Politică

Luminița Arhire: ”UN CANDIDAT CARE MOARE CU EI DE GÂT”

Candidatura lui Alexandru Cumpănașu la prezidențiale nici măcar n-a fost o surpriză pentru mine. În România, astăzi, se poate absolut ORICE. Dar faptul că 230 000 de oameni vor să-l facă președinte pe domnul Cumpănașu, mi se pare pare un exces de fantezie la scară națională. Știe bunăoară vreunul dintre acești oameni entuziaști cu ce se ocupa până nu demult „catindatul” care vrea „să moară cu ei de gât”? (unde cuvântul „EI” e încăpător ca o sacoșă de rafie de ultimă generație, căci scormonind înăuntru lui poți găsi procurori, polițiști, oameni politici, legislație, funcționărime, infractori…) Căci romanul lui Cumpănașu e un bestseller la preț redus.



PROLOG: „UN CANDIDAT IUBIT DE POPORUL SĂU”

„Aşa arată un candidat iubit de poporul său: cu oameni care, fără să-i plătească sau să le promită funcții în administrație sau locuri de muncă, au venit din convingere alături de el la depunerea candidaturii. Nu poți să nu iubeşti poporul român profund, cel neprofitor după vremelnica putere a unui partid şi avantajele oferite de acesta. Adevărata față a poporului român: necumpărați, nealterați, convinşi de o CAUZĂ clară: SIGURANŢA lor şi a copiilor lor.” (24 septembrie 2019, pagina de FACEBOOK a lui Cumpănașu Alexandru)

CAPITOLUL 1- ANII STUDENȚIEI… SAU, MĂ ROG, LA LIDERI NU CONTEAZĂ

Așa o fi arătând „un candidat iubit de popor”… ce știu eu cum arată! Poți să iubești sincer candidatul care între 1996-2000 a fost ajutor de programator-analist la un colegiu din Caracal… apoi, în septembrie 2005 a obținut câte o diplomă de participare la cursul „Security Sector Reform in South-Eastern Europe and the Mediterranean”, în Grecia și „The present and future security policies în the Balkans”, la Belgrad… apoi, ca toată lumea bună, a participat și la un curs de Securitate internațională, la Colegiul Național de Apărare, prin bunăvoința Ministerului Apărării Naționale, în 2006… apoi a căpătat un Certificat de participare la cursul (sau ce-o fi fost ăla, că a ținut o singură zi) „Politici publice” organizat de Leadership Institute Washigton DC, la București, în 2008… după care îl găsim direct masterand în leadership, din 2016 până în prezent, la Open University, în Elveția. Extrasele sunt din CV-ul candidatului. Dar de ce vă scărpinați în cap, prieteni? N-ați găsit anii studenției? Nu i-ați găsit deoarece, așa cum a spus, pe bună dreptate, domnul Cumpănașu sufocându-se de indignare la REALITATEA TV, pe 24 septembrie 2019: „…sunt atâți proști cu diplomă! Din punctul meu de vedere (!!! oooo!!! n.n.) am studii superioare. Nu am diplomă de licență, diplomă de Bacalaureat am!”Așadar, fiind prea mulți proști cu diplomă, dânsul nu a vrut să îngroașe rândurile acestora și a sărit, cu dispreț, peste faza asta.

CAPITOLUL 2- CU SAU FĂRĂ ȘCOALĂ, LIDERUL E LIDER

În ciuda CV-ului ca un șvaițer, ascensiunea lui Cumpănașu Alex a fost fulminantă: asociațiile lui („Asociația Română pentru Transparență” , „Asociația pentru Implementarea Democrației”) s-au ocupat non-stop de transparențe și integrități pe lângă administrațiile locale sau, și mai sigur, pe lângă Ministerul Administrației și Internelor. Nici un ministru de Interne nu a rezistat la atâta transparență, anticorupție și integritate. De te și miri astăzi cum, deși Cumpănașu se ocupa de ani buni de chestiunile astea chiar în sediile MAI, folosind logistica ministerului și deplasându-se cu mașinile acestuia, a fost posibil, totuși, ca să se înmulțească în așa hal clanurile cu care vrea dânsul să moară de gât astăzi, iar integrii și anticorupții pe care-i forma să nu observe nimic… poate durau prea mult instruirile, zic…

CAPITOLUL 3- HAI CĂ SE POATE!

