Politică

Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților: “Înscrierea elevilor la ora de religie este o mărturisire!”

imagesÎnscrierea elevilor la ora de religie este o mărturisire a Mântuitorului nostru Iisus în vremurile pe care le trăim astăzi.

Omenirea este sociabilă şi religioasă de când o cunoaşte istoria. Statul este forma superioară, cea mai înaintată şi cea mai largă, a organizaţiei sociale, dar Statul a avut, de când ştim, şi preocupări religioase. Religiile anterioare creştinismului, erau culte naţionale, religii de stat. Era adică în general admis că religia este un bun şi un drept natural, un patrimoniu al fiecărui popor, şi, anormal ar fi fost să existe popor fără religie şi stat indiferent ei. Nu poate fi condus fără criterii religioase şi morale Statul unui popor creştin. („Misiunea creștină a Statului” – Prof. univ. Teodor M. Popescu)

Împotriva religiei nu se ridică decât oamenii care au pierdut simţul mai adânc al realităţilor. Cu cât omul ajunge să se cunoască mai bine pe sine, să cunoască viaţa şi oamenii, cu atât mai mult va înţelege esenţa şi rostul religiei. Stanley spunea la sfârşitul vieţii, în autobiografia sa:

Numai cu ajutorul convingerilor religioase putem ajunge la un progres adevărat şi esenţial. Ele ne dau trup, măduvă şi putere; fără ele, aşa numitul progres e găunos şi fără durată. Fără credinţa în Dumnezeu suntem bătuţi de talazuri pe un ocean de nesiguranţă. Căci ce-i pământul nostru faţă de imensitatea universului, de lumile din spaţiul fără de margini! Peste întinderea imensă a nemărginirii, în care închipuirea omului cel mai înţelept nu ajunge decât până la un crâmpei ridicol de mic, domneşte spiritul atotputernic al lui Dumnezeu. Spre Dânsul mă îndrept, izvorul şi puterea puterilor! („Îndrumarea vieţii”  Dr. Fr. W. Forster)

„Oricine va mărturisi pe Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri. Iar de cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor şi Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri”. (Matei 10, 32-33)

Înscrierea elevilor la ora de religie este o mărturisire a Mântuitorului nostru Iisus în vremurile pe care le trăim astăzi. Salvăm Ora de religie! 

Doar până pe 6 martie poți să-ți înscrii copilul la ora de religie, pentru semestrul în curs. Altfel, din 9 martie, copilul tău nu va mai beneficia de această disciplină!

Autor: Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților

Sursa: Doxologia

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Pimen asta nu e ala care vroia padurile sucevei in numele bisericii , dar de fapt le cerea pe numele unei fundatii din care facea parte? Asta a incalacat jumatate din legile pidalionului. Om cu doua fete. Astia nu inteleg ca oamenii nu au nimic cu Dumnezeu ci au cu cei care isi bat joc de legile LUI, cu cei care au ajuns sa se inchine la biserica in loc de Dumnezeu. Dumnezeu este atotputernic si nu are nevoie sa fie aparat de nimeni pentru ca nu se teme de nimic. Noi oamenii am facut biserica ca sa avem un loc unde sa-L cinstim dar in final asa cum se intimpla peste tot biserica a fost acaparata de unii care traiesc pe seama nevoii noastre de a-L cinsti pe Dumnezeu. Din pacate in ziua de astazi nu mai avem preoti , doar popi. Nu mai avem invatatori , doar pastori(ciobani). Spun acest lucru cu durere pentru ca de la infiintarea BOR-ului haina preoteasca s-a vindut pe bani , ceea ce duce la caterisirea preotilor si episcopilor, iar pina in zilele noastre au ajuns sa fie numai infractori in haine de popi.Deci ce biserica sa aparam? Ce religie sa aparam? Noi ne aparam credinta noastra , nu bogatiile bisericii si traiul indestulat al popilor.Daca preotii primesc salariu de la stat, care este mic intre 900-1800 de lei net, de unde isi cumpara masini scumpe case multietajate si copii la scoli private? De ce nu li se impoziteaza si lor averile? Oamenii dau bani la biserica pentru lucrarea Lui Dumnezeu nu pentru bunastarea popilor.
    P.S. Intr-o sedinta de guvern Antonescu i-a atras atentia Patriarhului Miron Cristea sa nu mai vinda haina preotiei si sa mai termine cu coruptia din biserica, exista documentul cu sedintei cu adnotarile Maresalului.

  • Cand o sa vad in fiecare oras al tarii, macar un spital si o casa de batrani respectiv copii [minim], finantata-patronata de biserica ortodoxa, atunci voi considera ca biserica isi merita locul in societate, si are un rol activ la bunastarea societatii, nu este o frana perpetua si o institutie evazionista, retrograda si discriminatorie, dar cu pretentii de model care trebuie “neaparat” urmat. M-am saturat de sintagma “sa nu faci ce face popa, sa faci ce spune” Cum sa nu vezi incotro se indreapta societatea, si suferinta ei si sa nu faci absolut nimic, sa te lamentezi ca religia in scoli a devenit obtionala [fapt normal in secolul XXI-lea, intr-un stat laic] si sa continui cu aceeasi placa invechita si prafuita, citez: ”Împotriva religiei nu se ridică decât oamenii care au pierdut simţul mai adânc al realităţilor. Cu cât omul ajunge să se cunoască mai bine pe sine, să cunoască viaţa şi oamenii, cu atât mai mult va înţelege esenţa şi rostul religiei”. etc… cand de fapt ingrijorarea ta principala este sa nu-ti pierzi viitori contributori, viitoarele oi bune de muls, care trebuie de mici dresate. Asta-i biserica-religia, un lup in blana de oaie, niste vanzatori de iluzii si promisiuni false, o mafie pusa pe capatuiala pe spatele oamenilor creduli, un cancer ce trebuie rapid extirpat [daca vrem sa supravietuiasca pacientul]…

  • Comerciantii sunt obligati din 1 martie 2015 sa afiseze, langa casele de marcat, un anunt prin care sa-i atentioneze pe clienti ca, in cazul in care nu primesc bon fiscal, au dreptul sa beneficize de produsul cumparat fara sa-l plateasca. Oare in biserici vom vedea acest anunt afisat?!?

  • Gogea Mitu- Te rugam sa ne dai lista “popilor” bogati din cel putin 3 judete ale Romaniei. Vrem sa ii numesti pe toti in lista ta, inclusiv pe cei din zonele rurale, si sa nu arati exact cati bani au furat ei si ce evaziune fiscala au facut. Altfel, tot ceea ce ai spus tu se cheama dezinformare si propaganda anti-ortodoxa.
    2.Biblia ii obliga pe credinciosi sa doneze bani pentru plata preotului, altfel, acesta nu ar avea din ce sa traiasca.
    3. Vrem si o lista o “popilor” fara vocatie, numiti in functie pe bani.

  • anti- ce frumos ai grait ! Parca i-ai avut profesori pe Marx si pe Trotki. Propaganda tipic anticrestina, venita din partea unor necrestini. Ma intreb,oare cine se ascunde in spatele numelui tau- un strain plin de ura la adresa Romaniei, un alogen necrestin de pe aicea, sau un prost aflat in necunoasterea propriei sale identitati?

  • Greu de inteles cum sa mai fii in aceste timpuri, cu asemenea ura si gandire dogmatica, cand stiinta, nu mai e la nivelul inapoiat din sec 19, cand s-au pus la punct aceste idei tembele de ura impotriva crestinilor, a celor care au inteles ceva mai multe, decat cineva care nu e interesat. Astazi e clar ca tot ceea ce este acum descoperit nu face altceva decat sa sustina ca tot ce e viata nici nu poate fii descrisa… nu poate fi aratat de ce exista in acest fel si cum de s-a putut forma ceva ce nu poate fi reprodus in laborator nici la ora actuala. Biserica, ce poate include tot felul de neaveniti, unii sunt fosti colaboratori, altii or fi infiltrati sau a trage lucrurile inapoi etc nu ii judec eu desi ma deranjeaza ca nu sunt vazuti decat astia… Aceasta biserica e legatura cu transcendentul,adica ceea ce iese din lumea aceasta, cu ceea ce afirma atatia care au vazut pe bune iadul si pe cei care te duc acolo fara voia ta, de la astia aflii care trebuie sa fie raportul omului cu cel care i-a proiectat asa cum sunt azi. Darwinismul nu e o teorie stiintifica ci una de credinta, ideologica. Asta e un citat. Ce aveti cu acesti indivizi asa aiurea. A vedea numai raul facut de unii nu e corect, ei au obligatia de a face bine. Ei vor fi judecati mai greu decat ceilalti oameni. Daca este cum a zis Newton care era din biserica, ca daca nu tii cont ai pierdut tot, iar in perioada cand nu mai este timp, (dupa viata omului) cand intrii in dimensiunea fara timp, deci vesnica, toata atitudinea asta costa scump… putin zis…
    E o aberatie in ziua de azi sa negi ceva nestudiat, sa vrei sa nu mai fie ceva care studiaza un domeniu fascinant situat in afara acestei planete, sau arata ce ar trebui facut pentru a fii corect fata de Cel care a trasat felul cum sa fie fiecare fiinta. Nu mai vorbiti ce nu cunosteti, nu mai adresati cuvinte agresive ca reprezinta o caracteristica nu prea ok , normal ar fi sa aflam ce spune fiecare sa ne implicam pt a intelege ceva. Aici nu e matematica unde d aia nu mai poti cu si fara tot aia e … cum ar zice unii, aici se studiaza viata omului viitorul lui, faptul ca mai exista si altceva decat lumea asta asa cum e. Lasa oamenii aia se ocupa de un domeniu important indiferent ce cred altii.

  • Domnule “cretin ortodox”, in spatele pseudonimului meu, se ascunde “dracu”,..adica âla care-ţi pune ţie oglinda în faţa, şi de care popa zice sa te fereşti,..pentru ca tu fiind “credincios” trebuie sa-i cotizezi mai departe lui, ca “aşa scrie in biblie”?!?. Tu trebuie doar sa ai “credinta vie”,ca de restu’ se ocupa popa. Cât despre întrebari?,..le-ai pus pe alea greşite, iar asta dovedeşte cât de realist vezi tu viaţa…

  • Ca o pată de culoare, nu pot să nu remarc asemănarea dintre modul în care biserica și securitatea SRI tratează deciziile CCR. Biserica, prin păstrarea cu orice preț a orei de religie, SRI, prin reintroducerea în Parlament a legilor Big Brother, deși ambele chestiuni au fost declarate răspicat neconstituționale. Ambele instituții ne vor binele – știți, bancul cu bătrânica… – doar noi ne încăpățânăm să nu-l înțelegem. De aia probabil trebuie făcut cu forța, și chiar împotriva Constituției.

  • Poate nu stiti ca unele asociatii beneficiaza de bani de la buget, armata, medicii, de ex profesorii pentru ca te invata ceva abstract chiar desen, primesc bani de la noi toti. Cei care iti arata transcendentul adica ceea ce e altceva decat lumea asta, primesc bani de la oamenii de acolo, benevol dau oamenii, nimeni nu-i obliga. Eu merg ascule si nu dau nimic si asa fac cei mai multi. Asa sunt si unii meseriasi, zugravi, muzicieni in restaurante, mecanici, primesc bani de la oameni si nu reprezinta un cancer ci fac ceva. Nu sunt numai activitati fizice ci si unele spirituale, pentru care oamenii dau bani, cat au unii artisti, cate milioane din ce dau altii… dar unii politicieni care iau de la noi bani si care sunt cel mai mare pericol pentru societate Cati nu se ingramadesc sa dea bani la un meci de fotbal, toti astia traiesc ca si ” cel care vorbeste despre transcendent” din banii celor care porticipa la activitati.
    O intrebare de ce nu e studiat acest aspect mergand pe cateva din miile de dovezi care exista. Poate avem o problema cu inchipuirea crezand ca trebuie sa facem ce am vazut la altii, nu ci Pavel care era un mare dusman al crestinilor si mergea sa-i aduca legati, s-a schimbat chiar pe acel drum ajungand cel mai mare vorbitor a ceea ce a vazut. Deci el a scris in urma convingerii clare care a avut-o. De fapt i se aratase insusi Mantuitorul intrebandu-l de ce face asta. Pavel a devenit apoi si facator de minuni prin vindecarea doar prin cuvant unor cazuri incurabile, deci a ramas in comuniune cu Cel care l-a mustrat de ce face. Nu ar fi avut Pavel nici o putere daca nu era in comuniune cu creatorul moleculelor din care suntem facuti.

  • ortodoxia este seva neamului romanesc . Asa e , da` io tot nedumerit sunt . v-a fii si ora de religie ca nu e bine sa nu fiie deloc . Dar cum va fii ? Cum ramane cu celelalnte durerii ale neamului ? ce o sai invete Preotii , Ecumenismul ? poate pun problema gresit , dar nu ma pot oprii sa nu ma gandesc ca nu toti Preoti vor fii pe linia unui marturisitor . ma gandeam la Pro. Calciu. , la romanul lui Sergiu Ciocarlan ” marturisitorul de care va Temeti ” , minunata cartea si cat iam invidiat pe elevi lui de la Seminar . Ora de religie un pas spre trezirea de cunostiinte si formarea de caractere frumoase dar cati Preoti vor spori asa , pe linia unui Pro. Calciu. ?

  • Domeniul este complex, aici intra si istorie si verificarea autenticitatii unor scrieri, la facultate se studiaza multe aici v-a fi o initiere, ar fi trebuit sa intre si arheologia biblica, unde multe orase consemnate in cartile din Biblie nu fusesera descoperite dar abia in secolul 20 au fost gasite inclusiv cu tablitele care atestau numele orasului. In trecut cand criminalii comunisti faceau propaganda anticrestina, vorbeau de unele locuri scrise doar in carti, intre timp s-au descoperit acele orase. Foarte interesant e descoperirea Sodomei si Gomorei, orase de homosexuali a caror mod oribil de viata reprezenta un pacat, au fost distruse “cu o ploaie de foc” iar astazi s-a descoperit lucrul socant cand zidurile, ceramica, paharele, erau arse in jumatatea de sus ca de la o temperatura venita de sus, dar care NU putea fi obtinuta in antichitate, cam 1 milion de grade… Intreaga jumatate de sus a cetatii era arsa… ceramica era la fel dar studiile arata ca pentru a arde o ceramica sau chiar zidul, iti trebuie o temperatura ce nu putea fi obtinuta atunci.
    E bine de stiut si de dat cautare ca sunt multe lucruri descoperite.
    Pentru a nu supara pe cineva si deci a nu discrimina cum se zice in mod aberant azi, nu o sa se vorbeasca de pedeapsa acelor cetati, nici de ecumenism care pentru noi e ca o erazie, sau greseala mare, nici de distrugerea intentionata a familiei, la nivel mondial, sau de suferintele crestinilor in trecut sau azi din cauza musulmanilor, nici ale celor intemnitati pe nedrept etc Se spun altele necesare cunostiintei omului.
    Faptul ca nu suntem niste salbatici , si avem un comportament de intr-ajutorare si cinstim parintii, stiim ca trebuie sa nu se fure, sau nu mintim asta se datoreaza acelor modele de legi care se gasesc in cartile scrise pe o perioada de multe sute de ani si care toate reunite se nimesc Biblia. Cei care au scris sunt din toate categoriile.