Politică

MAFIA MEDICAMENTELOR. Schema prin care companiile farmaceutice ar fi facut bani din suferinta bolnavilor de cancer

medicamente-300x168Un urias dosar de coruptie arunca intr-o lumina sumbra zeci de doctori care au jurat ca vor face tot ce le sta in putinta sa ajute oameni aflati in suferinta.

In realitate, spun procurorii, mai multi specialisti oncologi si-au dat mana cu distribuitorii de medicamente, au vazut lumea pe banii acestora, iar in schimb le-au prescris celor chinuiti de boala cele mai scumpe doctorii. Astfel, statul s-a trezit intr-un punct mort: nu a mai putut sa suporte cheltuielile, iar bolnavii nu si-au mai primit tratamentele.

Holurile spitalelor judetene din Sibiu, Bistrita, Cluj si Mures au fost pline marti, dar nu de pacienti, ci de politisti si procurori. Echipele de interventie au blocat accesul publicului in cabinetele medicilor oncologi.

Acuzatiile procurorilor DNA sunt deosebit de grave si sunt legate de felul in care au fost prescrise tratamentele bolnavilor de cancer. Practic, o caracatita uriasa si-a intins tentaculele in jurul unor oameni care se agata de fiecare secunda de viata in incearcarea lor disperata de a supravietui.

Anchetatorii spun ca distribuitorii de medicamente le promovau medicilor anumite produse. Daca acestia le recomandau mai departe, primeau sponsorizari. Pentru ca legea spune ca un pacient are nevoie de un dosar aprobat de casa de asigurari de sanatate ca sa primeasca tratament, tot ei ar fi sensibilizat si anumiti functionarii de stat sa isi dea avizul. Apoi, ar fi fost corupti si farmacistii, cei care puteau da orice varianta de medicament . Cei din urma erau influentati sa ofere, desigur, cele mai scumpe solutii.

Astfel, la pacient ajungea un tratament care costa sute de mii de lei. Costurile incarcau statul cu cheltuieli uriase si duceau la un blocaj pe piata in privinta aprovizionarii cu variantele mai ieftine.

Viorica Pantel a fost diagnosticata cu un cancer la san. Unul dintre medicii care este acum in vizorul anchetatorilor a decis sa o trateze cu un medicament care costa 10 mii de lei pe luna. Cei de la casa de asigurari de sanatate s-au sesizat si i-au imputat medicului costul unei luni de tratament.

Viorica Pantel, pacienta: “Mi-a facut mai repede cu o luna perfuzia, din decembrie nu din ianuarie, dar pana la urma s-a decontat cred. La vreo doua luni, mi-a zis, la a treia perfuzie, mi-a spus ca are probleme cu Bucurestiul si tribunalul pentru herseptimul ala pe care trebuie sa-l plateasca, de 110 milioane vechi o perfuzie. Pana la urma mi-a zis ca rezolva dansa.

Procurorii trebuie sa demonstreze ca doctorii au fost cumparati de distribuitorii de medicamente sa prescrie un anumit produs iar in schimb au beneficiat de excursii scumpe in strainatate, sub forma unor seminarii.

Procurorii arata insa cu degetul si catre farmacisti, care atunci cand reteta ajungea la ei, eliberau numai medicamentele anumitor distribuitori.

In ceea ce priveste producatorii de medicamente, acestia cred ca au luat toate masurile ca astfel de cazuri sa nu se intample.

Dan Zaharescu, director executiv ARPIM: “Acestea sunt complet interzise si companiile sunt sanctionate atat din punct de vedere din interior, cat si in asociatie. Sunt amenzi pe care trebuie sa la plateasca pana la excluderea din asociatie si notificari catre interantinale.

Cumplit este ca ancheta de marti dezvaluie un sistem corupt care nu lucreaza in interesul si pentru sanatatea pacientului, ci doar in favoarea unor persoane care nu inteleg semnificatia cuvantului compasiune.

