Politică

În România mai există culturi ilegale de soia modificată genetic

omg_romaniaÎn România există în continuare culturi de soia modificată genetic, deși acest lucru este interzis în Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat remis joi AGERPRES de Greenpeace.

‘Echipa Greenpeace a prelevat probe de soia în perioada august — septembrie 2014, din județul Botoșani, în urma unor sesizări locale. Un număr de 10 din 10 probe testate — provenind din județul Botoșani — a ieșit pozitiv pentru organisme modificate genetic. Rezultatul testelor a fost atestat și de un laborator acreditat din Viena, Austria. În alte județe nu au fost identificate cazuri de cultivare ilegală a organismelor modificate genetic interzise’, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, Greenpeace a contactat autoritățile cu atribuții de verificare în domeniu — Comisariatele Județene ale Gărzii Naționale de Mediu și Direcțiile Agricole Județene, pentru a afla informații în legătură cu controalele efectuate, cu sesizările primite, cazurile de cultivare ilegală a OMG-urilor și măsurile luate în aceste cazuri.

‘Din mare parte dintre răspunsurile primite de la autorități reiese că până în prezent nu a fost realizată nicio monitorizare pentru a identifica eventualele cazuri de cultivare ilegală a OMG-urilor interzise sau cele de contaminare în urma cultivării porumbului modificat genetic MON810, ori în urma cultivării soiei modificate genetic în mod legal (pre-2007) și ilegal (post-2007). De asemenea, în doar câteva locuri s-au efectuat controale ca urmare a sesizărilor primite și s-au aplicat sancțiuni la identificarea unor cazuri de cultivare ilegală împreună cu dispoziții de a distruge culturile respective, dar nu întotdeauna a fost și verificată distrugerea lor. Din unele scrisori a reieșit chiar faptul că autoritățile cu responsabilități de monitorizare și control nu dispun de mijloacele necesare pentru a-și îndeplini atribuțiile, în speță de echipamente adecvate pentru testare și de laboratoare’, se mai spune în comunicat.

În aceste condiții, Greenpeace solicită Guvernului României să dispună inspectarea de urgență a locurilor în care au fost descoperite culturi de soia modificată genetic și distrugerea acestora pentru a evita contaminarea.

În prezent, singurele plante modificate genetic autorizate pentru cultivare în Europa și în România sunt porumbul MON810 și cartoful Amflora de la BASF, precizează sursa citată. (AGERPRES)

Sursa: Financiarul.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • macar de ar fi numai de soia + porumb + cartof, adica culturile “oficiale”! macar p’astea le stim, ca sa zic asa…insa tare mi-e teama ca sunt mult mai multe, despre care nu transpar informatii catre turma…ca sa nu mai zic de invazia de chimicale de pe piata, de produsele iradiate, etc…otrava noastra zilnica, pentru care suntem obligati sa si platim! o solutie ar fi alimentatia Bio, desi nici aici nu poti sa ai garantia 100% ca e Bio, decat daca cultivi tu, “manu propria”, in varf de munte! preconizati alte solutii?