Analize și opinii Politică

“Dezastrul de la BAC”

Cand vad asemenea titluri prin ziarele noastre, sincer va spun – nu pot decat sa ma bucur. Si nu pentru ca as fi egoist sau rautacios cu tinerii de 18 ani ci pur si simplu pentru ca nu e normal ca toata lumea sa ia BAC-ul. Sau mai bine spus nu trebuie sa ia bac-ul chiar si cei care sunt pe din afara cu totul. Vreau sa spun de la bun inceput ca nu sunt ipocrit. Si eu am copiat cand am dat BAC-ul si as copia si azi daca l-as mai da o data si as avea posibilitatea sa copiez.

Problema nu e ca elevii sunt tentati sa copieze. Caci, pana la urma, daca toti copiaza, trebuie sa fi ori foarte bine pregatit, ori destul de incuiat ca sa nu te tenteze si pe tine sa intorci capul. Problema e insa ca se permite copiatul…

Nu vreau sa fiu nici extremist, asa cum sunt altii spunand “ca daca de-acum incep sa triseze, asa vor face toata viata. Si ca de-aici se naste hotia”. Nu, nu sunt de acord.

Dar repet, in Romania toata lumea lua BAC-ul. Cel mai important lucru era, nu cat de bine ti-ai invatat tu, ci cat de bine si-a invatat colegul din fata sau din spatele tau. Cunosc cazuri in care elevii nu stiu tabla inmulturii (la propriu) si cu toate astea au luat bacalaureatul si bineinteles au devenit si studenti.

Duceti-va in licee industriale…e jale ce e acolo. Elevii respective(ma rog, nu generalizez) sunt praf la invatatura. Si bineinteles, nici vreo meserie nu cunosc. A nu se intelege ca am ceva cu un absolvent de liceu industrial. Daca respectivul isi cunoaste meseria…jos palaria! Toata stima! Dar cazuri de acest gen… sunt foarte rare.

Partea si mai prosta e ca BAC-ul chiar conteaza; nu doar pentru a spune ca ai terminat liceul (desi in multe cazuri informatiile adunate in cei 4 ani de liceu sunt egale cu zero). Partea proasta e ca, odata luat BAC-ul, esti ca si student. Multitudinea de facultati particulare(le numesc totusi facultati…) primesc pe oricine, singura conditie fiind sa ai BAC-ul. Ba mai mult, acelasi lucru il fac si facultatile de stat din provincie. Iar mai nou si facultati, precum ASE-ul de exemplu a renuntat la examenul de admitere, intrarea facandu-se pe baza de dosar. Cu alte cuvinte, daca s-ar copia ca pana acum, e suficient ca la BAC sa ai pe cineva in fata ta care sa-si fi invatat….si gata esti intrat la o facultate totusi de renume. Mai adaug aici ca generatia absolventilor de liceu este acea generatie nascuta in 1992, generatie destul de putin numeroasa comparative cu vechiile generatii. Si n-am auzit sa se fi micsorat numarul locurilor din facultati. Asadar, concurenta este mult mai scazuta. Chiar sunt curios sa vad care vor fi mediile de intrare la ASE.

Repet, in Romania, toata lumea face facultate. Fie ca e apt s-o faca, fie ca e pur si simplu semianalfabet. Toata lumea vrea sa devina contabil, manager, psiholog, jurist, etc. Si, conform diplomei… cam toti tinerii devin ceea ce-si doresc.

Mi s-ar putea raspunde ca pana la urma acei tineri oricum nu-si vor gasi de munca in domeniu si ca pana la urma fac facultatea pe banii lor. Asa ca ei isi asuma timpul si banii pierduti prin aceste asa numite facultati.

Dar lucrurile nu stau chiar asa. Nici nu ne imaginam ce dezastru va insemna acest tip de facultate pentru viitorul tarii. Pai un “finantist” sau un “filozof” nu va stii si cu siguranta nu se va apleca sa presteze munca fizica. Nu va munci in agricultura sau pe santier, ca vezi Doamne…titulatura diplomei obtinute n-ar permite asa ceva.

Ori daca lucrurile nu se vor schimba (si asta cat mai repede) lucrurle rele vor iesi la suprafata. In 20 de ani Romaniava ajunge o tara imbatranita, iar dintre putinii tineri ramasi aproape toti vor fi economisti/avocati/manageri/filozofi, etc(unii dintre ei pe bune, altii cu diplomele cumparate, caci altfel nu pot numi obtinerea unei diploma la facultatile acelea de 2 lei). Nimeni nu se va mai apuca de munca de jos. Iar daca nu se fac incepand de-acum schimbari…viitorul va fi foarte nasol…  Singura speranta ar putea veni doar de la eventualii imigranti chinezi, indieni, etc.

