Politică

Centrul Cultural German aruncă o cruce ortodoxă la coşul de gunoi. Valeriu Gafencu şi Gavrilă Ogoranu sunt consideraţi „extremişti de dreapta”

cruce-piata-romanaCentrul Cultural German a început ieri, la Cluj Napoca, Expoziţia „Pentru o democraţie activă – împotriva extremismului de dreapta!“, eveniment ce se va desfăşura până pe 22 martie.

Organizatorii au ales să promoveze expoziţia printr-un afiş în care crucea ortodoxă în stil maramureşean este aruncată la coşul de gunoi, alături de svastica nazistă şi nişte gratii în miniatură.

Crucea ortodoxă maramureşeană sau celtică este un vechi simbol al creştinismului românesc, fiind prezentă pe foarte multe biserici din spaţiul ortodox şi nu numai. Mai mult, în centrul Bucureştiului, în Piaţa Romană, s-a ridicat o cruce ortodoxă maramureşeană în memoria celor căzuţi în timpul evenimentelor din decembrie 1989(Foto).

În cadrul expoziţiei, cei de la Centrul Cultural German au ales să posteze câteva fotografii cu „legionari notorii”, unul dintre aceştia fiind Valeriu Gafencu, cel considerat „Sfântul Închisorilor” de către Nicolae Steinhardt.  Gafencu a murit în închisorile comuniste, fiind unanim apreciat pentru comportamentul său creştinesc. În timpul detenţiei, Gafencu a vorbit explicit împotriva violenţei şi a fanatismului.

Alături de Gafencu este şi fotografia omului care simbolizează rezistenţa anti-comunistă din România, Ion Gavrilă Ogoranu, considerat şi el „extremist de dreapta”.

Atât Gafencu, cât şi Ogoranu nu au fost membri ai Mişcării Legionare, ci doar ai Frăţiilor de Cruce, organizaţie de tineret pentru elevii de liceu. În această organizaţie a activat şi fostul mitropolit al Ardealului, ÎPS Bartolomeu Anania, acesta explicând că în Frăţiile de Cruce nu se făcea politică.

„Mărturisesc însă că în „Frăția de Cruce” din Seminar nu se făcea politică, nici antisemitism, ci doar educație, și că nu am avut de învățat decât lucruri bune: iubire deDumnezeu, de neam și de patrie, corectitudine, disciplină în muncă, cultivarea adevărului, respect pentru avutul public, spirit de sacrificiu.”, scris ierarhul în memoriile sale.

Lui Gafencu i se impută ca vină o acţiune de nesupunere civică, acesta fiind învinuit că a incitat elevii de la i Liceului Naţional, Liceul Internat şi Liceul de Fete ”Oltea Doamna” să intre în grevă şi să suspende cursurile în timpul rebeliunii legionare. Pentru această faptă, Gafencu a fost condamnat la trei luni şi o zi de închisoare.

Ogoranu este acuzat că a înfiinţat, în 1990, Partidul Pentru Patrie.

Organizatorii evenimentului de la Cluj sunt cei de la Friedrich-Ebert-Stiftung Romania și Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“. Reamintim că fundaţia în cauză a realizat un studiu despre tinerii români cu rezultate controversate.

legionari

gafencu

Autor: Mihai Somanescu

Sursa: Active News

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Niste neaveniti care nu stiu nimic, dar care arunca cu noroiul de pe ei si in altii asa sa se afle in treaba. Unii romani s-au aparat, altii cei mai multi au facut inchisoare pe nedrept. Ogoranu fugea de militia de atunci care te trimitea in inchisorile unde regimul era sa mori inainte de a fi eliberat, ce variante aveai … sa te retragi in munti sau sa stai sa te aresteze pe nedrept asa cum au fost arestati toti de atunci. E o cinste ca s-a gasit atunci cineva care sa se opuna regimului criminal care avea numai conceptii primite din urss si impuse cu forta.
    Azi vorbesc cei care in trecut erau de extrema dreapta iar acum au trecut la cea stanga cu impunerea homosexualitatii, a aberatiilor, cu arestarea parintilor care nu-si lasa copii sa fie indoctrinati in acest mod oribil.

Abonează-te la newsletter