Politică

Inevitabilul s-a produs: Primul stat american intră în faliment

Primul stat american a intrat în shut down, după ce problemele financiare au blocat pur și simplu bugetul, iar Republicanii s-au opus singurei soluții de redresare.

Este vorba despre Minnesota, care va avea, cel putin pentru o perioadă de timp, o serie de servicii publice blocate, pentru că, pur și simplu, nu sunt bani.

Practic, întreg aparatul de guvernământ a preferat să-și dea demisia pentru că guvernatorul democrat al statului s-a declarat depăşit de problemele bugetare ale statului.

Republicanii n-au acceptat propunerea de creștere a taxelor pentru acoperirea deficitului de 5 miliarde de dolari, aruncând sistemul public în haos din momentul în care aparatul de guvernământ și-a pus demisia pe masă.

Mai multe agenții guvernamentale ale statului, parcuri și instituții îşi vor înceta activitatea din lipsă de fonduri.

Serviciile publice care vor fi menținute sunt cele ce țin de siguranță, închisorile și serviciile medicale.

Chinezii au spus: America e în faliment

Chinezilor începe să le fie teamă că suma uriașă pe care au împrumutat-o americanilor nu va mai fi recuperată. Teama și îngrojările au crescut în ultima vreme, după ce datoria Statelor Unite a depășit limita legal admisă.

O agenție de rating financiar din China a exprimat temerile țării privind datoria americanilor, arătând că Statele Unite au intrat deja în incapacitate de plată.

“În opinia noastră, Statele Unite ale Americii au intrat deja în faliment”, spune Guan Jianzhong, președinte al Dagong Global Credit Rating Co. Ltd., singura agenție de rating financiar din China.

Premieră: Standard & Poor’s ar putea retrograda SUA la “selective default”

Ratingul ‘AAA’ atribuit Statelor Unite ar putea fi redus imediat la nivelul ‘selective default’ dacă guvernul american nu va reuşi să onoreze obligaţiunile care ajung la scadenţă în data de 4 august, a anunţat marţi un director de la agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s citat de Reuters.

Obligaţiunile Trezoreriei americane cu scadenţă în 4 august vor primi un rating ‘D’ dacă guvernul nu va reuşi să le onoreze, a afirmat John Chambers, director în cadrul agenţiei de evaluare financiară.

‘Dacă guvernul SUA nu reuşeşte plata, va avea un rating ‘D’. Asta se va întâmpla imediat după 4 august, când e scadenţa obligaţiunilor, deoarece ele nu au o perioadă de graţie’, a precizat directorul S&P.