Politică

Ion Cristoiu: ”Showrunners-ii l-au rescris din nou pe Gheorghe Dincă. Nu mai e Monstrul din Caracal. E un om de treabă care face urît la beție”

Am mai scris că lungirea anchetei în Cazul Caracal își are cauza în faptul că showrunnersii (în traducere, cei care dirijează show-ul, asumîndu-și rolul de scenariști, garanți ai valorii artistice și producători) n-au găsit încă finalul. Un final care să mulțumească opinia publică.O opinie publică interesată urieșește de evoluția anchetei, sceptică fundamental în privința variantei oficiale. Ca și în cazul serialelor americane, dependente de rating, dar și de pozițiile luate de diferite ONG-uri, Showrunners-ii Caracal sînt cu ochii pe opinia publică. Personajul principal al serialului e Gheorghe Dincă.

El a fost scris și rescris de zeci de ori de la începutul Scandalului. În funcție de starea opiniei publice, dar și de talentul scenariștilor. De fiecare dată se testează dacă o variantă e înghițită sau nu de opinia publică. Dacă nu, se lansează o altă variantă.

Operațiunea a avut și are loc atît prin comunicate oficiale, cît și prin scurgeri din dosarul de anchetă. Da, scurgeri din dosarul de anchetă, unul dintre cele mai grave fapte ale acestui Scandal.

Deși penală, scurgerea de documente din dosar, repet, documente și nu informații pe surse, nu alarmează conducerea DIICOT, nici CSM, nici SIIJ. O scurtă trecere în revistă a titlurilor din ziarele ultimelor zile ne arată următoarea paradă:

Evenimentul zilei: Soția lui Gheorghe Dincă a rupt tăcerea. Declarații incendiare la DIICOT: „O luase razna”

Adevărul: De ce a plecat soţia lui Gheorghe Dincă din Caracal după o lună, deşi a primit-o cu trandafiri roşii. Detaliile primei declaraţii a femeii.

Cancan: Soția lui Gheorghe Dincă a dezvăluit ce s-a întîmplat în beciul din casa groazei: „mi-a dat o palmă peste faţă şi…”

Antena 3: Cazul Caracal. Soția lui Gheorghe Dincă, în fața procurorilor: „Am observat o schimbare în comportamentul lui. A început să devină violent și vulgar în exprimare din noiembrie 2018”.

Bugetul.ro: Declarații făcute de soția lui Gheorghe Dincă! „Începuse să consume alcool”

ProSport.ro: Fiica lui Gheorghe Dincă a cedat presiunii interogatoriului şi a mărturisit tot! Dezvăluiri şocante ale fetei criminalului din Caracal despre ce se întîmpla în casa bărbatului

BZI: Fiica lui Gheorghe Dincă, declarații incredibile: „Avea în mînă o pungă sau plasă de mărime medie, de culoare închisă”

ActiveNews: Unul dintre fiii lui Gheorghe Dincă le-a spus procurorilor că nu avea o relație bună cu tatăl său: Eu cînd veneam în România mergeam direct la socrii mei în comuna Deveselu.

Mediafax: Ediţie specială Marius Tucă Show. Alexandru Bogdan, primul avocat al lui Gheorghe Dincă: „Dincă spune de Alexandra că au dormit în acelaşi pat, dar nu s-au consumat raporturi sexuale”

Gandul.info: Interviu integral. Marius Tucă Show. Bogdan Alexandru, primul avocat al lui Gheorghe Dincă, despre momentul în care ucigaşul şi-a recunoscut faptele şi cum a reacţionat soţia lui DigiFM: Primul avocat al lui Gheorghe Dincă: inculpatul susține că nu a violat-o pe Alexandra

Click: Primul avocat al lui Dincă: «Nu l-am văzut impulsiv. Am avut o comunicare bună»

Aceste titluri sînt date unor materiale care reproduc, scurse din dosar, declarații făcute în fața procurorilor de Gheorghe Dincă și de membrii familiei în primele zile ale anchetei. Unele titluri trimit la o realitate ciudată:

Membrii familiei au luat cu asalt televiziunile de știri pentru a-și prezenta punctul lor de vedere asupra faptelor comise de Gheorghe Dincă.

