Politică

Kosovo: Cinismul belicos al „democraţiei occidentale”. Partea I

kosovoLumea occidentală este cuprinsă de isterie doar pentru a nu permite exprimarea în mod liber a voinţei locuitorilor din Crimeea, care vor întoarcerea regiunii lor în patria istorică – Rusia.

Dar nu de mult timp Washingtonul şi cele mai multe capitale europene au susţinut cu îndârjire năzuinţa Kosovo de a se separa de Serbia, deşi argumente obiective în acest sens erau mult mai puţine. Care este problema? Oare nu înseamnă asta că pentru Occident noţiunile de drept internaţional, dreptate istorică şi lume multipolară au devenit de mult vorbe goale, demne doar de zâmbete dispreţuitoare?

Sprijinirea de către Occident a separării Kosovo de Serbia în 2008 trebuia să devină un caz ilustrativ şi instructiv pentru toţi. Nu s-a acordat atenţie nici rezoluţiilor privind integritatea statelor, nici normelor de bază ale ONU. Însă, încălcând total normele internaţionale, Occidentul nu şi-a realizat până la capăt proiectul său, a menţionat politologul Vladimir Bruter.

„Decizia Tribunalului de la Haga în ceea ce priveşte separarea Kosovo are un caracter fragmentar. Din punctul de vedere al dreptului internaţional, în genere nu se pot forma noi state măcar pentru că nici într-o constituţie a lumii nu se spune în ce mod se destramă statele şi în ce mod îşi încetează existenţa. Recunoscând Kosovo şi promiţând Serbiei favoruri în schimbul recunoaşterii lui, Occidentul încearcă să justifice o situaţie de facto, însă decizia de jure nu există”.

Principala promisiune pe care o face Occidentul Belgradului în prezent este aderarea Serbiei la Uniunea Europeană. Ce urmări va avea acest lucru se poate vedea din exemplul ţărilor novice din UE. Însă lucrul principal nu este acesta. Întreg conflictul iugoslav, la fel ca şi sprijinirea Kosovo a avut un detaliu caracteristic: în marea majoritate a cazurilor, judecătorii şi politicienii occidentali i-au acuzat pe etnicii sârbi. Oare nu din cauza legăturii istorice, spirituale şi geopolitice a Serbiei cu Rusia, în care Occidentul vede cu o încăpăţânare maniacală principalul pericol? Este timpul ca oamenii să înţeleagă cine şi pentru cine reprezintă o ameninţare. În ultimele decenii, iniţiatorii agresiunilor în diferite colţuri ale lumii au fost tocmai Washingtonul şi unele capitale europene.

În cazul Kosovo, Occidentul a călcat în picioare cu ajutorul ONU nu doar normele internaţionale, ci şi propriile decizii, de asemenea legislaţia naţională, creând un precedent periculos. Drept urmare, pe harta Europei a apărut unul dintre cele mai criminale regiuni cu un viitor nedefinit. Totodată, actuala situaţie legată de referendumul din Crimeea a demonstrat că din momentul separării Kosovo de Serbia aşa-numita Europă dezvoltată a devenit şi mai mult dependentă de Washington.

Autor: Ilia Harlamov

Sursa: Vocea Rusiei

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Adevarul e ca, oricit mi-ar displace rusii, pe care, din punctul meu de vedere si din retrospectiva istoriei ultimilor 500 de ani, ii consider “banditi de codru”, trebuie sa recunosc ca aici au dreptate : Crimeea e de fapt a lor, Ucrainei i-a fost “daruita” in 1954 de Nikita Hrusciov, succesorul lui Stalin, care (ma refer la Hrusciov) era ucrainean de origine. Ceva similar se intimplase anterior cu Bucovina de Nord si sudul Basarabiei (denumit si Bugeac), pe care Stalin le-a “daruit” Ucrainei in perioada 1940 – 41 si ulterior, dupa 1944 (situatie existenta din pacate si azi). Referitor la kkmericani, desi nu despre ei este vorba aici, ei bine, ptr. mine sunt foarte aproape de acelasi “statut”, cu deosebirea ca au “gulere ceva mai albe”.

  • Cind RFGermania a inghitit RDGermana, nu a fost incalcarea dreptului international ci ”a cazut zidul” si toti erau isterizati de fericire !
    Cind Germania (reunificata) a recunoscut Croatia, initiind procesul de distrugere a Iugoslaviei, nimeni nu a suflat o silaba !
    Cind a fost asmutit Irak-ul asupra Kuweit-ului si apoi a fost atacat, a fost un orgasm mondial;
    Cind a fost invadat Irak-ul, dupa o serie de minciuni sinistre, toata lumea a tacut;
    Cind a fost invadat Afganistanul, dupa o combinatie sinucigasa, in care numai o singura putere actuala este specialista, a fost extaz international ca va fi distrusa Al Quaeda, adica produsul mintilor bolnave din cladirea cu nume geometric si nu numai !
    Nu mai vorbim de Vietnam, Coreea, Filipine, Nicaragua si multe alte crime asemanatoare !!!
    Asadar, nu va mai straduiti atit sa le spuneti ceea ce stiu dar nu vor sa recunoasca, fiindca ei mai cred ca sint stapinii Lumii !!!

  • In primul rind ca pe occidentali nu ai intereseaza problema Kosovo. Pe occidentali i-a interesat un munte din Kosovo pe care l-au ras si l-au trimis cu vapoarele l-a prelucrat la ei acasa. Peste tot pe unde merg occidentalii merg dupa resurse. La fel este si in Afganistan unde scot de zor uraniu. Democratia occidentala nu are legatura cu drepturile omului ci cu dreptul banului.Dar oricum ar fi ai prefer pe ei decit pe rusi. Rusii nu au adus decit nenorocire acestei tari.

  • Americanii au venit si au plecat, in schimb rusii n-au mai plecat de acolo unde au calcat.
    Occidentalii au adus progres, prosperitate si o siguranta relativa pentru cei capabili, harnici si corecti.
    Rusii au adus salbaticie, lagare, gulaguri si promovarea tradatorilor.
    Generatiile viitoare vor vedea cum multe republici din federatia rusa isi vor cere independenta. Acesta se va numi efectul Putin.