Politică

Marele Henry Kissinger, cioc-cioc la usa lui Sorin Ovidiu Vintu

Henry Kissinger a fost in vizita acasa la Sorin Ovidiu Vintu si a luat masa cu Dinu Patriciu, Gabriel Popoviciu, Ion Tiriac, Ilie Nastase si Nadia Comaneci.

Vineri, 14 decembrie. Ora 10.00. Henry Kissinger, unul dintre cei mai mari diplomati americani si omul care si-a pus amprenta pe politica secolului trecut, bate la usa casei din strada Paris 34, resedinta lui Sorin Ovidiu Vintu.

Sosit in tara inca de joi seara pentru a participa la gala „Zece pentru Romania”, organizata de Realitatea TV, diplomatul si-a facut loc in program si pentru o intrevedere cu controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, patronul televiziunii. Intalnirea dintre cei doi nu a fost trecuta in programul oficial al diplomatului.

Schimb de amabilitati

Punctual ca intotdeauna, Henry Kissinger nu s-a dezis nici de data aceasta. Diplomatul a ajuns la resedinta mogulului media la ora 10 fix. Dupa ce au descins in curtea omului de afaceri cele doua masini 4×4 in care se aflau politicianul american si stafful sau, poarta s-a inchis si invitatii au intrat in locuinta acestuia. Poarta de metal s-a deschis din nou o jumatate de ora mai tarziu, cand au parasit casa de pe strada Paris.

Dupa ce, initial, a negat vizita lui Kissinger, Sorin Ovidiu Vintu a confirmat intalnirea cu politicianul american ceva mai tarziu, dupa ce i-a cerut acestuia permisiunea.  „Da, am avut onoarea de a fi gazda domnului Kissinger. A fost o vizita de protocol, de o jumatate de ora. Am discutat banalitati”, ne-a declarat Vintu. Intrebat care au fost temele discutiei purtate cu diplomatul american, Vintu a spus ca a fost o intalnire strict de politete.

„Domnia Sa este un domn absolut fermecator, am discutat banalitati, inclusiv despre vreme, ploaie, nepotei, copii. Domnia Sa a considerat ca este necesar si politicos sa se intalneasca si cu patronul postului de televiziune care a organizat acest eveniment important pentru Romania”, a mai spus afaceristul. Surse apropiate postului Realitatea TV ne-au declarat ca vizita lui Kissinger la Bucuresti l-a costat pe Vintu 120.000 de dolari.

Inainte de intalnirea cu Vintu, Henry Kissinger a luat micul dejun cu Nicholas Taubman, ambasadorul SUA la Bucuresti, iar dupa aceea, diplomatul american a vizitat Muzeul National de Istorie a Romaniei.

INTALNIRE LA SOSEA

Un diplomat la pranzul afaceristilor

Un punct important pe agenda celor doua zile petrecute de Henry Kissinger la Bucuresti a fost pranzul luat vineri impreuna cu cei mai mari oameni de afaceri si cele mai cunoscute personalitati sportive din Romania, la restaurantul Casa Doina.

Prima sosita a fost Nadia Comaneci, care a intrat in localul de pe strada Ion Mincu cu un sfert de ora inainte de intalnirea oficiala, stabilita pentru 12.30. Punctual si de aceasta data, Kissinger a intrat in restaurant cu doar cateva minute inainte de ora stabilita. La scurt timp au ajuns Dinu Patriciu, Ilie Nastase si Ion Tiriac.

Ultimul sosit a fost omul de afaceri Gabriel „Puiu” Popoviciu, patronul restaurantului Casa Doina, considerat cel mai mare multimilionar in dolari necunoscut opiniei publice. Popoviciu, fostul ginere al lui Ion Dinca, a pus la dispozitia invitatilor o camera de protocol a localului, pazita de SPP-isti.

Trei ore cu caracter privat

Fostul tenismen Ilie Nastase s-a aratat incantat de discutiile purtate cu Kissinger in timpul pranzului de ieri.

„Intr-adevar, ne-am intalnit si a fost o discutie remarcabila. Am stat impreuna trei ore. Ce pot sa va spun? E o adevarata enciclopedie! Eu am mai avut o intalnire cu Domnia Sa in 1969 si am ramas si acum la fel de impresionat ca si atunci!”, a declarat Ilie Nastase. Fostul tenismen a precizat ca intalnirea de ieri a fost una cu caracter privat. „Eu am primit o invitatie, insa nu stiu cine a organizat-o”, a adaugat acesta.

Gabriel Popoviciu a declarat ca intalnirea cu Kissinger a fost interesanta, mai ales ca „avem prieteni comuni la New York”. Dinu Patriciu si Ion Tiriac nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.

„Evenimentul zilei” a obtinut o declaratie in exclusivitate de la Henry Kissinger referitoare la vizita sa: „Ziua de astazi (n.r. – ieri, 14 decembrie) a fost una interesanta, dar inca nu s-a terminat. Am avut trei intalniri speciale si o vizita la Muzeul de Istorie al Romaniei, unde am avut sansa sa vad o mica parte din ceea ce reprezinta cultura si civilizatia tarii dumneavoastra. M-am intalnit si cu patronul postului Realitatea TV, dar si cu mai multe persona-litati, precum Nadia Comaneci, Ilie Nastase sau Ion Tiriac”. (Liviana Rotaru, Andreea Pocotila)

sursa: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/471849/Marele-Henry-Kissinger-cioc-cioc-la-usa-lui-Sorin-Ovidiu-Vintu