Analize și opinii Politică

Ne mai trebuie euro?

Nici politicienii din Vest, nici cei din România, nu mai văd cu ochi buni euro în România după experiența jenantă a Greciei. Fiecare, cu motivele lui.

Politicienii din Vest, pentru că susțin interesele propriilor contribuabili. Ei sunt cei care plătesc pagubele statelor indisciplinate, care după ce cheltuie mai mult decât își permit se dovedesc prea mari pentru a fi lăsate să cadă.

Politicienii din România, pentru că sunt în conflict de interese cu propriii contribuabili. “Libertatea de mișcare” pe care o dă moneda națională este libertatea statului de-a lua bani de la cetățeni ori de câte ori are nevoie.

Este complet greșită chiar și ideea că deprecierea leului încurajează exporturile. Adevărată, dar greșită! Pentru că orice are un preț, iar în acest caz prețul este că fiecare român renunță la o parte din bunăstarea sa pentru bunăstarea clienților străini. Mai mult, pe termen lung sunt afectate exact companiile exportatoare. Cu cât exporturile de produse finite sunt mai ieftine, cu atât importurile de tehnologie sunt mai scumpe. O monedă slabă condamnă o țară subdezvoltată să rămână așa.

Rezolvă euro aceste probleme? Doar în mică măsură. Euro este o construcție dubioasă și fragilă. Egalizează lucruri care n-ar trebui să fie egale și are mecanisme prea slabe pentru a rezista pe picioarele sale. Iar pagubele se pot dovedi mai mari decât beneficiile. Însă, cinic vorbind, nou-intrații sunt de partea câștigătoare a acestei istorii.

Poate România să reziste la tentația dobânzilor mici din zona euro? Evident, nu. Însă tocmai de aceea nimeni nu ne va primi până nu demonstrăm – în avans – că putem tăia din cheltuielile bugetare, à la grecque.

Pot companiile să reziste la dobânzile mari care se practică acum și la fluctuațiile constante de curs? E la fel de evident, tot nu. De aceea, decizia este atât de complicată decizia pentru cei care s-au obișnuit să folosească bugetul pentru furturi, pomeni și sinecuri. Pentru că sunt în conflict de interese tocmai cu cei pe care se fac că-i reprezintă. Euro este capătul de linie.

Ne mai trebuie euro? Nouă, da. Lor, nu.

Lucian Davidescu
sursa: voxpublica.realitatea.net

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Alooooo ! Si eu am nevoie de euro. Vreo 3 milioane ca sa-l tentez pe fiul meu sa se-ntoarca din Canada si sa nu se mai lase exploatat de canadieni. Cu 3 milioane poate sa porneasca o afacere cinstita aici si sa obtina profit ? Sau cele trei milioane abia sunt suficiente pentru spagi. O sa ma consult cu Miky Spaga de la UNPR cu care am fost coleg de facultate.

  • Daca euro nu redevine un punct de stabilitate in zona este foarte posibil ca in momentul in care si Romania va adopta moneda unica sa nu faca altceva decat sa schimbe o problema cu una mai mare si cu niste costuri suplimentare.

    @Andrei Nevoia individului (de euro) nu trebuie sa primeze interesului national. Din pacate in momentul de fata culegem roadele schimbarii prioritatii celor 2 nevoi! A primat o nevoie primara(individuala) si am ajuns intr-o situatie de… (sa speram ca vom avem cu ce ne sterge la sfarsit)!