Analize și opinii Cultură și Familie Politică

MISIUNEA SECRETĂ A LUI KLAUS IOHANNIS. ALTCEVA VREA SĂ ÎMPIEDICE, NU GRAŢIEREA

Fiecare ne oferim o explicaţie cu privire la stilul obstrucţionst pe care l-a adoptat preşedintele Klaus Iohannis.

Unii chiar cred că Iohannis riscă suspendarea doar fiindcă îl consideră periculos pentru siguranţa naţională pe soţul lui Shevil Shhaideh sau pentru că ar ieşi din închisoare 30, 40 de persoane condamnate pentru corupţie.
maxresdefault[1]
Ca de obicei, în politică, explicaţia este în altă parte şi mult mai ascunsă.

Preşedintele Klaus Iohannis foloseşte orice mijloace pentru a împiedica guvernul să pună în operă Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI).

FSDI va fi un fond de investiţii, deţinut 100% de stat, după modelele existente în Franţa, Italia, SUA sau Norvegia.

Ceva Suveran în România, indiferent ce ar însemna acest Suveran, sună rău în urechile celor care l-au impus şi îl susţin pe Iohannis. Cu atât mai rău sună un Fond Suveran de Dezvoltare.

FSDI va cuprinde acţiunile deţinute de stat în circa 200 de companii. Valoarea totală a activelor companiilor ce vor fi incluse în FDSI este de aproximativ 45 de miliarde lei. Prin preluarea acţiunilor de către FSDI, statul renunţă la dividendele aferente, în sensul că ele nu vor mai fi încasate anual la bugetul de stat, ci vor alimenta FSDI.

Echivalentul sumelor ce nu vor mai fi încasate la buget va fi de 2,5 miliarde lei anual, o sumă echivalentă cu 0,25% din PIB, însă după cum se va vedea mai jos aceasta va fi compensată de efectele generate în economie de FDSI, care vor aduce mai multe venituri la bugetul de stat, după cum explică, foarte sintetic, economistul Mihai Tudose.

FSDI va construi fabrici noi (proiecte greenfield) în zonele mai slab dezvoltate unde nu sunt mulţi investitori.

În funcţie de resursele naturale existente şi de specificul zonei, se vor realiza unităţi de producţie în principal în următoarele domenii: procesare legume-fructe, procesare legume, metalurgie, îmbuteliere apă minerală, produse farmaceutice, producţia de componente pentru industria de apărare etc.

Aceste fabrici pot fi construite şi prin asocierea dintre FSDI cu investitori privaţi, administraţii publice locale, fonduri de investiţii etc.

Concomitent cu construcţia noilor unităţi de producţie, prevede programul PSD, Guvernul va sprijini înfiinţarea start-up-urilor şi va susţine IMM-urile din zonă care să deservească fabrica nou construită de FSDI.

Nu cred că Iohannis va accepta vreodată ca acest Fond Suveran să existe şi să funcţioneze, ar înseamna că nu îşi îndeplineşte misiunea pentru care a fost impus în fruntea statului roman.

Cu misiunea neîndeplinită, va prefera să plece.

De aici această atitudine kamikaze a lui Klaus Iohannis.

Tema penalilor este doar un pretext, fiind un subiect emoțional capabil să scoată lumea în stradă.

Scenariul este perfect sau aproape perfect.

Gheorghe Smeoreanu

sursa: criterii.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

 • Ideea de Fond Suveran de Dezvoltare este compatibila cu statutul de aliat, partener in structuri care se alimenteaza si dezvolta pe resursele, activele, bogatiile, fondurile statelor membre?!
  Scopul ar fi asigurarea independentei financiare, energetice, economice, agricole, alimentare, sanitare, educationale, militare, independenta unei natiuni. Oare pe cine ar deranja?!

 • Sfanta si binecuvantata LEGE prevede care fapte constituie INFRACTIUNI, PEDEPSELE ce se aplica INFRACTORILOR si MASURILE ce se pot lua in cazul savarsirii acestor FAPTE. La stabilirea in concret a GRADULUI DE PERICOL SOCIAL se tine seama de: modul si mijloacele de savarsire a FAPTEI, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi putut produce, precum si de persoana si conduita faptuitorului.
  In conditiile in care, legislatia este lacunara, stufoasa, birocratica, neadaptata la realitatea obiectiva a unei tari functie de specificul, traditiile, obiceiurile locului, imprumutata din alte sisteme de drept, reforme straine, se creaza automat, climatul care genereaza eludarea, abaterea, incalcarea legii la toate nivelurile, in dorinta de a implementa, ralia, adapta la cerinte impuse incompatibile cu structura identitara a unei natiuni. Aici s-a produs prapastia in care ne tot adancim, de la institutiile cele mai de sus ale statului pana la talpa tarii, luand in calcul faptul ca de abuz in serviciu, de ex., fapta savarsita de FUNCTIONARUL PUBLIC sunt susceptibili toti semenii nostri angajati in institutii publice: primarii, spitale, prefecturi, agentii etc. care, de spaima si frica de dosare penale nu mai intocmesc documentatii, nu mai semneaza, accentaund BLOCAJUL care se doreste a se instaura, afectand in acest mod RANDUIALA intr-o tara.
  In general vorbind, este PUSCARIA, solutia salvatoare ?!

 • Si daca un faptuitor-detinut, de oriunde ar fi acesta pe fata Pamntului, regreta fapta, se straduieste sa-si corecteze atitudinea, comportamentul, perceptia despre lume, viata si moarte, adevar si minciuna, intuneric si lumina, il lasam sa putrezeasca in TEMNITA?!?!?!

 • “…Trei ore am vorbit atunci, in curtea inchisorii, de Platon si de Cristos. Zice colonelul: Va rog sa scrieti ce-ati vorbit, ca nu cumva ministrul de interne Draghici sa spuna ca sunt solidar cu dumneavoastra.- Domnule colonel, cum sa fim solidari? Eu tocmai d-aia am venit aici, ca nu SUNTEM SOLIDARI UNII CU ALTII…(…) ” Eu am fost Petre Tutea ”
  SOLIDARITATE

 • In concret, poporul este impartit in doua tabere: una care solicita abrogarea, retragerea ordonantelor privind amnistia si gratiere, in necunoasterea deplina a termenilor de natura juridica, motivind teama de eliberare a violatorilor, criminalilor, coruptilor, si o alta care, in cunostinta de cauza, apreciaza benefica pt sanatatea sociala acordarea actelor de clementa, desigur cu respectarea prevederilor legale.
  Cine de cine sa asculte: prima tabara pe a doua sau viceversa?! Lacrimogenele si kalasnikoavele nu reprezinta in niciun caz solutia, decat in masura aprecierii ca efecte ale instigarii la ura si dezbinare.
  La mijloc, solutia inteleapta rezida in amanarea implementarii efective a actelor de clementa pana la momentul intelegerii corecte din toate pdv si sub toate aspectele. Asa ar fi, rational, democratic, crestin. Parerea mea,

 • Va rog sa ma iertati. Iarta-ma! Poate v-am gresit cu ceva, cu gandul, cu vorba, cu fapta!
  Indrazneste cineva sa nu-mi acorde sfanta si binecuvantata iertare?!

  Aceasta este clementa.

Abonează-te la newsletter