Văzând că merge, Cumpănașu a trecut la next level și s-a lansat în STRATEGIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE, făcând câte-un pui dințat și luptător cu corupții în mai multe județe, ca să aibă , la o adică, cine să „moară cu ei de gât” mai târziu.

În același timp, Alex a devenit din ce în ce mai rococo în declarații și, lăsându-se purtat de noul său avânt, iată ce avea să propună pe 2 decembrie 2008, la Târgu Mureș:

„Propunerea noastră este aceea de a înfiinţa Direcţia de Integritate în cadrul Ministerului Sănătăţii Publice, pe acelaşi principiu pe care funcţionează în acest moment la nivelul Ministerului de Interne. Să realizeze testări cu ofiţeri sub acoperire, care să testeze comportamentul corupt al funcţionarului din MSP, pentru că nu vorbim doar de medici, ci şi de comportamentul acestuia în relaţia cu cetăţeanul” (COTIDIANUL.ro, 28 martie 2015)

Pentru ca apoi, la Turnu Severin, pe 12.05.2009, mulțumit de cum se mișcă treburile, să declare:

„Cu acest prilej am prezentat STRATEGIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE (!!!) privind sectoarele vulnerabile și administrația locală până în anul 2010 și câteva din activitățile realizate și în curs de implementare… Tocmai de aceea, Centrul Național pentru Integritate prin Grupul de Acțiune Anticorupție Mehedinți ARE DATORIA ( o-ho-ho!, n.n.) de a acționa pentru îmbunătățirea și creșterea eficienței instituțiilor de la nivel local în prevenirea corupției”. (COTIDIANUL.ro, 28 martie 2015)

Deci, un fel de CSAT privat și „oneghist”, cum ar spune Klaus, din moment ce corupția este vulnerabilitate națională.

Puneți, vă rog, în spatele tuturor inițiativelor proaspătului candidat la președinție mulți bani. Mulți. Bani veniți întocmai și la timp. Și mai puneți, vă rog, și niște semne de întrebare cu privire la capacitatea unui ONG de a fi atât de fermecător pentru instituțiile statului de drept.

Întrebați-vă și pentru ce calități anume același candidat a primit de la Ministerul Culturii și Identității Naționale suma de 1 000 000 de lei finanțare pentru proiectul „Românismul – trecut, prezent și viitor”, în anul de grație 2018 -anul CENTENARULUI. Căci omul nostru nu e istoric… nu e cercetător… practic, nici nu știm ce e deoarece nu a absolvit decât liceul.

Până la urmă, însă, cam cât de seducător pentru ministerele patriei poate fi acest cetățean? Știu și eu? Ori este el irezistibil, ori ministerele sunt prea proaste, ori există o explicație mai „cu ochi și cu sprâncene” la mijloc.

CAPITOLUL 4 -DAR L-AȚI VĂZUT, CETĂȚENI…

Și-apoi, vorba Monicăi Columbeanu, privind de foarte sus în jos, la frumosul Irinel: „Uitați-vă la el! Cum ai putea să nu-l iubești?” Chiar așa! Cum ar putea poporul să nu-l iubească pe „catindatul” Cumpănașu? L-a ascultat, după tragedia de la Caracal, o țară întreagă… Oamenii l-au auzit vorbind… Cum părea? Cam agramat… cam „confuzat”… cam incoerent… Dar el a explicat poporului care îl iubește că nu-i adevărat ce vede și că de fapt e pixelul albastru al limbii române culte -adică el vorbește așa pentru că e obosit, nervos, îndurerat și exasperat. L-am urmărit de multe ori, în ultimul timp. Mereu a vorbit poticnit și mereu s-a scuzat că el e altfel, însă starea sa sufletească îi alterează discursul… Apoi ne-a zis că vrea să fie președintele României ca să ne scape de clanuri. Și că nu mai e de partea „ălora”. Nu. A fost, dar nu mai e cu „statul paralel”… ei, nu i-a zis chiar PARALEL, dar ne-a făcut să înțelegem la ce se referă. El acum luptă de partea poporului care îl iubește. Iar mama Alexandrei din Caracal, o femeie devastată de durere, auzind acestea, a mers din poartă-n poartă și a strâns semnături pentru cel care-i susură în urechi că proba ADN nu-i prea sigură și că mai sunt speranțe.

„Vă spun sincer că am rămas mut. Pe scurt: această femeie minunată a strâns aprox. 2000 de semnături pt. candidatura mea la prezidențiale mergând în ultimele 10 zile în Dobrosloveni și în satele învecinate împreună cu Irina, fata cea mică. Vă dau cuvântul că îmi dau lacrimile și acum… efectiv am rămas mut. Zi de zi a mers cu fetița care este un înger de copil și a strâns semnături din toate satele din zonă. Nimic nu te poate emoționa și mișca mai mult.” (17 septembrie 2019, pagina de FACEBOOK a lui Cumpănașu Alexandru)

CAPITOL APROAPE FINAL – PRIETENII, SUSȚINERI ȘI ATAȘAMENTE BAZATE PE RESPECT

Atașamentul respectuos al lui Alex pentru George Maior și pentru Florian Coldea , de pe vremea când aceștia erau șefi la SRI și susținerea domniei-sale pentru legea BIG BROTHER, în timp ce Curtea Constituțională zicea că nu-i în regulă, eu zic să nu le punem la socoteală ca factori de accelerare a ascensiunii candidatului iubit de popor. Nu cred să aibă vreo legătură . Iar faptul că Toni Greblă, pe atunci judecător constituțional care se împotrivea legii BIG BROTHER, a fost umflat de DNA pentru niște terifiante afaceri cu cordelină, ouă de struț și căprițe, dovedește că domnul Cumpănașu a avut dreptate să susțină legea care era, fără îndoială, minunată.

La plecarea lui Maior din fruntea SRI, domnul Cumpănașu, cu ochii în lacrimi, a descifrat motivele demisiei:

„Cred că plecarea poate avea legătură cu unele anchete ample pe care le aveau în derulare procurorii, cu sprijinul SRI. Politicieni din toate partidele, poate nu lideri din prima linie, dar aflați în structuri de conducere, ar fi vizați de această anchetă. Cred că acest context a crescut presiunea, ducând la plecarea lui Maior. De fapt, sunt convins că Florian Coldea va continua aceste mega-anchete, inclusiv împreună cu partenerii euroatlantici”. ( interviu la DC NEWS.ro, 29 ianuarie 2015)

Am căutat mega-anchetele. Nu le-am găsit. Cumpănașu le mai caută și-acum, cred.

EPILOG

„Biroul Electoral Central (BEC) a sesizat Parchetul General în privința mai multor candidați la alegerile prezidențiale, în contextul în care în urma verificărilor instituția a constatat elemente de similitudine în semnăturile depuse de către aceștia. Printre candidați se numără Alexandru Cumpănașu și Viorel Cataramă.”( DIGI TV.ro, 24 septembrie 2019)

Ei, cetățeni, mi-a mai venit inima la loc… poate „candidatul iubit de poporul său” n-are totuși un popor chiar atât de mare, de 230 000 de iubitori…
…………………………………………………………………………………..

P.S. „Pe 28 septembrie trebuie să fim uniți pentru animale! Pentru toate ființele care sunt în prezent exploatate, care simt durere și care depind de noi pentru a-și face vocea auzită. Împreună putem trezi conștiințe, împreună putem schimba obiceiuri, împreună putem opri cruzimea și violența!

Dragi prieteni, pentru NOI fiecare VIAȚĂ contează așa că am decis să particip weekend-ul viitor la Marșul Oficial pentru Drepturile Animalelor. (21 septembrie 2019, pagina de FACEBOOK a lui Cumpănașu Alexandru)

Când a scris asta , Alex Cumpănașu era CANDIDAT. Acum, dacă Biroul Electoral Central i-a respins candidatura, se va mai lupta, oare, pe 28 septembrie pentru drepturile animalelor, în stradă, ca să-l vadă lumea sau, îndurerat, ca de obicei, va privi ampla manifestație la televizor?

Autor: Luminița Arhire

Sursa: Luminița Arhire Facebook