Analize și opinii Politică

Ion Cristoiu: ”Aducerea lui Nicolae Popa în țară – parte dintr-o mai amplă Operațiune politico-mafiotă”

Potrivit Comunicatului din 15 februarie 2019, dat publicității de Secția pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (cel adevărat și nu cel mînărit de Augustin Lazăr), Codruța Kovesi e acuzată de mărturie mincinoasă, abuz în serviciu și luare de mită.Despre prima acuzație am scris pe cristoiublog.ro de duminică, 17 februarie 2019. Pe 10 aprilie 2017, în cadrul anchetei declanșate de mărturiile lui Traian Băsescu despre cum a fost aranjat procesul lui Dan Voiculescu, fosta șefă a DNA, convocată ca martor, a comis eroarea capitală de a nega existența unei relații altfel decît instituționale între ea și Sebastian Ghiță, contrazicînd în fața procurorului existența fotografiei de la sindrofia invocată de exilatul la Belgrad. După depunerea Denunțului din 3 decembrie 2018, Sebastian Ghiță a oferit procurorilor fotografia și filmul petrecerii, probe zdrobitoare că fosta șefă a DNA se dăduse în stambă la ziua de naștere a lui Sebastian Ghiță.

Singura șansă a Codruței Kovesi ar fi să invoce și să probeze că era colegă de Unitate cu Sebastian Ghiță și că sindrofia s-a petrecut într-o locație SRI sub acoperire și ca acțiune operativă. Celelalte două acuzații vizează implicarea Codruței Kovesi de pe vremea cînd era procuror general în aducerea lui Nicolae Popa în țară cu un avion privat de lux și nu cu un avion de linie, așa cum cere Legea, implicare ilegală, deoarece Parchetul General nu are ce căuta într-o operațiune strict polițienească. Acuzația de abuz în serviciu se bazează pe probe menite a dezvălui, printre altele, că a dispus suportarea cheltuielilor de transport pentru persoanele care aveau obligația să asigure aducerea în ţară a lui Nicolae Popa, unele legal desemnate, altele ilegal, cum ar fi de exemplu , cei doi ofițeri SRI.

Punctul principal al acestei implicări îl constituie afacerea Sebastian Ghiță. Laura Codruța Kovesi – potrivit Secției, – ar fi pretins și obținut de la Sebastian Ghiță achitarea unei sume necesare închirierii unui avion privat de lux pentru aducerea unui extrădat. Fosta șefă a Parchetului General ar fi comis acest abuz în serviciu pentru a-și crea un beneficiu de imagine. Temeiul acestei acuzări are ca punct de plecare denunțul lui Sebastian Ghiță din 3 decembrie 2018. Potrivit acestui denunț, Laura Codruța Kovesi i-ar fi ”solicitat personal” să efectueze plata avionului în virtutea ”relației de prietenie”.

Atît denunțul, care reia acuzații formulate de Sebastian Ghiță în confesiunile sale din 2 ianuarie 2017, după fuga din țară, cît și Comunicatul Secției , concentrează exclusiv aducerea lui Nicolae Popa în chip ilegal pe seama Codruței Kovesi. Din punct de vedere juridic, o fi corect.

Din punct de vedere al Adevărului, e incorect, și putem suspecta întreaga tărășenie drept o circumscriere forțată a unei Operațiuni complexe, în care Codruța Kovesi a fost doar una dintre rotițe, la o singură persoană. Că e vorba de o Operațiune de circumscriere, în genul celor folosite pe larg de Binomul SRI- DNA pentru scoaterea din joc a unui personaj (vezi dosarul Referendumului în care Liviu Dragnea pare a fi singur în România) ne avertizează amănuntul cu cele două cadre SRI. Potrivit dosarului deplasarea lor a fost plătită prin osîrdia Codruței Kovesi. Dar acceptul de a se deplasa cine l-a dat? Sau mai precis, fiind vorba de ofițeri SRI, ordinul de la deplasare cine l-a dat? Că doar n-o să credem ipoteza unei Codruțe Kovesi care comanda și SRI! Apoi Ministerul de Interne, aflat în subordinea partidului de Guvernămînt care era atunci PDL-ul lui Traian Băsescu, acceptă în chip ilegal să acopere cu acte false achitarea unei părți din sumă de către Sebastian Ghiță Nu trebuie cine știe ce agerime a minții pentru a-ți da seama că aducerea lui Nicolae Popa pe alte căi decît cele legale a fost o Operațiune în care au fost implicate și alte instituții decît Parchetul General și mai ales o Operațiune ordonată de Președintele de atunci al României, Traian Băsescu. Doar o astfel de acțiune explică implicarea și a altor instituții – SRI, Ministerul de Interne- în afara Parchetului General. Care Parchet, între noi fie vorba, prin Codruța Kovesi, era o anexă a SRI în cadrul Binomului SRIParchetul General. Din punct de vedere al Adevărului, Dosarul scîrție la capitolul explicarea motivelor. Codruța Kovesi nu numai că pare singură în toată România, dar și un fel de factotum al Sistemului. Cît despre beneficiul de imagine el a revenit la vremea respectivă exclusiv lui Traian Băsescu. Să ne reamintim că din aducerea infractorilor Traian Băsescu își făcuse un punct de glorie, iar din afacerea FNI, un moment crucial al mandatului. E limpede că Laura Codruța Kovesi a acționat în cadrul unui plan ordonat de Traian Băsescu în realizarea căruia s-au implicat Florian Coldea, coordonatorul Operațiunii, dar și Sebastian Ghiță, în calitatea sa de om de afaceri prin care SRI își rezolva multe probleme altfel decît pe cale oficială. Plata avionului n-a fost făcută la rugămintea Codruței Kovesi (vi-l imaginați pe Sebastian Ghiță, omul fără sentimente, mașinăria de putere, sedus de rugămințile persoanei feminine Codruța Kovesi?), ci în cadrul planului coordonat de SRI. Operațiunea Aducerea lui Nicolae Popa cu un avion privat a avut drept scop nu numai sporul de capital politic pentru Traian Băsescu.

Autor: Ion Cristoiu

Sursa: Evenimentul zilei

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu