Analize și opinii Politică

În absenţa globulelor roşii

Ultimele dezvăluiri în materie de interceptări sunt cutremurătoare. Şi, de această dată, mă refer la interceptări la scară globală. Despre care am aflat, de curând, în urma dezvăluirilor unui membru marcant al serviciului inteligent american. Dar nu numai Statele Unite îi spionează pe cetăţenii lumii, ci şi Marea Britanie. Şi încă la greu. Dezvăluirile nu se vor opri aici. Problema este cum îşi apară libertăţile fundamentale cetăţenii lumii. Ce instrumente au ei la dispoziţie?

Capacitatea de stocare a datelor, convorbiri telefonice, internet, etc este fabuloasă. Interceptarea reţelelor prin care, în fiecare fracţiune de secunda, se scurg, în integralitatea lor, practic aproape toate informaţiile, întrece orice imaginaţie. Şi, de aici, tentaţia guvernelor de a-şi controla cetăţenii. Şi firmele care, fie îşi au sediul în permietrul teritoriului naţional, fie desfăşoară, în acelaşi spaţiu, activităţi economice ori comerciale. Pe de altă parte, e necesar să recunoaştem că şi provocările la care statele sunt supuse sunt uriaşe. Există realmente pericolul ca rolul statelor să fie preluat de multinaţionale şi de cârdăşia acestora. Substituirea multinationalelor, în materie de autoritate statală, poate submina, în mod periculos, ordinea de drept, începând cu statele mai slabe şi terminând cu cele mai puternice. În al doilea rând, a crescut exponenţial pericolul atacurilor electronice. Pe măsură ce, rând pe rând, toate activităţile umane ajung să fie, într-un fel sau altul, dependente de internet, creşte şi primejdia paralizării ori acaparări acestora de către persoane sau centre de putere cu acces la reţelele electronice. Abia apoi există riscul terorismului atât de des invocat.

Puterile mici, cum este de pildă România, încearcă să se apere, fie subordonându-se marilor puteri, fie construindu-şi sisteme proprii de control asupra indivizilor şi societăţilor comerciale. Puterile care acţioneză global sau regional nu precupeţesc niciun efort pentru a supraveghea tot ce pot. Teritorial şi extra-teritorial.

Tentaţia ca, profitând de logica mai sus expusă, puterile statale, globale sau extra-statale să abuzeze de puterea conferită prin stăpânirea informaţiei este colosală. Riscul pentru drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului sau pentru libera concurenţă pe piaţă este pe măsură. Iată motive suficient de puternice pentru ca cetăţenii, în mod individual, dar şi colectivităţile umane ori de afaceri să încerce să se apere. Dacă societatea umană este invadată de globule albe, globulele roşii sunt chemate să o apere.

De aceea aşa-zişi trădători ori defectori, acei membrii ai serviciilor secrete care, întelegând pericolul sacrificării drepturilor şi libertăţilor omului pe altarul unor logici statale ori a unor tendinţe expansioniste, sunt în realitate eroii omenirii de azi. Primele globule roşii. Ei trebuie să declanşeze reacţia în multiple forme a societăţii civile din fiecare stat în parte. Ceea ce, până la urmă, înseamnă o luptă, pe viaţă şi pe moarte, împotriva abuzurilor securităţii. A abuzurilor, a exceselor, dar nicidecum o luptă împotriva securităţii în sine.

Autor: Sorin Roşca Stănescu

sursa: jurnalul.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Domnul meu, sunteti fabulos, ‘domle!Auzi matale, ‘exista riscul ca rolul statelor sa fie preluat de multinationale’!Vezi-ti bre de treaba, riscul asta chiar nu mai exista, multinationalele au preluat de mai bine de un secol rolul statelor nationale.Toata gogorita asta cu globalizarea cui crezi ca-i foloseste?!Se doreste crearea unui imperiu economic sub obladuirea catorva indivizi (fireste, fara ca indivizii sa fie expusi in vreun fel) si matale vorbesti de pericolul ca puterile statale sau globale sa abuzeze de puterea tehnologica?!Vezi-ti de treaba matale, pericolul asta a trecut demult.Acum e deja un fapt implinit!