Politică

Marea distrugere

În regimul Ceauşescu bisericile şi mănăstirile blocau realizarea măreţelor planuri socialiste. Şi s-a intrat în ele cu buldozerul, fără milă, distrugându-se monumente arhitecturale de mare valoare. În regimul Băsescu alte două instituţii fundamentale stau în calea modernizării statului.

Spitalul şi şcoala sunt marile probleme ale României, în viziunea celor care conduc acum România, ghidaţi de FMI. Ministrul Sănătăţii a planificat desfiinţarea a 182 de unităţi sanitare dintr-un total de 435. Motivul: ,,funcţionează în clădiri vechi de peste un secol, au efectivele de personal sub necesar şi sunt la mică distanţă de unităţile sanitare cu adresabilitate crescută”. Dincolo de faptul că sunt afectaţi 10 mii de medici şi asistenţi medicali, bolnavii riscă să îşi găsească sfârşitul mult mai repede întrucât nu mai are cine să le acorde primul ajutor.

Nu susţin aruncarea banilor pe fereastră! Pledez pentru cheltuirea chibzuită a banului public! Dar nu poţi omorî oamenii cu zile de dragul economiilor! Desfiinţarea şi comasarea e foarte simplă pe hârtie, dar pentru o comunitate lăsată fără spital trebuie să ai echipaje şi dotări pentru a interveni rapid şi pentru a-i transporta pe bolnavi la cel mai apropiat spital modern. Fără ambulanţe şi elicoptere dotate corespunzător, fără personal medical pregătit, zeci de mii de români riscă să moară prematur, deşi sunt buni-platnici la sistemul de sănătate!

Desfiinţarea spitalelor, printre care se află şi institute medicale de importanţă naţională, nu este singura măsură pentru ,,modernizare”. Ministerul Sănătăţii intenţionează să reducă numărul de paturi din spitalele care mai rămân în funcţiune, iar lista de medicamente compensate şi gratuite va fi revizuită. Încă un argument că tot mai puţini români se vor putea trata! Medicii de familie, la care românul îşi mai găseşte alinarea suferinţei, ameninţă că nu vor semna contractul-cadru cu CNAS.

Şcolile s-au închis după aceleaşi criterii. Reducerea cheltuielilor a avut prioritate în faţa intereselor elevului. Constituţia României nu mai are nicio valoare. Egalitatea de şanse, garantarea dreptului la învăţătură sau garantarea dreptului la ocrotirea sănătăţii par vorbe în vânt. Potrivit Constituţiei, statul este obligat să asigure învăţământ gratuit şi de calitate, să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi sănătăţii publice. Retragerea acestor obligaţii poate fi decisă doar de popor, la referendum, şi nu de o Putere vremelnică.

Eugen Chelemen
sursa: adevarul.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu