Politică

Ministrul argentinian al Economiei: “Fără datorii suntem mai liberi”

Argentina termina datoriile din timpul crizei din 2001Argentina va înapoia populaţiei, începând de astăzi (3.08.2012), prima tranşă din 70 de miliarde de dolari blocaţi în bănci în timpul crizei financiare care a zguduit ţara în 2001. Atunci, sistemul bancar al Argentinei a fost pe punctul de a se prăbuşi, din cauza datoriei publice imense, de 100 de miliarde de dolari, dar şi a blocajului economic. Colapsul a fost provocat, printre altele, de cursul dolar – peso, care a dus la retrageri masive din bănci ale economiilor populaţiei.


Argentina a rambursat vineri ultimele titluri emise după îngheţarea depozitelor bancare în timpul crizei financiare din anul 2001, anunţând oficial sfârşitul pentru “corralito”, în timp ce preşedinta Cristina Kirchner a dat asigurări că va continua politica de dezîndatorare pentru a garanta “independenţa” ţării în faţa volatilităţii pieţelor internaţionale, relatează agenţiile AFP şi EFE.

“Am încheiat plata corralito. Fără datorii suntem mai liberi”, scrie acum pe pagina sa de internet a Ministerului argentinian al Economiei. Ultimele titluri rambursate au o valoare de 2,19 milirde de dolari, 78% din sumă fiind plătită creditorilor externi şi restul de 22% celor din Argentina.

După ce populaţia a retras 22 de miliarde de dolari din bănci în decursul a numai 3 luni, pe data de 1 decembrie 2001, guvernul de la Buenos Aires anunţa celebrul ‘corralito’ şi anume îngheţarea tuturor depozitelor bancare pentru a împiedica retragerea şi a restului de 70 de miliarde de dolari rămaşi în sistemul bancar, ceea ce ar fi condus la falimentul băncilor.

Această decizie a declanşat cea mai gravă criză economică şi socială din această ţară. Câteva zile mai târziu, FMI-ul a refuzat să acorde Argentinei un împrumut de 1,26 de miliarde de dolari şi pe 23 decembrie guvernul anunţa că ţara a intrat în încetare de plăţi, datoria sa fiind atunci de peste 100 de miliarde de dolari. În consecinţă, guvernul a fost nevoit să se împrumute şi a emis titluri în valoare de 19.6 miliarde de dolari, ultimele fiind rambursate vineri.

“O perioadă istorică s-a încheiat”, anunţa joi preşedinta Cristina Kirchner, susţinând că “ceea ce rambursăm acum nu este altceva decât ceea ce băncile ar fi trebuit să ramburseze cetăţenilor”. Ea a mai subliniat că datoria în dolari a ţării sale, ce reprezenta în anul 1992 un procent de 92% din PIB, este astăzi de ‘numai 8,4% din PIB’, după ultimele rambursări.

Dar în cazul multor argentinieni coşmarul pierderii depozitelor bancare după ce băncile străine au părăsit Argentina fără să-şi ramburseze clienţii nu s-a terminat încă. Unii şi-au recuperat de-a lungul anilor banii din bănci în urma unor decizii ale justiţiei, însă alţii se luptă în continuare pentru depozitele lor.

SURSA: cotidianul.ro // digi24.ro