Familiile victimelor au fost împinse în plan secund.

Repet, nu e vorba de interviuri luate de televiziunile de știri membrilor familiei lui Gheorghe Dincă pentru a afla adevărul despre cele întîmplate cu cele două fete, ci pentru a le oferi platforma mediatică menită a se face personaje simpatice în fața opiniei publice și prin asta a-l face simpatic și pe Gheorghe Dincă. La fel de ciudată este și realitatea interviului dat de Alexandru Bogdan la Marius Tucă Show.

Primul avocat al lui Gheorghe Dincă își amintește brusc după trei săptămîni de la audierea din 28 iulie ce-a zis Dincă procurorilor de la DIICOT Craiova.

Ciudată, deoarece Alexandru Bogdan a fost de la debutul Scandalului seară de seară pe televiziuni. Abia acum, după trei săptămîni, el dezvăluie ce a declarat Dincă în 28 iulie 2019.

Indiscutabil, Marius Tucă e un jurnalist imbatabil. Mi-e greu să cred că el l-a făcut pe avocat să spună ce n-a spus pînă acum deși a fost vedeta tuturor televiziunilor. Putem suspecta că avocatul a primit misiune să istorisească aceste lucruri abia acum, în cadrul Operației de rescriere a personajului, din care fac parte și incredibilele scurgeri de documente din dosar.

Din Declarațiile prezentate ca scurse din dosar, după opinia mea date presei de către conducerea DIICOT, se conturează un alt Gheorghe Dincă decît cel scris pînă acum de showrunners-ii.

Pînă acum, Gheorghe Dincă a fost prezentat ca un criminal în serie, un monstru care răpea fete cinstite, le ducea acasă, le viola și le omora, după care le ardea în butoi. Săptămîni întregi, așa-zis criminaliști, jurnaliști scoși din cămară ca niște conserve expirate, informații date pe surse și burtiere halucinante ale televiziunilor de știri au explicat asasinarea fetelor printr-un comportament de criminal în serie. Monstrul, cum a fost botezat, răpea fetele (fetele, și nu cele două fete, deoarece lui Dincă i se puneau în seamă 20 de victime) pentru a le putea ucide și a le arde. De aici și imaginea de criminal cu sînge rece, care-și joacă pe degete anchetatorii.

La această variantă s-a renunțat. Se testează o nouă variantă: Gheorghe Dincă nu mai e Monstrul din Caracal. E un om de treabă care face urît la beție.

Cum e prezentat Dincă în documentele plasate presei de Ssowrunners-i?

Ne răspunde declarația Elenei Dincă, soția lui Dincă, în fața procurorilor DIICOT cu săptămîni în urmă:

„De la data de 24.04.2019 am avut o relaţie foarte bună (normală) cu soţul meu pînă la data de 23.05.2019, când soţul meu a uitat că a spart o damigeană cu vin din beci cu o zi înainte dînd vina pe mine şi reproşîndu-mi acest lucru, moment în care mi-a şi aplicat o palmă în zona feţei. A doua zi, respectiv 25.04.2019, soţul meu şi-a amintit că el spărsese damigeana cu vin, cerîndu-şi scuze.

În data de 25.05.2019, în jurul orelor 18.00 mă aflam în grădina locuinţei împreună cu soţul meu udînd la porumbi, pe întreaga perioadă soţul meu consumînd alcool, respectiv vin şi ţuică. Observînd că ajunsese într-o stare avansată de ebrietate i-am solicitat soţului meu să meargă să se culce, însă acesta a devenit violent, a ridicat o spărtură de ciment de pe sol şi a aruncat-o în semn de supărare într-o caroserie de auto, după care a plecat.”

