Politică

Polonia către UE: Noi nu cedăm în fața voastră! Nu suntem proprietatea voastră

Intrăm într-o nouă eră. Demnitate totală în Polonia, țară care a anunțat că nu va face niciun fel de concesii în disputa cu Uniunea Europeană privind reformele judiciare.  Decizia a fost comunicată și asumată chiar de Jaroslaw Kaczynski, şeful Partidului Legii şi Justiţiei (PiS), de guvernământ.

„Programul de schimbări profunde în ţara noastră nu va încetini, dimpotrivă – nu se poate vorbi despre ajungerea la un acord cu puteri care de ani de zile au tratat Polonia ca pe o proprietate a lor„, a declarat Kaczynski cotidianului Gazeta Polska Codziennie, citată de Reuters.

Luna trecută, Polonia a devenit primul stat membru al UE împotriva căruia UE a lansat procedura cuprinsă în Articolul 7 din cauza unor legi menite să reformeze Justiţia, cu care UE nu este de acord, pe motiv că subminează standardele statului de drept.

Noul ministru de Externe al Poloniei, Jacek Czaputowicz, a declarat săptămâna trecută că doar Curtea de Justiţie a UE ar trebui să fie implicată în procedurile împotriva Poloniei ca „singura instituţie care are dreptul” să decidă dacă legea şi standardele UE sunt respectate în Polonia.

Kaczynski a spus că observaţiile lui Czaputowicz nu erau precise: „Nu există, desigur, nicio modalitate în care Polonia ar putea să permită Curţii de Justiţie să decidă cu privire la reformele din Justiţie. Aceasta este competenţa noastră internă garantată de legislaţia UE„, a spus el.

Kaczynski a devenit lider de facto al ţării după ce PiS a câştigat alegeri la sfârşitul anului 2015.

Primul ministru al Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat la începutul acestei luni că disputa ţării sale cu Comisia Europeană este doar o „neînţelegere” şi că este nevoie de un dialog.

Invocarea Articolului 7 este un scandal politic major pentru Polonia, dar este puţin probabil ca UE să ajungă să impună sancţiunea de suspendare a drepturilor de vot ale Poloniei. Aliatul acesteia, Ungaria, a promis că va bloca orice astfel de măsură.

Sursa: sokant.ro

Despre autor

contributor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Atata vreme cat nu exista un Cod Planetar in acord cu Normele universal valabile ce se impun cu obligativitate tuturor civilizatiilor de oriunde ar fi, cer si pamant, terestru, extraterestru, adancuri, subteran, arealuri diverse in infinitul Univers, o sa se invoce tot felul de texte, ba art. 7 din…, ba art. 5 din…, directive, comisia X, grupul Y, partenerul strategic Z ,unul mai strategic ca altul, acorduri, tratate, clauze care din pacate se aplica selectiv la niv. planetar, haideti sa fim sinceri si cu capul pe umeri..uite ca a dat iar soarele cu sclipici….
    Doamne ajuta!

  • Pai da, dar Polonia joaca in alta Liga fatza de Romania, in cea a statelor suverane si independente. Pe cand, Romania, care este cea mai infecta Colonie a tripletei demonice SUA-UE-Israel, trebuie sa-si respecte statutul si sa linga curul “stapanilor strategici”(prin slugoii si Iudele de la conducere)

  • A-mi pare f rau , dar ceea ce se intamplat nu este decid din interior ci din afara.Din pacat ini am fost f bine prinsip de astia , inviat au avut posibilitatea de asi implata oamenii in pozitiile cele mai importante , cheie .Va fi f greu sa destructuram acest cancer .Ar fi o posibilitate, daca ar putra fi introdus principiul meritocratiei in toate pozitiile si functiile acelei tari.Pentru asta trebuie sa dim kasat.Cat timp sunt oameni ca Viorica, Dragneva , Korban, Tariceanu, Diolesi etc