Politică

Libertatea presei, ce mormânt frumos!

libertatea-preseiNiciun dezastru parcă nu ne pică bine la inimă dacă nu îl semnalăm cu lumini orbitoare de artificii, dacă nu facem din el un atentat de proporţii la adresa oricărei minime funcţionalităţi sociale.

Cum e, de pildă, coşmarul ăsta guvernamental: modificările din Legea Insolvenţei privind suspendarea licenţei televiziunilor şi radiourilor aflate în insolvenţă. Maşinaţiunea e atât de vizibilă, atât de naturală, încât poţi foarte uşor să treci pe lângă ea. Totuşi, locuitori ai Terrei, mai e cineva care are vreun dubiu că acest demers nu e o trecere prin sită a televiziunilor şi radiourilor favorabile puterii de cele nefavorabile?

Se mai îndoieşte cineva că această anomalie legislativă nu urmăreşte o întărire a aparatului propagandistic al Cabinetului Ponta? CNA-ul are şi aşa o reputaţie cam sinistră în materie de reglementare, însă această modificare-mutant, opulentă în forme de obstrucţionare a libertăţii presei, subliniază radical raporturile dintre Guvern şi CNA – acela de tip master & servant.

Mesajul pe care îl transmite Ponta e unul clar şi imnic: mă ţineţi pe palmă, vă ţin şi eu în câmpul muncii şi vă las să păpaţi nestingheriţi din pomul publicităţii; nu mă onoraţi, vă expediez cu bobârnacul, ca pe-o scamă, în faliment şi în şomaj. Pe scurt, ori serivilism pionieresc, ori ba!

Unda de seism a acestei reactualizări legislative se va resimţi în special în mass-media locale, unde şi aşa domneşte o dulce penurie a diversităţii informaţionale. De exemplu, Brăila: aici mai avem un pic şi vom vorbi despre mijloacele de comunicare în masă cu acea curiozitate antropologică cu care discuţi despre o civilizaţie dispărută.

Ce ne mai rămâne de făcut? Ceea ce facem întotdeauna: să aşteptăm cavaleria externă, pe ăia din Vest. Din câte înţeleg, cică nu ne vor lăsa să răbdăm prea mult cu capul în nisip.

Ce mişto!

În rest, n-am cum să nu-i dau dreptate lui Băsescu când trasează această graniţă categorială: “Spre deosebire de Adrian Năstase, care plătea presa, Ponta este la fel de hotărât să pună sub control audiovizualul, dar o face mai cinic și mai brutal.”

Autor: Liviu G. Stan
Sursa: Sud-est forum