La toata situatia asta are si statul partea sa de vina; partea decisive de vina. Din urmatoarele motive :

1 – A acreditat respectivele facultati (chiar daca examenele se dau doar grila, ba chiar uneori se dau si de-acasa)

2 – A incurajat cumpararea de diploma prin oferirea a tot felul de sporuri pentru bugetari in functie de diplomele scoalare

3 – N-a avut loc o planificare in invatamant. Aceasta planificare (despre care as fi vrut sa scriu separate altadata, dar m-au surprins rezultatele de la BAC ) n-a existat practic in nici un domeniu in Romania. Probabil aici a contribuit si factorul ideologic… crezandu-se ca “planificarea” este ceva specific comunist.  Iar cum marii nostril capitalisti de dupa ‘90 (desi multi dintre ei fosti comunisti) s-au ferit ca dracu de tamaie de ceea ce aducea aminte de communism au renuntat si la ideea de planificare. Numai ca aceasta planificare nu e absolut deloc ceva comunist. Planificarea se face in mai toate tarile capitaliste. Nu intru in detalii, vreau doar sa spun ceea ce ar fi trebuit sa insemne planificarea in invatamant. Si anume : “Domne, previzionam ca in urmatori 10 ani, piata muncii va avea nevoie de 15.000 de contabili, 10.000 de medici, 4.000 de sudori, 12.000 de ingineri agronomi, 20.000 de electricieni,etc”. iar pe baza acestor calcule sa aloce locurile in facultati si in licee. Dar nici vorba de asa ceva. Si ne miram cum de tinerii termina o facultate si nu-si gasesc de munca;  piata fiind suprasaturata in acele domenii.

Revenind la rezultatele de la BAC – repet, nu pot decat sa ma bucur ca n-a mai luat toata lumea. Si sincer, cred ca aceste rezultate reprezinta un pas pozitiv pentru insanatosirea invatamantului romanesc. Poate ca incepand de la anul, elevii se vor mai si apuca sa invete si nu doar sa mizeze pe cunostintele colegului din fata sau din spate. Ramane de vazut insa cum va decurge si sesiunea din toamna.

sursa: octaraduro.wordpress.com

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Dacă pentru supravieţuirea ca specie, tabla înmulţirii, analiza literară, nu te ajută cu absolut nimic, te ajută cunoştinţele despre natura înconjurătoare.Să nu ştii unde sunt punctele cardinale, nici pe hartă nici în real, e mai grav decât să nu ştii să citeşti.Sistemul capitalist crează sclavul perfect, căruia i se dă locul de muncă,locul de dormit şi locul la staul pentru fân şi apă.

  • Domnule Dascalu, ati vazut “Ferma de oameni”?
    Indiferent de vointa noastra, pentru stat omul este doar o resursa, la fel ca toate celelalte. Indiferent daca este un regim comunist, capitalist, monarhist sau altele, la nivel macro omul este o resursa la fel ca si vitele.

  • Eu as rezolva problema facultatilor private foarte simplu…le-as supune unei evaluari facute de profesori de la sorbona si harvard ..si daca trec evaluarile de dotare si de nivel al predarii …atunci le-as acredita ….daca nu,NU ! AS FACE LA FEL SI CU UNIVERSITAILE MAI MICI DE STAT ,APARUTE CA CIUPERCILE DUPA PLOAIE IN TOATE ORASELE ROMANIEI …SI AS FERI CENTRELE VECHI UNIVERSITARE DE ASEMENEA EVALUARI …PENTRU CA ELE AU PERFORMAT IN ULTIMA O SUTA CINCIZECI DE ANI…!ORICUM TREAPTA TREBUIE REINTRODUSA IN LICEU FIINCA II OBLIGA PE ELEVI SA FIE ÏN PRIZA” ….APOI AS PUNE CA ACREDITAREA MANUALELOR ALTELNATIVE SA FIE FACUTA DE ACADEMIA ROMANA SI NU AS PERMITE MAI MULT DE TREI MANUALE ALTERNATIVE LA NIVEL NATIONAL…CUM DE ASEMENEA AS SUPUNE APROBARII ACADEMIEI PROGRAMA DE INVATAMINT DE LA GRADINITA PINA LA DOCTORAT …! TREBUIE SA REINTRODUCEM PROFESIONISTII IN TOATE DOMENIILE DE ACTIVITATE SI SA INTERZICEM PRIN CONSTITUTIE -CU PEDEPSE EXTREM DE ASPRE CU MULTI ANI DE PUSCARIE ,SI CONFISCAREA INTEGRALA A AVERII,DACA SE INCEARCA POLITIZAREA POSTURILOR DIN ADMINISTRAREA STATULUI….SAU INCADRAREA PRIN CORUPTIE A ORICARUI FUNCTIONAR DE STAT…SINGURII FUNCTIONARI DE STAT POLITICI AR TREBUII SA FIE MINISTRII,PRIMUL MINISTRU SI PRESEDINTELE …RESTUL TEBUIE SA FIE PROFESIONISTI CARE SA FIE ANGAJATI SI PROMOVATI DOAR PE CRITERII DE COMPETENTA…!

  • Este incredibil ce citesc , mai bine nu ma mai uitam !!!
    Este batjocoritor ca acest articol sa inceapa asa ” ….Si eu am copiat cand am dat BAC-ul si as copia si azi daca l-as mai da o data si as avea posibilitatea sa copiez.” si mai vreti o Romania buna , o Romanie unde dreptatea si adevarul isi spun cuvantul , o Romanie in care sa ne crestem copii si nepotii in conditii NORMALE ???
    In vecii vecilor amin nu o sa avem acea Romanie cand un “nesimtit ” de cetatean al tarii screi acest articol!!!
    Pe langa faptul ca atrage populatia la frauda si la furt se mai si lauda ” hai ……… la copiat dao in colo de carte , acum la moda nu mai e cititul e statul pe facebook , de ce sa ne screim lectiile acasa ? lasa ca e mai tamp colegul tocilar si ni le da in pauzele de la scoala ” RUSINE RUSINE RUSINE !!
    Va mai intrebati de ce pleaca romanii in strainatate si de ce au o opinie asa “frumoasa” strainii despre noi !! De ce???? va spun eu : DIN CAUZA NOASTRA !!!!