Imaginea propusă e cea a unui om de treabă, la locul lui, dar care o ia razna cînd se îmbată. Cu țuică și vin. Formula, cu țuică și vin se va regăsi ulterior și în mărturiile unor femei scoase în fața opiniei publice pentru a schița imaginea lui Dincă de om violent din punct de vedere sexual cînd se îmbăta.

De ce le-a omorît Gheorghe Dincă pe cele două fete? Nu din porniri de criminal în serie, de ins care răpește fete pentru a le viola și ucide apoi, ci din greșeală.

Un alt document din dosarul plasat de autorități presei – Declarația lui Gheorghe Dincă din 28 iulie 2019, cînd a recunoscut – încearcă să prezinte opiniei publice varianta omului de treabă: „Am intrat în casă și am deschis ușa și am observat că fata se dezlegase de la pat și umbla legată la picioare, avînd telefonul în mînă”.

– Conform declarației, a urmat o altercație, Dincă a plesnit fata și aceasta a căzut lîngă o masă. Dincă a văzut ca nu mai mișcă și că „îi curgea sînge din nas și din urechea dreaptă”;

– „Am observat că mișcă un picior ca un spasm… M-am panicat și nu m-am gîndit să chem ambulanța”. Dincă spune că și-a dat seama că fata a murit, a învelit-o pe Alexandra într-o husă de pat cu elastic și a așezat-o în butoi în picioare;

– „Am dat foc la o oră-două după ce am constatat că e moartă”;

– Pentru ardere a folosit lemne, cîrpă îmbibată cu motorină, resturi din curte, o pungă cu vaselină și un carton de smoală. „Focul a ars pînă la orele 20”.

La fel s-au petrecut lucrurile și în cazul Luizei. Alexandru Bogdan merge și mai departe cu îmblînzirea imaginii lui Gheorghe Dincă susținînd că acesta a dormit în pat cu Alexandra fără să-i facă nimic. N-am nici o îndoială că Gheorghe Dincă așa a declarat în 28 iulie 2019, cînd și-a recunoscut crimele. A încercat prin asta să-și micșoreze pedeapsa la nivelul crimei din accident. N-am nici o îndoială că așa au declarat și membrii familiei. Problema, marea problemă e alta. Aceste documente se află în dosarul anchetei. Pînă acum din dosar n-au apărut documente. Au apărut informații pe surse, dar nu documente. Dincolo de caracterul penal al scurgerii (pentru cei care le dau, nu pentru cei care le publică) apariția acestor documente, singurele din dosar, au menirea de a-l prezenta pe Gheorghe Dincă opiniei publice în postura de om bun care devine rău la beție. La ce servește această rescriere?

  1. La minimalizarea responsabilității celor care s-au făcut că investighează de-a lungul zilei de 25 iulie 2019. Una e să nu intervii în cazul unui monstru, și alta în cazul unui om de treabă,care o ia razna la beție.
  2. Reducerea impactului electoral al Scandalului. Una e ca fetele să fie ucise din greșeală și alta ca ele să fie ucise în cadrul unui ritual de criminal în serie.
  3. Încercarea de reducere a interesului public față de Caz. Una e să fie vorba de un Monstru și alta de un tîmpit care a ucis din greșeală. Crimele coboară la nivelul faptului divers.
  4. Posibilitatea de a-l trimite în judecată sub acuzația de omor din culpă.

Nu știm cum va reacționa opinia publică la această nouă rescriere a personajului Gheorghe Dincă. Știm însă că în funcție de reacția opiniei publice showrunnersii vor merge mai departe cu imaginea mai nouă a lui Gheorghe Dincă sau vor rescrie o altă imagine.

Autor: Ion Cristoiu

Sursa: Ion Cristoiu Blog

Abonează-te la newsletter