Declaratiile Laurei Kovesi

Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA: “Actiunea vizeaza activitatea infractionala care s-a realizat pe teritoriul mai multor judete. Sunt implicate mai multe unitati sanitare. Pot sa va asigur insa ca in cadrul anchetei vom verifica toate aspectele necesare pentru a lamuri modul in care s-au prescris anumite medicamente, modul in care s-au achizitionat anumite medicamente si, acolo unde va fi cazul, unde vorbim de diagnostice sau alte aspecte privind viata sau sanatatea altor persoane, vor fi contactate si se vor lua si masuri de prevenire, daca este cazul“.

Pozitia Ministerului Sanatatii

Ministerul Sanatatii a condamnat marti practicile prin care medicii pot fi influentati la prescriptie de catre companiile farmaceutice. Institutia a transmis, printr-un comunicat, ca stoparea acestui tip de comportament al unei parti a corpului medical este benefica pentru sistemul sanitar, pentru personalul medical si pacienti deopotriva.

Am facut o prioritate din implementarea de instrumente care sa eficientizeze sistemul si care sa reduca pierderile financiare, ca de exemplu introducerea cardului national de sanatate si actualizarea preturilor la medicamente. Mai mult, anul trecut, Ministerul Sanatatii a inasprit conditiile de acces in cadrul comisiilor de specialitate si, printr-un ordin, au fost clarificate situatiile de incompatibilitate prin extinderea ariei de conflict de interese pentru medicii din comisiile de specialitate. De asemenea, anul acesta, conform prevederilor contractului cadru, furnizorilor de servicii le este interzis sa incheie contracte de prestari servicii in urma carora sa obtina comision pentru indrumarea pacientilor catre un furnizor sau altul. Astfel de anchete speram sa descurajeze faptele de coruptie“, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, citat in comunicat.

Sefa Sectiei de Oncologie din Sibiu recunoaste ca a plecat in strainatate pe banii firmelor de medicamente

Sefa Sectiei de Oncologie din Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, dr. Valeria Valeanu, a declarat marti, dupa perchezitia facuta la domiciliul ei de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), ca se considera nevinovata si nu stie ce acuzatii ce i se aduc, insa recunoaste ca a beneficiat de concedii in strainatate, platite de firmele de medicamente.

“In ceea ce ma priveste, ma consider total nevinovata, indiferent despre ce ar putea sa fie vorba”, a spus Valeria Valeanu.

Valeria Valeanu spune ca nu a incalcat nicio lege sau un protocol atunci cand a prescris medicamentele pacientilor

“Au cautat contracte de colaborare, un lucru uzual, cu diverse firme de medicamente, cele cu care lucram. Nu eu am astfel de contracte, toata tara romaneasca are astfel de contracte. Si probabil ca au cautat si medicamente”,
a explicat Valeria Valeanu.

Ea a spus ca farmacistii pot sa recomande un anume tip de medicament, nu medicii oncologi.

“Daca am recomandat un anumit tip de medicament? Retetele se scriu pe DCI, se scriu pe substanta. Din pacate, chiar daca eu ca medic as avea la latitudinea mea si consider ca as avea si dreptul din experienta, sa recomand un anumit produs, care il consider ca e eficient, am experienta cu el, nu mi-a dat efecte secundare, o sa fiti surprinsi, dar medicamentul este dat din farmacie. Eu scriu substanta de baza, cu denumire comuna internationala, dar medicatia este data de un farmacist, poate sa fie un farmacist cu studii superioare, (…) dar tot asa de bine ca acel farmacist poate sa fie un farmacist cu studii medii. (…) Deci eu nu pot sa dau pacientului un medicament pe care il vreau eu, ramane la latitudinea farmaciei. Astea sunt realitati in toata tara”, a mai adaugat Sefa Sectiei de Oncologie.

Perchezitii la 61 de adrese

DNA a efectuat marti dimineata perchezitii in 61 de locatii situate in Bucuresti si in judetele Ilfov, Sibiu, Mures, Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud si Timis, intr-un dosar privind fapte de coruptie comise in perioada 2012 – 2015.

Procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, comise in perioada 2012 – 2015. In cursul zilei de 28 iulie, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate perchezitii domiciliare in 61 de locatii situate in municipiul Bucuresti si judetele Ilfov, Sibiu, Mures, Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud si Timis, reprezentand sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane fizice“, se arata in comunicatul DNA. Procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.

Excursii la schimb pe recomandari medicale

Ancheta DNA privind coruptia din domeniul farmaceutic vizeaza mai multi medici printre acestia fiind si sefi de clinici si ai unor sectii de oncologie, au declarat, marti, pentru AGERPRES, surse judiciare. Ar fi implicati 16 medici, inclusiv avand functii de sefi de clinici si sectii de oncologie, medici specialisti oncologi, coordonatori si responsabili ai Programului National de Sanatate – subprogramul oncologie.

Aceleasi surse au sustinut ca ar fi implicati un presedinte al Comisiei de oncologie, un inspector la DSP Mures, care controleaza farmacii, si peste 10 reprezentanti zonali ai firmelor de medicamente. Anumite firme de medicamente ar fi oferit unor medici din judetele Mures, Salaj, Sibiu, Bistrita si Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane si congrese internationale, excursii in diverse tari, bunuri, foloase si alte servicii, conditionandu-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie.

Potrivit surselor citate, s-ar fi optat pentru varianta medicamentelor mai scumpe in locul unor medicamente generice, echivalente, care au aceeasi compozitie chimica si acelasi efect terapeutic, insa ar fi fost mai ieftine.

Congrese medicale in Las Vegas, Paris si la Marele Canion

Zeci de medici oncologi din toata tara au beneficiat de excursii la Paris sau Las Vegas platite de firme de medicamente, aceste “sponsorizari” fiind de fapt o mita mascata, in schimbul prescrierii anumitor medicamente bolnavilor de cancer, au declarat pentru AGERPRES, surse judiciare.

Astfel, in 2014, un producator de medicamente a achitat suma de 4,1 milioane lei unui operator de turism pentru a organiza excursii in strainatate pentru medici. Procurorii au identificat facturi fiscale emise de firme de turism aferente unor evenimente realizate in orasele Ottawa (perioada 12-16 februarie 2013), San Diego (perioada 24-31 octombrie 2013), Hotel Kronwell Brasov (perioada 18-20 iulie 2014), Hotel International Iasi (perioada 23-24 iulie 2014) si Hotel Ramada Sibiu (perioada 1-3 august 2014).

In vederea desfasurarii congreselor din Ottawa (Canada) si San Diego (USA), o firma de medicamente a incheiat mai multe contracte de sponsorizare cu medicii participantii la aceste intruniri. Procurorii au descoperit insa ca presupusul eveniment organizat la Ottawa in perioada 12-16 februarie 2013 a avut loc in realitate la Paris, in luna ianuarie 2013, fiind de fapt o deplasare in scop turistic.

Sursele judiciare au precizat ca la deplasarea in Paris au participat aproximativ 30 de medici, fiind decontate cheltuieli de cazare, masa, transferuri, bilete de avion si bilete de spectacol. Si in cazul evenimentului ce apare in acte ca fiind organizat la San Diego, in perioada 24-31 octombrie 2013, exista probe ca a fost vorba de o excursie. Astfel, deplasarile medicilor s-au realizat la San Diego (4 nopti) si Las Vegas (3 nopti), insa in acte firma de turism a trecut doar San Diego, la cererea reprezentantului unei firmei de medicamente.

Congresul de la San Diego a avut ca tema reumatologia. Medicii romani au fost cazati initial in San Diego pentru cateva zile, ulterior fiind transferati in Las Vegas, unde au fost cazati la hotelul “Bellagio”, tot timp de cateva zile. Pe timpul petrecut in Las Vegas, medicii nu au participat la un congres, ci au facut o excursie la “Grand Canyon”.

Procurorii mai sustin ca medicii vizati au fost implicati si in realizarea unor asa-zise studii clinice, pentru care au fost remunerati, insa studiile in cauza nu au la baza date reale, aceasta fiind inca o modalitate prin care medicii erau recompensati financiar pentru sprijinul acordat producatorilor de medicamente.

 Sursa: StirilePRO TV