Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Măi, jucători de bâza, ce vă făceaţi fără stilou, insulină şi avionul cu reacţie?

steagOrice sport mai cere şi odihnă, repaus ca să goneşti gâfăiala. Între reprize este anunţată o pauză, între tur şi retur se ia vacanţă, în mijlocul partidei antrenorii pot solicita time-out, la tenis, între ghemuri, sportivii îşi pun prosopul în cap, precum călătorii cu caravana prin deşert. Iată, însă că există jucătorii de bâza cu România care sunt neobosiţi, dau scatoalce poporului român fără odihnă, de dimineaţa până seara, parcă în trei schimburi, ei ţintesc câte o palmă zdravănă pe ceafa noastră. Nici nu mai ştii de unde vine buşitura, ba că ai pus carne de cal în specialităţi cu macaroane, că tot eşti vestit în strecurarea de soia în salam, ba că ai umplut cu cerşetori şi ciorditori metropolele Occidentului, ba că românii siliţi la pribegie lucrează la negru, ba că n-avem ce căuta în Schengen, fiindcă nişte racheţi aruncă pachete de ţigări de pe un mai pe altul al Prutului, ba că nişte găinari din Tulcea au furat la kilogram pânze de Monet, Picasso, Matisse, Gaugain, de parcă au dat spargerea la un chioşc cu chipsuri şi acadele. Şi ce se năpustesc toţi profesorii de civilizaţie din Vest să ne facă ţăndări!

Că suntem un popor de second hand, că nu pot respira occidentalii dacă trag o gură de aer din văzduhul lor şi nişte români veniţi să muncească, că economia românească a fost tăiată la fier vechi. Că noi aducem gripa aviară şi hepatita C, de parcă deasupra ţărilor lor nu zboară păsările migratoare şi drogurile, tatuajele ar fi fost ridicate la rang de “isterie” altundeva şi nu la ei. Nu vrem să le amintim cât de des nişte cetăţeni vestici intră în vechea şcoală şi descarcă un kalaşnicov în elevi şi profesori, cum şeful FMI trage de sutienul unei cameriste, cum bancherul numărul unu al Băncii Mondiale avea rupţi amândoi ciorapii, cum un german a invitat pe internet amatorii să fie mâncaţi de el la tigaie şi nişte decrepiţi chiar s-au prezentat.

Când auziţi toate aceste nedreptăţi menite să ne ţină în genunchi, vă rog să aveţi pe buze următoarele întrebări.
Cu ce ar fi semnat ştabii lumii diferite tratate dacă românul Poenaru n-ar fi inventat stiloul? De înţepenită ar fi fost lumea, dacă pe cer n-ar fi zburat ca vântul şi ca gândul avioanele cu reacţie proiectate în premieră de românul Coandă. Cel care atunci când a simţit că “vine clipa, vine ora, vine ceasul tuturora” s-a întors acasă să moară şi să fie îngropat în pământul României lui. Câte zeci de milioane, poate chiar sute de milioane de oameni ar fi murit pe planeta Pământ în 100 de ani dacă marele savant Nicolae Paulescu n-ar fi inventat primul tratamentul salvator cu insulină în necruţătoarea boală numită diabet? Ar mai fi avut în palmă marile puteri arogante rachetele nucleare dacă ele n-ar fi fost imaginate, desenate, concepute pentru întâia oară de românul Herman din Sibiu? Ar mai fi ajuns oamenii pe lună fără proiectul românului Oberth? Teribilul transport prin sonicitate ar fi apărut dacă nu existau ideile novatoare ale ploieşteanului Gogu Constantinescu? Ar mai fi luat o asemenea cale tulburătoare sculptura mondială fără ţăranul în picioarele goale din Gorj Brâncuşi? Ce salturi mai făcea omenirea dacă nu inventa cibernetica românul Odobleja, avansa omenirea cu paşi mărunţi şi meschini. Cum ar mai fi luminat mintea omenească Instoria Religiilor, dacă nu o scria românul Mircea Eliade? Teatrul absurd ar mai fi umplut sălile de lux ale lumii dacă nu era imaginat de Eugen Ionescu. Curentul revoluţionar în poezie numit dadaism se năştea oare fără românul din ţinuturile Bacăului Tristan Tzara? Sprijiniţi-vă pe aceste întrebări şi ridicaţi-vă demnitatea din genunchi, români deştepţi, frumoşi şi buni!

Autor: Florin Condurateanu
sursA: jurnalul.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu

  • Doamne, dar ce se faceau marile “civilizatii” fara “prostimea” de pe aceste meleaguri care au aparat in opinci si itari desfraul si bogatia marilor puteri europene, punandu-se stavila in fata paganatatii !

  • Doamne, dar ce se faceau marile “civilizatii” fara “prostimea” de pe aceste meleaguri care au aparat in opinci si itari desfraul si bogatia marilor puteri europene, punandu-se stavila in fata paganatatii ?