Analize și opinii Politică

Legea – inscripţie pe o cruce

O fiinţă umană se apropie de altă fiinţă umană, o ia de gât şi o dă gospodăreşte cu capul de perete. Îi mai trage celui căzut un şut în plină figură şi-şi vedede treabă, adică se duce să danseze. Celălalt îşi vede şi el de treaba lui, se duce purtat pe braţe, în comă, la reanimare. Atacatorul a făcut totul public, în câteva secunde, cu o rutină liniştită, ca şi cum ar fi apăsat pe clanţă, ar fi deschis o uşă şi ar fi închis-o la loc.

Scena aceasta se repetă tot mai des sub diverse forme, de un număr înfiorător de ori, pe întreg teritoriul României. Femei, poliţişti, tineri, bătrâni, loviţi cu sălbăticie mecanică, umpluţi de sânge, călcaţi în picioare pentru că mergeau prea încet, pentru că deschid gura când vorbesc sau pentru că erau pe-acolo. O uriaşă nepăsare ucigaşă faţă de om, pentru care legea nu mai e decât un epitaf. Citate din textele de lege corespunzătoare decesului ar trebui scrise pe morminte ca în Cimitirul Vesel de la Săpânţa.

În jumătatea de veac de când trăiesc în Bucureşti n-am văzut vreun accident grav pe Magheru sau pe Ana Ipătescu. Acum, în inima României, maşini care rup cu 100 pe oră stâlpi şi copaci, morcovi negri de metal, intră pe trotuar şi omoară oameni care nici n-au când să ştie că mor. Maşinile, având la volan, se pare, câte un biped, se năpustesc asupra grupurilor de nuntaşi de pe marginea drumului, asupra inspectorilor aflaţi în parcare, ajung cu roţile din faţă pe masa din sufragerie în casele de lângă drum, spulberă femei, copii şi bebeluşi de o lună pe trecerile de pietoni. Ce să-i mai spui copilului, să aibă grijă pe unde traversează?

Ţara noastră are febră/De pietoni călcaţi pe zebră, ar trebui să sune nişte lirică contemporană angajată, de recitat la şcoală.

Şi nu e vorba doar de gipuri, beemveuri sau audi. Inşi cu loganuri, ba chiar cu dacii stinghere ca a mea, se suie pur şi simplu pe tine, vor să piei din calea lor unde-oi şti, prima regulă de circulaţie este dă-te la o parte că trec eu. Femeile la volan beneficiază în mod regulat, că au greşit sau nu, de valuri de obscenităţi desenate cu gura şi cu mâna. L-aţi văzut pe junele avocat, nu interlop, nu urmărit general, avocat oprit de poliţişti, cum îi anunţa că l-au deranjat, că n-are timp de ei? Dar pe insul care, stopat în ultimul moment pe Autostrada Soarelui, în vreme ce circula ca urina boului după 9 beri, răspunde reporterului că i se rupe lui de lege, o să scape şi de data asta şi o să conducă din nou cu alcoolul în cap, că aşa îi place lui?

Fenomenul de disoluţie a autorităţii, despre care începeam să scriu cu 12 ani în urmă, se apropie tot mai mult de culme. El generează altul, şi mai hidos: disoluţia umanului, la scara întregii societăţi. Într-o ţară în care şeful statului e un promotor al şpriţului la volan, al capului şi dosului de labă în gură şi în care presa e încadrată la ameninţări pentru siguranţa naţională, cetăţenii devin cel mai mare pericol la adresa siguranţei naţionale a concetăţenilor lor. Derbedeismul instalat de ani de zile la cel mai înalt nivel eliberează, prin rezonanţă, rezervele de agresivitate şi urâţenie lăuntrică ale acestei naţii. Până să-i termine guvernul, românii se grăbesc să se lichideze între ei.

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Măi nene, ca să zic aşa, care ai scris articolul acesta, bănuiesc că eşti în etate, că ai trăit 50 de ani în Bucureşti.Ai scris un articol ca să te dai mare în faţa pretenilor(sic), să cadă ăia pe spate când îţi citesc articolele?!Sau ai scris ca să mai iei un ban acolo?! Eu personal te acuz de aderare trup şi suflet la capitalismul ăsta de kko.Pentru că dacă scriai pentru noi cetăţenii, te apucai să zici ceva de mafia capitalistă care a ordonat politicienilor să se dea permise la tot poporul ca să facă ei profit din vânzarea maşinilor.Pentru că dacă permisele de conducere s-ar da după criterii normale, nu ar fi atâţi retardaţi pe şoselele patriei!De ce nu te iei de guvernanţi că dau permise la toţi idioţii?!Aaa.. am înţeles, îţi este frică de ei! Sau te bucuri de un ciolănaş acolo şi nu vrei să ţi-l ia ăştia?!Scrie articole peste articole ca şefii poliţiei şi parlamentarii să aducă un test de inteligenţă de la o firmă străină(logic că nu românească) să se vadă ce coeficient de inteligenţă au!Pentru că un idiot nu va crea o lege bună, este logic.Ai citit Codul rutier ca să vezi acolo câte idioţenii sunt?! Ce idiot a scris în codul rutier la Art.37, alin 1, şi 2 care se contrazic. În art. 1 mă obligă să opresc la trecerea miliţiei(sic) sau a coloanei lui Băsescu, iar articolul 2 mă obligă să reduc viteza şi să circul cât mai aproape de marginea dreaptă a drumului.Care din ele se aplică ? Mata vorbeşti deontologic de “disoluţie” aşa ca să cadă prostul pe spate?! Îţi spun eu pe româneşte ce încerci să spui cu elocinţă şi academic.Românii mai isteţi, au descoperit că forţele de ordine din această ţară au un singur obiectiv. Apărarea guvernanţilor de furia populaţiei. Atât şi nimic mai mult.Aşa că ştiind că toate forţele de opresiune sunt ocupate cu acest obiectiv, ei îşi fac de cap cum vor.Ăsta este adevărul.E simplu şi banal.Dar sunt convins, că nu ai curaj să spui ceva de guvernanţi, să le demonstrezi că sunt proşti.Fac eu asta în locul tău.Pentru că tot am fost împuşcat în 1989, le transmit tuturor politicienilor şi guvernanţilor, care “luptă” pentru ţară şi popor, multă şi fericită U.E. lor şi la toate rudele.Poţi măcar să le transmiţi ce literă trebuie să pună, ca să înţeleagă urarea?