Politică

Moneda europeană, la un pas de colaps

Deşi premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a negat că a cerut  ajutorul FMI, investitorii nu l-au crezut Ajutorul financiar promis Greciei nu a liniştit fiorul rece care continuă să îngheţe pieţele europene. Spania ar putea fi următoarea ţară care apelează la FMI. Moneda unică a coborât la minimul ultimelor 13 luni în raport cu dolarul, iar analiştii se tem că scăderea nu se va opri aici.

Moneda europeană se confruntă cu cele mai mari scăderi din ultimul an, ajungând ieri la un nivel de 1,2935 dolari, semn că investitorii consideră că pachetul de finanţare de 110 miliarde de euro destinat Greciei este insuficient pentru a preveni o extindere a crizei în zona euro.

Mai mult, un nou cutremur s-a simţit în ultimele zile pe pieţele financiare, alimentat de zvonurile potrivit cărora Spania ar fi început discuţii secrete cu FMI pentru un împrumut de 280 de miliarde de euro, necesar pentru a face faţă unei crize a datoriilor, asemănătoare celei din Grecia.

„O nebunie curată”

Premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, s-a grăbit să infirme aceste zvonuri, pe care le-a calificat ca fiind „o nebunie curată”. La rândul lor, şi reprezentanţii FMI au dat asigurări că nu există nicio urmă de adevăr în aceste informaţii, potrivit AFP.

În grupul celor care au încercat să limiteze starea de panică a intrat şi comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn. Acesta a subliniat că Spania nu are nevoie de ajutor financiar, iar statele din zona euro nu vor propune un mecanism de sprijin pentru autorităţile de la Madrid. Mai mult, Rehn a arătat că ajutorul destinat Greciei este suficient pentru acoperirea costurilor financiare ale Atenei pentru următorii ani.

Totuşi, vocea analiştilor care mizează pe accentuarea crizei monedei europene a fost mai puternică în urechile investitorilor. Axel Weber, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a avertizat că riscul ca problemele Greciei să contamineze alte state din zona euro este ridicat, iar Jonathan Cavenagh, analist la Westpac, se aşteaptă ca euro să atingă 1,25 dolari în scurt timp.

În pericol de desfiinţare?

Cea mai pesimistă prognoză a venit din partea lui Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie şi profesor la Universitatea Columbia din New York, care a punctat că moneda euro ar putea fi desfiinţată în foarte scurt timp, dacă Europa nu reuşeşte să-şi rezolve problemele instituţionale fundamentale, evidenţiate de criza elenă.

„Când vedem cât de greu a fost pentru Europa să adopte o poziţie comună pentru a ajuta o ţară mică, realizăm că, dacă ar fi vorba de un stat cu probleme mai mari, ar fi şi mai greu pentru europeni să ajungă la o înţelegere”, a declarat Stiglitz la postul de radio BBC.

Prognoze optimiste

Comisia Europeană se aşteaptă la o creştere economică de 0,9% în acest an pentru zona euro, prognoză în creştere faţă de avansul de 0,7% estimat la începutul anului, potrivit BBC. Totuşi, Executivul european admite că această revenire este înconjurată de un grad ridicat de incertitudine. Economia Greciei ar putea scădea cu 3%, iar cea a Spaniei – cu 0,4%.

Florentina Cioacă

sursa: adevarul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Abia astept sa ajunga dolarul egal cu Euro, ca sa-mi schimb dolarii in Euro, deoarece m-am cam plictisit de ei.Asa-i trebuie, prea se dadea mare Euro in fata Dolarului !Adica de ce ?

  • Este si normal intrucat moneda euro este un artificiu mai mult decat fortat ,nerespectand nici un principiu economic, si chiar si mai mult ,nu au nici o experienta culturala economica ,istorica astia fiind mai mult clonati ,si culmea ca si-au dat seama si picioare in spate ca nataraii ,singurul care a gandit a fost napoleon bonaparte imparatul frantei si europei