorul Şerban, directorul general al Moldomin şi reprezentantul Mineco AG din România au iniţiat constituirea unei asociaţii în scopul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă. În structura organizatorică a grupării au fost ulterior, cooptaţi Mihăilă Ioan Marian şi Şerban Mihaela Ramona (care, potrivit regulilor de acţiune stabilite, au avut sarcina de a sprijini activitatea ilicită a asociaţiei), reţinând şi că, pentru atingerea scopului propus, a existat o organizare prealabilă, în temeiul căreia membrilor grupării li s-au repartizat anumite sarcini bine stabilite.

Aceste persoane vor face însă obiectului unui alt dosar, a anunţat ieri DNA.

Privatizată în luna septembrie 2011

Moldomin, care deţine licenţa de exploatare a minelor de cupru din Moldova Nouă,  a fost privatizată în luna septembrie a anului trecut, cumpărător fiind Mineco, aceasta angajându-se la investiţii de peste 150 milioane de euro. Compania va prelua şi licenţa de exploatare a Moldomin Moldova Nouă, judeţul Caraş Severin, precum şi dreptul de a valorifica bunurile imobile ale firmei indispensabile exploatării.

Moldomin a intrat în procedură de dizolvare şi lichidare voluntară anul trecut, după ce i-a fost cerută insolvenţa de către creditori în iulie 2010. În noiembrie a fost declarat falimentul, iar lichidatorul judiciar a fost numit RTZ & Partners SPRL din Cluj-Napoca.

Afrodita Cicovschi
sursa: curierulnational.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu