Analize și opinii Cultură și Familie Economie Politică

IMIGRANŢI în propria ţară!

De mai bine de 20 ani, asistăm neputincioşi la trimiterea la fier vechi a României şi la expulzarea (economică) a poporului român. De mai bine de 20 de ani, ni se tot spune pe toate canalele posibile şi mai ales de către diverşi aşa-zişi guru economici de canal că statul trebuie să iasă din economie fiindcă e cel mai prost administrator, dar statul suntem noi?!

Şi uite aşa se face că toate monopolurile statului se privatizează iar restul se trimite la fier vechi. Şi nimeni nu ne-a avertizat: să ne ferească Cel de Sus de monopolul privat! Urmarea o simţim în fiecare zi plătind factura la gaze, energie, apă şi … canal, carburantul la pompă şi, în curând, aerul pe care îl respirăm. Şi nu ştiu cum se face că toţi competitivii, harnicii, competenţii, corecţii şi alţi …ii din vestul Europei nu se aruncă să cumpere decât societăţi din acele sectoare ale economiei care sunt sub o formă sau alta ex monopoluri de stat. Sub oblăduirea statului, acestea devin şi mai profitabile decât ne-a trecut nouă prin cap vreodată (vezi profitul PETROM, E-ON, CEZ, GDF SUEZ, APA NOVA etc). Iată cum se explică majorările de preţuri- mascate sub teoria liberalizării pieţei (ciudat cum niciodată preţurile nu au scăzut), noile taxe, timbre etc.

Pe lângă toate aceste privatizări, mai observăm că în aceiași “mai bine de 20 de ani”, un alt segment economic care a creat “mari” oameni de afaceri a fost cel care gestionează bugetele publice, indiferent că vorbim de buget național ori județean, local ba chiar și cel al comunelor. În piața liberă din România, e mai greu să supraviețuiești, dacă nu chiar imposibil pentru toți “marii” oameni de afaceri (vezi Patriciu), fie ei români ori străini. Dacă nu curge “ajutorul” de la robinetul public sau nu este reglementat de stat prin intermediul diverselor ministere, autorități, agenții, consilii și comisii sau în ultimă instanță de către “aleșii” noștri din consilii (general, județean, local), nu este de interes pentru oamenii de afaceri români, străini, companii sau investitori instituționali fiindcă nimeni nu mai vrea să riște. Ca și la circ, salturile nu se mai fac fără coarda de siguranță. Și cum e plin de coarde în Romania ultimilor 20 de ani, de plasă nu a mai fost nevoie.

Mă întreb ce se va întâmpla cu NOI, ROMÂNII după ce România va fi tăiată și trimisă la fier vechi, casată și închisă, cu toate resursele în mâinile altora,  independentă  energetic (?!) la preț de Europa și la salarii de România, cu o economie controlată în totalitate de la Berlin, Paris, Londra, Washington, Bruxelles sau Moscova, fiindcă- nu-i așa, Economicul dicteaza Politicului?!

După ce am contribuit la PIB-ul altor țări și ni se vor închide toate ușile (granițele), va trebui să ne întorcem și să ne stabilim într-o țară care nu va mai fi a noastră și vom fi  devenit cu toții  IMIGRANȚI în propria țară!

Autor: Laurențiu Nicodim

sursa: gandeste.org

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Singura “salvare”a Romaniei este, paradoxal, prabusirea Euro si a dolarului. Furtuna economica mondiala va “spala” datoriile de miliarde ale US si implicit ale statelor mai mici de genul Grecia si Romania. In tumultul acela se va poate face o “nationalizare” si apoi depinde din nou de noi sa nu mai muscam din momelile altor straini.

  • SALVAREA Romaniei va fi posibila atuncea cand vom avea oameni politici competitivi, competenti, harnici, patrioti pentru Romania si romani, corecti, incoruptibili si curajosi. In prezent, mai toti oamenii politici,fostii si actualii nomenclaturisti, sunt corupti si dependenti de clanurile interlope, camatari, baietii destepti, smecheri si baronii locali; toti acestia, care stapanesc, prin evaziune fiscala, hotie si jaf, sectoarele cheie si profitabile, pentru EI, ale economiei nationale. Aceasta CLICA a indatorat, din nou, tara, au distrus si daramat tot ce a fost construit, cu multa sudoare si sacrificii, poporul roman: industria au dat-o si inca o mai dau la fier vechi, padurile tarii sunt decimate, sub ochii ingaduitori ai autoritatilor, terenurile agricole, mai nou, ale granarului Europei, sunt vandute strainilor; taranul roman devine sluga, in propria-i tara, strainilor.

  • Ieri imi zicea cineva ca “Romania a fst vanduta altor state – nu e nevoie sa le numesc – pentru a fi exploatata de acestea. Exploatarea se face in toate domeniile, pe toate resursele, apoi interesul acelor state…este sa detina o Romanie fara romani….M-a pus pe ganduri. Vazand rezultatele manevrelor, indatorirea tarii la maxim, tocarea industriei si scoaterea resurselor din tara, inrobirea poporului prin banci si preluarea domeniilor de siguranta nationala de catre cetatenii investitori ai altor state, umplerea magazinelor de alimente generatoare de boli, a farmaciilor de medicamente care nu vindeca…etc, etc. Concluzia… daca un om bolnav de cancer nu se roaga, nu se trateaza, nu ia atitudine, cancerul il va omora. Asa este soarta pe care o merita acest mare neam foarte decazut.

  • Va trebui sa ajungem foarte jos ca sa ne putem redefine ca popor si ca natiune!

  • Cum adica “va trebui” sa ajungem foarte jos pentru o redefinire ca popor? Si pana atunci stati pasivi? Sa fiti sanatosi, stati voi!

  • dreptul de a nu minti

    Domnule Laurentiu Nicodim, suntem Imigranti in propria tara de mai bine de 70 de ani si nu din cauza altor ci din cauza noastra. Nu privatizarile sunt devina ci CINE a facut si CUM a facut aceste privatizari. Dece nu spuneti ca intreprinderile si sectoarele ce ar fi trebuit sa fie monopoluri de stat au fost vandute pe bani putini scriptic dar pe spagi uriase pe care cei care se aflau atunci la putere le-au bagat in buzunare? Cine i-a ales in acesti 20 de ani pe aceiasi comunisti care praduiau si acum 20 de ani? Nu tot roamnii? Haideti sa nu ne mai victimizam ca de cate ori vine cineva sa faca un lucru bun in tara asta romanul se aseaza slugarnic langa pulpana comunista si arunca cu pietre. In acesti 20 de ani Romania nu a fost vanduta strainilor ci lui iliescu, nastase,patriciu,voiculescu si slugilor si urmasilor lor. Am vrea noi ca Parisul si Wasingtonul sa ne administreze, ca ei stiu ca vaca/ ca sa o mulgi trebuie s-o hranesti si sa o adapi. Numai comunistii o infometeaza de dragul de a o auzi ragand si murind de foame si sete. Argumentele dumneavoastra imi aduc aminte de textele iliesciene de dupa Revolutie gen “nu ne vindem tara”.