Politică

Liderii grupului de la Vișegrad cer un nou proiect european, ca o alianță de state SUVERANE, și nu ca un imperiu:Vrem să fie respectate deciziile naționale!

Uniunea Europeană are nevoie de un „nou proiect’, în care să fie ascultată și părerea țărilor central-europene și care să se concretizeze într-o alianță a statelor naționale suverane, nu într-o federație, dar care să dispună de o armată comună. Aceasta a fost concluzia liderilor statelor grupului de la Vișegrad (Ungaria, Slovacia, Cehia și Polonia), reuniți vineri la Budapesta, conform agențiilor MTI, Reuters și DPA, preluate de Agerpres.

Premierul ungar Viktor Orban a subliniat că cele patru țări ale Grupului de la Vișegrad împărtășesc aceleași valori în ce privește familia, religia, suveranitatea și opoziția față de imigrație. „Europa are nevoie de un nou proiect (…) Trebuie să vorbim despre o alianță a națiunilor libere’”, nu de ”un imperiu”, a punctat el în timpul unei dezbateri.

În opinia sa, un nou plan pentru reforma Uniunii Europene trebuie să cuprindă o clauză privind crearea unei societăți bazate pe muncă. Europa trebuie să revină în vârful dezvoltării tehnologice și are nevoie de o armată proprie, consideră Orban. Dar, în loc să devină un fel de „state unite ale Europei”, blocul comunitar ar trebui să fie o alianță a națiunilor libere, a apreciat el.

Orban crede că toate aceste lucruri sunt posibile, iar singura întrebare, în opinia sa, este dacă Europa are un leadership suficient de puternic pentru a atinge astfel de obiective.

La fel s-a exprimat și omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, care a spus că el crede într-o ‘Europă puternică și integrată’, dar care să fie formată mai degrabă din state suverane care să ia decizii la nivel național, decât dintr-o federație tot mai centralizată. El a pledat de asemenea pentru crearea unei armate europene, pe care o consideră necesară nu doar din cauza ”agresiunii din est, dar și pentru a lupta împotriva terorismului și pentru a aborda criza migrației”.

La rândul său, premierul slovac Robert Fico a criticat faptul că statele central-europene sunt considerate „oaia neagră’” a Europei doar pentru că au păreri diferite în chestiuni cum ar fi cotele obligatorii de refugiați. El a descris proiectul grupului de la Vișegrad drept o ”poveste de succes” și a asigurat că aceste țări vor susține un proiect pro-european, însă a insistat că trebuie ascultată și vocea lor.

Aceasta a fost și solicitarea premierului ceh Andrej Babis, care a cerut „depolitizarea’” Comisiei Europene și un rol sporit al statelor membre în adoptarea deciziilor în cadrul instituțiilor comunitare. El a sugerat că grupul de la Vișegrad nu trebuie să se extindă către alte țări, însă ar putea în schimb să caute aliați pe anumite subiecte.

Sursa: activenews.ro

Despre autor

contributor

comentarii

Adauga un comentariu

  • …pusca si cureaua lata…
    Razboi sau Pace.
    Regres, psihoinvolutie sau Prosperitate, evolutie benefica la nivel universal.

  • echilibrarea se realizeaza, stiintific, spiritual dovedit, numai in sfera energiilor aferente starii de neutralitate…
    Lex UNIVERSALIS!

  • Asupra Poloniei si Ungariei vor veni de-acum incolo, sanctiuni si amenzi de toate felurile, la foc automat. Cele 2 tari trebuie sa inteleaga ca singura lor sansa viabila e sa iasa cu demnitate din acest Lagar federalist si sa-si ia soarta in propriile maini, fara sa le plateasca un sfantz, Gunoaielor de la Bruxelles.

  • Vlad Tepes,sustin neconditionat afirmatiile tale!Si Romania trebuie sa se alatureze Ungariei,Poloniei si celorlalte tari care alcatuiesc tratatul de la Visegrad,si sa sustina atitudinea realista a acestora!

  • Cred ca si romanii s-au saturat de gunoaiele imperialiste si colonialiste de la Bruxelles. Franta, Anglia, Germania, Spania, Italia, Belgia, Olanda si Portugalia au supt 500 de ani bogatiile altor natiuni de pe 3 continente si acum nu le mai ajunge si vor sa ne secatuiasca de tot, pe noi cei din Europa de Est. Viitorul Romaniei este sumbru !!!. Sa iesim din lagarul U.E. cat mai repede.